Het risico op beugels: onderzoek wijst uit dat tandheelkundige correctie niet altijd de verwachte vertrouwensboost oplevert … Zijn de voordelen de gezondheidsrisico’s waard?

Het risico op beugels: onderzoek wijst uit dat tandheelkundige correctie niet altijd de verwachte vertrouwensboost oplevert … Zijn de voordelen de gezondheidsrisico’s waard?

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Orthodontische behandelingen zijn allesbehalve goedkoop, maar veel ouders zijn ervan overtuigd dat het samen krabben van het geld voor beugels voor hun kinderen het verschil zal maken voor hun toekomstige zelfvertrouwen. Het is tenslotte niet logisch dat het kind met de lelijke, scheve tanden net zo zelfverzekerd wordt als degene met de perfecte, rechte tanden, toch?

Eigenlijk, hoe verrassend het ook lijkt, dat is gewoon niet waar. Een onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Adelaide in Australië heeft uitgewezen dat het vergeven van het geld voor beugels voor uw kinderen niet noodzakelijkerwijs het  zelfvertrouwen geeft die u zou verwachten. In feite, mensen die geen beugel hadden toen ze jonger waren, vertoonden zelfs een patroon van hogere psychologische scores op vier verschillende gebieden dan degenen wier ouders het geld vonden om hen beugels te geven.

Bretels zijn niet noodzakelijkerwijs de sleutel tot geluk

De studie, die werd uitgevoerd door wetenschappers van de tandheelkundige school van de Universiteit van Adelaide, omvatte 448 Australische deelnemers die 13 jaar oud waren in 1988/9. De onderzoekers volgden de groep helemaal tot ze 30 jaar oud waren in 2005/6, tegen die tijd had meer dan 33 procent orthodontische behandelingen ontvangen.

Deze studie was slechts de tweede ter wereld om het verband tussen beugels en toekomstig vertrouwen en geluk te onderzoeken. Verrassend genoeg bleken mensen die in hun jeugd geen orthodontische behandelingen hadden ondergaan, consequent gelukkiger en zelfverzekerder te zijn dan degenen die dat wel hadden gedaan.

Net als degenen die wel beugels ontvingen, vertoonden de deelnemers die geen orthodontische interventies ontvingen in hun tienerjaren verschillende gradaties in hun tanden, waarbij sommigen slechts licht gebogen tanden hadden, terwijl anderen extreem ernstige krommingen hadden.

De onderzoekers volgden vier verschillende gebieden van psychosociaal functioneren, waarvan bekend is dat ze samenhangen met toekomstige gezondheidsgedragingen en resultaten.

Tandheelkunde vandaag zegt:

De studie keek naar vier psychosociale aspecten: hoe goed mensen zich voelden dat ze met nieuwe of moeilijke situaties en bijbehorende tegenslagen omgingen; hoeveel ze voelden dat ze voor hun eigen gezondheid konden zorgen; de steun die zij geloofden te hebben ontvangen van hun persoonlijke netwerk; en hun eigen niveau van optimisme.

“Mijn orthodontist adviseerde dat ik een beugel nodig heb, maar ik ben heel gelukkig zonder deze,” merkte vierdejaars tandartsstudent Alex Furlan op, die nooit een beugel had. “Ik heb nooit de behoefte gevoeld om mijn tanden recht te zetten – ik kan doorgaan in het leven zonder perfect rechte tanden te hebben.”

Studieauteur, Dr. Esma Dogramaci, merkte op dat hoewel veel mensen geloven dat beugels de sleutel zijn tot een goed gevoel over zichzelf en psychosociaal goed doen, dit gewoon niet waar is. Verrassend genoeg was het twee keer per dag tanden poetsen en regelmatig een bezoek aan de tandarts een eenvoudig ding dat echt een groot verschil maakte voor het toekomstige vertrouwen en geluk.

Beugels vormen ook aanzienlijke gezondheidsrisico’s

Beugels zijn niet alleen erg duur en bieden niet noodzakelijkerwijs een boost voor het zelfvertrouwen op latere leeftijd, maar kunnen ook reële gezondheidsrisico’s inhouden.

De website Healthfully.com waarschuwt dat beugels kaakpijn en hoofdpijn kunnen verhogen, weefsel in de mond kunnen beschadigen, dramatisch wortelverlies kunnen veroorzaken en de kans op tandbederf kunnen vergroten. Als de dunne draden die de beugels op de tanden bevestigen, breken, kunnen deze draden bovendien de binnenkant van de mond schrapen, waardoor snijwonden en bloedingen ontstaan. De lijm en het metaal kunnen ook gifstoffen in het lichaam brengen.

Hoe verleidelijk het ook is om te geloven dat beugels op magische wijze het vertrouwen van onze kinderen zullen verhogen, is dit gewoon niet waar. In plaats daarvan brengen ze ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee en zijn hun enorme prijskaartjes het  gewoon niet waard.

Bronnen:


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Passagiers op 3 grote Amerikaanse luchthavens worden gescreend op dodelijk Chinees virus
Next Roken en hypertensie: onderzoek toont aan dat het vermogen van het lichaam om de bloeddruk zelf te corrigeren in gevaar komt door de chronische gewoonte

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Gelukkig 2023!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Eenvoudige manier om geheugen en leervermogen te verbeteren, gebaseerd op nieuwe studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Bittere kruiden kunnen symptomen van GERD verlichten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat