Curcumine: voorkom leverziekte en verminder levervet met deze verbazingwekkende natuurlijke plantaardige stof

Curcumine: voorkom leverziekte en verminder levervet met deze verbazingwekkende natuurlijke plantaardige stof

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Vette leverziekte, ook bekend als leversteatose, is een levensbedreigende aandoening die wordt veroorzaakt door een abnormale vetophoping in de lever. Hoewel het meestal wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, kan deze ziekte ook voortkomen uit niet-alcoholische middelen. Deze vetophopingen kunnen leiden tot ontsteking in de lever, schade veroorzaken en littekens veroorzaken. Ernstige gevallen van leververvetting kunnen zelfs leiden tot leverfalen. Het verminderen van deze abnormale opeenhoping van levervet houdt vaak regelmatige lichaamsbeweging en andere gezonde levensstijlveranderingen in, zoals het eten van een uitgebalanceerd dieet en het verminderen van uw suikerinname. Nu suggereert een recent onderzoek dat een bekende stof in kurkuma een groot verschil kan maken bij het verbeteren van de levergezondheid.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Drug Research toonde aan dat curcumine gezondheidsbevorderende effecten heeft op de lever, zoals het verbeteren van de doorbloeding van de lever en het verminderen van levervet.

Neem curcumine om de gezondheid van de lever te verbeteren

In de loop der jaren wordt de lijst met gunstige gezondheidseffecten van curcumine op de een of andere manier steeds langer. Curcumine wordt beschouwd als het belangrijkste actieve ingrediënt van kurkuma (Curcuma longa), een overblijvend kruid dat nauw verwant is aan gember. Kurkuma wordt al duizenden jaren gebruikt als specerij en als een ingrediënt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege de krachtige medicinale eigenschappen, waaronder krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

Curcumine blijkt ook een groeihormoon te verhogen, de zogenaamde neurotrophic factor (BDNF), afkomstig van de hersenen. Het verhogen van dit hormoon zou kunnen helpen bij het vertragen of zelfs omkeren van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang en tal van neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer. Hogere niveaus van BDNF kunnen ook het geheugen verbeteren.

In deze studie probeerden onderzoekers uit Iran de werkzaamheid en veiligheid van curcumine als voedingssupplement voor personen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te evalueren. Om dit te doen, rekruteerden de onderzoekers 87 patiënten met de diagnose NAFLD en verdeelden ze willekeurig in een van de twee groepen. Het team gaf een van de groepen de opdracht om gedurende acht weken 1.000 mg curcumine per dag in te nemen, terwijl de andere groep in hetzelfde tijdsbestek een placebo gebruikte. Elke patiënt ontving zowel voedings- als levensstijladvies voordat de proef begon. De onderzoekers analyseerden fysieke metingen, leverenzymniveaus en leverscans zowel vóór de proef als na acht weken van de follow-up.

Aan het einde van de follow-up periode ontdekten de onderzoekers dat curcuminesuppletie geassocieerd was met een significante vermindering van de body mass index en tailleomtrek in vergelijking met de placebogroep. Deze bevinding is vooral belangrijk omdat obesitas als een risicofactor voor NAFLD wordt beschouwd.

Bovendien bleek uit de echografie van de leverscans dat 75 procent van degenen die curcumine innamen significante verbeteringen vertoonden in de algehele levergezondheid, terwijl het verbeteringspercentage van degenen in de controlegroep slechts 4,7 procent bereikte. Terwijl de serumspiegels van zowel aspartaataminotransferase als alanineaminotransferase waren verhoogd bij deelnemers in de placebogroep, vertoonden die in de curcumine groep significant verlaagde leverenzymspiegels.

Ten slotte vonden deelnemers die dagelijks curcuminesupplementen namen ook significante verbeteringen in levervolume, leverbloedstroom en leveraderdiameter; die allemaal bijdragen aan een goede leverfunctie.

De studie suggereert dat korte suppletie van curcumine de hoeveelheid levervet bij patiënten met NAFLD effectief kan verminderen. De bevindingen bevestigen ook het vermogen van curcumine om lichaamsmetingen te verbeteren en een goede leverfunctie te ondersteunen. De onderzoekers voegden eraan toe dat hun onderzoek verder onderzoek rechtvaardigt waarin de veelbelovende effecten van deze ‘wonderstof’ worden onderzocht.

Bronnen:

Previous Hoe een man terminale kanker op een natuurlijke manier versloeg
Next Top 10 remedies tegen Alzheimer (plus preventie) Waarvan ze denken dat we het niet weten

About author

redactie
redactie 4445 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Dit is waarom je nooit water uit een plastic flesje moet drinken!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

De top 10 grootste Kanker geneesmiddelen van 2019 die de medische elite probeert te verdoezelen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

5 leefstijlfactoren gekoppeld aan een langere levensduur, tot 14 jaar

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat