De overdiagnose van kanker

De overdiagnose van kanker

Luister naar dit artikel

GreenMedInfo rapporteert al jaren over overdiagnose van kanker. Kanker-overdiagnose is tegenwoordig een van de meest ernstige en gevaarlijke problemen in de geneeskunde. De overgediagnosticeerde kanker vormt geen bedreiging. Maar de onnodige chemotherapie en bestraling, hoewel ze geen hulp bieden, vormen wel de significante dreiging van stress, ongemak, ziekte en zelfs mogelijk het veroorzaken van echte kankers.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Achtergrond

Zoals uit eerdere rapporten duidelijk is gebleken, geven de meeste onderzoeken aan dat kankerscreening het risico op overlijden aan kanker niet vermindert (1). Maar het introduceert wel het risico van de schade veroorzaakt door screening, valse positieven en overdiagnose.

Misschien is het ernstigste verhaal van overdiagnose schildklierkanker. Voor vrouwen varieert het risico op overdiagnose van schildklierkanker van 50% tot wel 70-80% in de VS, Frankrijk, Italië en Australië. Voor mannen is de angst niet veel minder met overdiagnose die oploopt tot 45% in de VS en tot 70% in sommige andere landen (2).

Borstkanker is een bijna even angstaanjagende zorg. Een systematische review van het onderzoek wees uit dat het risico op overdiagnose van borstkanker een ongelooflijke 52% is (3). Recenter onderzoek toont geen verbetering. Het beeld wordt zelfs slechter. Een onderzoek uit 2014, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, toonde aan dat tien jaar of meer reguliere mammogrammen bij meer dan 60% van de vrouwen tot een vals positief leiden (4).

Mannen hebben vergelijkbare problemen met prostaatkanker. Hoewel PSA-screening op prostaatkanker geen voordeel biedt, omdat het het sterftecijfer niet vermindert, resulteert het wel in vals-positieven bij 12-13% van de mannen die de test drie tot vier keer ondergaan (5).

Het nieuwe bewijs

En nu, draagt krachtig nieuw bewijs bij aan het gewicht en de ernst van het gevaarlijke probleem van overdiagnose van kanker. Het nieuwe bewijs is afkomstig van een belangrijk nieuw Australisch onderzoek dat keek naar het risico op overdiagnose bij vijf soorten kanker: prostaat, borst, nier, schildklier en melanoom. De auteurs verklaarden de resultaten als “een substantieel probleem dat dringend veranderingen in het volksgezondheidsbeleid vereist.”

De nieuwe studie definieert overdiagnose als “de diagnose van kanker bij mensen die nooit symptomen of schade zouden hebben ervaren als de kanker niet was ontdekt en niet was behandeld.”

Voor vrouwen vond de nieuwe studie overdiagnoserisico’s voor schildklierkanker in hetzelfde bereik als de eerdere studies. 73% van de schildklierkanker was eigenlijk overdiagnose.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het probleem met schildklierkanker komt van de tweelingproblemen van overdiagnosis en overdefinitie. Een van de meest voorkomende soorten schildklierkanker blijkt helemaal geen kanker te zijn. Ingekapselde folliculaire variant van papillaire schildklierkanker is goed voor ongeveer één op elke 6,5 mensen die elk jaar in de VS de diagnose schildklierkanker krijgen. Maar die veel voorkomende vorm van schildklierkanker is nu helemaal geen kanker. Dus, al die mensen ontvingen onnodige en schadelijke straling vanwege overdiagnose als gevolg van overdefinitie (6).

Voor borstkanker werd in de nieuwe studie een overdiagnosesnelheid van 22% vastgesteld. Een shockerende 58% van alle nierkanker was eigenlijk overdiagnose. Het percentage overdiagnose voor melanomen was bijna net zo slecht 54%. In totaal werd bij 18% van alle kankerdiagnoses voor vrouwen meer dan de diagnose gesteld.

Voor mannen zijn de cijfers net zo alarmerend. Schildklierkanker staat opnieuw bovenaan de lijst met een percentage van 73% overdiagnose. 42% van alle diagnoses van prostaatkanker zijn eigenlijk overdiagnoses. Het aantal nierkanker is ook 42%. En overdiagnose van melanomen komt uit op 58%. Over het algemeen is bij mannen 24% van alle kankerdiagnoses overdiagnoses.

De overdiagnose van kanker bij mensen die nooit symptomen of schade hebben ervaren die leidt tot behandelingen die wel symptomen en schade veroorzaken, is tegenwoordig een van de ernstigste problemen in de geneeskunde.

Bronnen:

GreenMed Info

1. Saquib N, Saquib J, Ioannidis JP. Does screening for disease save lives in asymptomatic adults? Systematic review of meta-analyses and randomized trials. Int J Epidemiol 2015;44:264-77.

2. Vaccarella S, Franceschi S, Bray F, et al. Worldwide Thyroid-Cancer Epidemic? The Increasing Impact of Overdiagnosis. NEJM 2016;375:614-7.

3. Jørgensen KJ, Gøtzsche PC. Overdiagnosis in publicly organised mammography screening programmes: systematic review of incidence trends. BMJ 2009;339:b2587.

4. Pace LE, Keating NL. A systematic assessment of benefits and risks to guide breast cancer screening decisions. JAMA 2014;311:1327-35.

5. Chou R, Croswell JM, Dana T, et al. Screening for prostate cancer: a review of the evidence for the US Preventive Services Task Force. Ann Intern Med 2011;155:762-71.

6. Yuri E. Nikiforov, Raja R. Seethala, Giovanni Tallini, et al. A Paradigm Shift to Reduce Overtreatment of Indolent Tumors. JAMA Oncol 2016;2(8):1023-1029.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Walnoten vertragen de cognitieve achteruitgang bij ouderen met een verhoogd risico
Next Verwijder slijm uit uw lichaam met 5 zeer effectieve thuisbehandelingen (video)

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Deze stad gebruikte zijn inwoners als proefkonijn door een kankerverwekkende stof aan het drinkwater toe te voegen

Luister naar dit artikel Meer dan een jaar lang zijn de inwoners van de hoofdstad van Californië moedwillig vergiftigd. Het drinkwater van de stad werd gezuiverd met behulp van chemicaliën

Onderzoek

Deskundigen kunnen geen enkel kind onder de 10 vinden dat het coronavirus heeft doorgegeven aan een volwassene wat de hoop wekt dat ze geen risico vormen

Luister naar dit artikel Van geen enkel kind is bekend dat het Covid-19 heeft doorgegeven aan een volwassene, zo blijkt uit een medische beoordeling, aangezien er aanwijzingen zijn dat jongeren

Onderzoek

Waarschuwing: waarom je water nooit opnieuw moet koken!

Luister naar dit artikel Het gebeurt. Je zet een ketel water op voor een kopje thee, het kookt, u schakelt deze uit en u bent afgeleid door iets anders. Wanneer u