Gewoon voedsel verandert darmbacteriën door virussen te beïnvloeden

Gewoon voedsel verandert darmbacteriën door virussen te beïnvloeden

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Een groep onderzoekers heeft het idee van voedsel als medicijn een stap dichterbij gebracht. Ze hebben bepaalde veel voorkomende voedingsmiddelen geïdentificeerd die ons microbioom veranderen.

In de wetenschap van vandaag zijn voedsel- en darmbacteriën twee onderwerpen die gegarandeerd belangstelling en debat wekken. Beide zijn natuurlijk met elkaar verbonden en een nieuwe studie richt zich op enkele subtiliteiten van deze relatie.

Het ontbreken van een gezonde populatie darmbacteriën brengt onze gezondheid in gevaar; hetzelfde geldt wanneer we geen gezond dieet eten. Wetenschappers begrijpen echter niet helemaal de precieze impact van specifiek voedsel op darmbacteriën.

Deze kenniskloof is gedeeltelijk te wijten aan de ongelooflijke complexiteit van het microbioom. Een factor die het water moddert is bacteriofagen, of kort gezegd fagen.

De faag

Fagen zijn virussen die alleen bacteriën aanvallen. In de darm overtreffen deze virussen de duizelingwekkend vele darmbacteriën.

Elke faag valt alleen een specifiek type bacterie aan, wat betekent dat het de niveaus van darmbacteriën kan beïnvloeden. Fagen hebben bacteriën nodig om te leven, dus als bacteriën afwezig zijn, kunnen de fagen niet overleven.

Dit betekent dat alle voedingsmiddelen die fagen beïnvloeden, darmbacteriën kunnen beïnvloeden en vice versa. Als bijvoorbeeld de populatie van één type faag toeneemt, zullen de bacteriën die ze consumeren slinken, waardoor er mogelijk ruimte is voor een andere soort bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Op deze manier kunnen virussen het algehele microbioom beïnvloeden – door één soort te snoeien, bieden ze ruimte voor andere soorten om te vullen.

Overschakelen van profaag

De meeste fagen in de darm zijn aanwezig in een slapende vorm – hun DNA is geïntegreerd in het genoom van de bacterie. In deze vorm worden ze profeten genoemd.

Wetenschappers hebben bepaalde verbindingen geïdentificeerd die profeten activeren om terug te keren naar hun actieve vorm. Wanneer dit gebeurt, barsten honderden nieuwe fagen uit de bacteriecel, waarbij de gastheer wordt gedood en andere bacteriën worden aangevallen; deze verbindingen omvatten sojasaus, nicotine en sommige antibiotica, zoals ciprofloxacine. Tot op heden is de lijst van faagbevorderende verbindingen relatief kort.

Het is van essentieel belang om te ontdekken welke chemicaliën faagactiviteit stimuleren. Omdat fagen bacteriën aanvallen en doden, kunnen ze, als we begrijpen hoe ze te manipuleren, werken als krachtige, natuurlijke antibiotica.

Een recente studie heeft als doel de lijst van verbindingen die faagactiviteit induceren uit te breiden. De wetenschappers van de San Diego State University, CA, publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Gut Microbes. Ze hopen dat hun resultaten de “mogelijkheid van het gebruik van dieet om met opzet landschap van de menselijke darm microbioom via profaag inductie te introduceren.”
“We zouden eigenlijk bepaalde aandoeningen kunnen aanpakken door het voedsel dat we consumeren aan te passen dat de microbiële diversiteit beïnvloedt, wat op zijn beurt de gezondheid en ziekten zal beïnvloeden.”

Om te onderzoeken kozen de onderzoekers een breed scala aan verbindingen die de faagactiviteit kunnen beïnvloeden. Ze selecteerden een reeks bacteriën uit twee phyla die veel voorkomen in de darm: Bacteroidetes en Firmicutes. Ze omvatten zowel nuttige als pathogene bacteriestammen.

Van 117 voedselverbindingen, beperkten ze hun zoektocht tot slechts 28. De onderzoekers observeerden de groei van bacteriën in de aanwezigheid van elke specifieke verbinding; ze namen ook de groei waar zonder de verbinding als controle. Vervolgens gebruikten ze flowcytometrie, een proces dat gevoelig genoeg is om onvoorstelbaar kleine virusdeeltjes te detecteren.

Welke voedingsmiddelen beïnvloeden fagen?

Van de 28 kandidaten produceerden 11 verbindingen niveaus van virusdeeltjes met een snelheid hoger dan de controles, wat betekent dat zij faagactiviteit beïnvloedden.

Enkele van de belangrijkste faagverhogingen deden zich voor in de aanwezigheid van kruidnagel, propolis (een verbinding geproduceerd door bijen), uva ursi (ook bekend als kinnikinnick of berendruif) en aspartaam.

De meest krachtige prophage-inductor was stevia, een suikersubstituut dat van planten is afgeleid. Bij sommige soorten bacteriestammen verhoogde stevia het aantal virusdeeltjes met meer dan 400%.

Omgekeerd verminderden sommige voedingsmiddelen het aantal virusdeeltjes; met name omvatten deze rabarber, fernet (een soort Italiaanse drank), koffie en oregano.

Om de zaken ingewikkelder te maken, verhoogden sommige verbindingen faagactiviteit geassocieerd met sommige bacteriën, maar verminderde faagactiviteit gerelateerd aan anderen; deze verbindingen omvatten tandpasta, grapefruitzaadextract en granaatappel.

Volgens de auteurs was een van de krachtigste antibacteriële voedingsmiddelen hete tabasco-saus, die “de groei van alle drie de [gastro-intestinale] soorten, behalve de opportunistische ziekteverwekker P. aeruginosa, met gemiddeld 92% verminderde.”

Tabasco bevat azijn, maar toen ze alleen azijn testten, verminderde het de bacteriegroei slechts met 71%. Ze geloven dat capsaïcine – de kruidige verbinding in chili – de extra antibacteriële mogelijkheden kan verklaren. In de experimenten met tabasco werden echter geen virusdeeltjes gevonden, dus het is onwaarschijnlijk dat fagen erbij betrokken zijn.

De toekomst

Deze bevindingen zijn belangrijk. Wetenschappers weten nu dat het microbioom onze lichamelijke en geestelijke gezondheid kan beïnvloeden; het kan ook ontstekingen veroorzaken en het risico op kanker verhogen. Als wetenschappers erachter kunnen komen hoe ze het microbioom op specifieke manieren kunnen veranderen, kunnen ze in theorie deze risico’s wegnemen of verminderen.

Forest Rohwer, een van de auteurs, legt uit: “Het vermogen om specifieke bacteriën te doden, zonder anderen te beïnvloeden, maakt deze verbindingen zeer interessant.”

De nieuwe lijst met verbindingen is natuurlijk niet volledig, zoals Rohwer zegt: “Er zijn waarschijnlijk duizenden verbindingen die nuttig kunnen zijn voor het elimineren van ongewenste bacteriën.”

De auteurs hopen dat wetenschappers op deze manier doorgaan. Ze leggen ook uit dat wetenschappers moeten proberen de moleculaire mechanismen te achterhalen die de faag van inactiviteit naar activiteit schakelen.

Bronnen:

Medical News Today


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Het MMR-vaccin is een totale mislukking en gezondheidsambtenaren proberen wanhopig te voorkomen dat u dat feit ontdekt
Next Passagiers op 3 grote Amerikaanse luchthavens worden gescreend op dodelijk Chinees virus

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Q10 verbetert veel symptomen van fibromyalgie -nieuwe studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

BioNTech wil op mRNA gebaseerd malariavaccin ontwikkelen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Zelfs artsen zijn geschokt: kokosolie doodt 93% van de kankercellen in de dikke darm! (VIDEO)

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat