Satelliet-, drone-foto’s kunnen infecties van een wijdverspreide tropische ziekte helpen voorspellen

Satelliet-, drone-foto’s kunnen infecties van een wijdverspreide tropische ziekte helpen voorspellen

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Satellietbeelden, drone-foto’s en zelfs Google Earth kunnen helpen bij het identificeren van gemeenschappen die het meeste risico lopen om een van ‘s werelds ergste tropische ziekten te krijgen.

Een team onder leiding van de Universiteit van Washington en Stanford University heeft aanwijzingen in de omgeving ontdekt die helpen bij het identificeren van transmissie-hotspots voor schistosomiasis, een parasitaire ziekte die de tweede is voor malaria vanwege de wereldwijde impact op de gezondheid. Het onderzoek, dat in de week van 28 oktober publiceerde in de Proceedings van de National Academy of Sciences, maakt gebruik van rigoureuze veldbemonstering en luchtfoto’s om nauwkeurig gemeenschappen in kaart te brengen die het grootste risico lopen op schistosomiasis.

“Dit is een doorbraak voor de volksgezondheidsorganisaties in ontwikkelingslanden, omdat het hen in staat zal stellen de dorpen die hun hulp het meest nodig hebben efficiënt te vinden,” zei hoofdauteur Chelsea Wood, een universitair docent aan de UW School of Aquatische en Visserijwetenschappen.

Meer dan 200 miljoen mensen hebben schistosomiasis, wat behandelbaar is, maar dat in sommige delen van de wereld moeilijk te elimineren is. Schistosomen, de wormen die deze ziekte veroorzaken, groeien in zoetwaterslakken, waar ze zich vermenigvuldigen en worden vrijgegeven in de wateren van rivieren, meren en beken. De wormen infecteren mensen door in hun huid te dringen wanneer ze zwemmen, baden of waden. Schistosomiasis veroorzaakt bloederige urine en ontlasting en buikpijn en kan de lever, milt, darmen, longen en blaas beschadigen. Bij kinderen kan de infectie de groei belemmeren en de cognitieve ontwikkeling belemmeren.

De ziekte komt voor in Afrika bezuiden de Sahara, evenals in Zuid-Amerika, het Caribisch gebied, het Midden-Oosten en Oost- en Zuidoost-Azië. Hoewel schistosomiasis te behandelen is met het medicijn praziquantel, is het gemakkelijk voor een persoon om na de behandeling opnieuw te worden geïnfecteerd als ze zwemmen of baden in zoet water waar de parasiet aanwezig is.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onlangs erkend dat pogingen om de overdracht van de ziekte via medicijndistributie te vertragen in sommige regio’s niet werkten. Naast de distributie van geneesmiddelen beveelt de WHO nu aan zich te richten op de soorten slakken die de parasitaire wormen overbrengen, en zo is dit onderzoeksteam betrokken geraakt.

“De ecologische kant van het probleem is wat ons tegenhoudt van de controle en eliminatie van schistosomiasis – en nu treden ecologen op en vullen die leemte op,” zei Wood. “Het is een spannende tijd omdat we zoveel te leren hebben. Het soort innovatie dat we hebben geïntroduceerd, is slechts het begin van wat ecologen moeten bijdragen aan de beheersing van schistosomiasis.”

De onderzoekers werkten op meer dan 30 locaties in het noordwesten van Senegal, waar dorpen een plaatselijke rivier en een meer gebruiken voor alles, van baden en zwemmen tot afwassen en kleding. Deze locatie was het epicentrum van de grootste schistosomiasis-uitbraak ooit geregistreerd, in het midden van de jaren tachtig.

De onderzoekers begonnen eerst de verdeling van slakken over elke locatie over twee jaar methodisch te tellen en in kaart te brengen. Het veldwerk was moeilijk en vermoeiend – ze konden het door schistosomen aangetaste water hun huid niet laten raken terwijl ze tot diep in de borst waden om modder en planten te proeven. Het was heet en vochtig, en de dikke kustlijnvegetatie was vol met muggen, spinnen, slangen – en zelfs wilde honden.

Hun veldwerk toonde aan dat slakken in de rivier werden gevonden in fragmentarische en inconsistente distributies in de tijd. Slakken kunnen op één locatie aanwezig zijn en vervolgens drie maanden later volledig afwezig zijn. Gezien de kortstondige aard van de slakken, realiseerden de onderzoekers zich dat het richten van verzamelingen van slakken voor verwijdering misschien geen efficiënte manier is om de overdracht van schistosomiasis te verminderen.

In plaats daarvan verlegden ze hun aandacht naar de habitat waar slakken leven. De slakken gedijen in onbewortelde, zwevende vegetatie die zichtbaar is in beelden van satellieten en drones.

Gezien deze habitatkenmerken, plus andere gegevens die ze over elke site hadden verzameld, zoals slakdichtheid, dorpsgrootte en locatie, gebruikten ze modellen om te evalueren welke factoren de transmissie van schistosomiasis het beste konden voorspellen. Het totale gebied van een watertoegangspunt en het gebied van drijvende vegetatie waren de twee beste indicatoren dat menselijke infectie in de buurt zou optreden.

Deze habitatkenmerken zijn allemaal eenvoudig te meten in drone- of satellietbeelden.

“Het tellen van slakken is geen gemakkelijke onderneming en het produceert ook gegevens die niet zo nuttig zijn als de gegevens die je van een drone kunt krijgen,” zei Wood. “Zodra we het verband tussen slakaanwezigheid en bepaalde habitatkenmerken begrijpen, kunnen we drone- en satellietbeelden gebruiken om die habitatkenmerken te detecteren. Dit beperkt de tijd die nodig is om het risico op schistosomiasis-infectie te evalueren tot een fractie van wat het zou zijn als we alleen maar naar slakken keken. ”

Volksgezondheidsinstanties in Senegal kunnen nu naar luchtfoto’s in hun hele rechtsgebied kijken, gebieden met de meest drijvende vegetatie in watertoegangspunten vinden en zich op die dorpen richten voor behandeling met schistosomiasis, legden de onderzoekers uit.

“Nu kunnen we deze luchtfoto’s van seizoen tot seizoen nemen en een idee hebben van hoe het pathogene landschap in tijd en ruimte verandert. Dit kan ons een beter idee geven van de besmettingspercentages”, zei co-auteur Giulio De Leo, professor biologie aan Stanford universiteit. “Dit project is een enorme inspanning geweest en een voorbeeld van onderzoek in samenwerkingsverband dat onmogelijk zou zijn voor één persoon of een enkel laboratorium.”

Het team probeert ook machine learning te gebruiken om de identificatie van zwevende vegetatie in foto’s te automatiseren, waardoor het voor bureaus nog eenvoudiger wordt om de informatie te gebruiken. Ze zijn van plan om hun aanpak in andere delen van Afrika op een bredere schaal te testen, met behulp van openbaar beschikbare infectiegegevens en satellietbeelden.

“We zijn voorzichtig optimistisch, maar we hebben nog wat werk te doen om onze bevindingen naar nieuwe contexten te generaliseren,” zei co-auteur Susanne Sokolow, een onderzoekswetenschapper aan de Stanford University. “Als we inderdaad vaststellen dat de voorspellers voor schistosomiasis schaalbaar en automatiseerbaar zijn, dan hebben we een krachtig nieuw hulpmiddel in de strijd tegen de ziekte, en een instrument dat een kritieke capaciteitskloof opvult: een manier om milieu-interventies naast mensen efficiënt aan te pakken behandeling om de ziekte te bestrijden. ”

Bronnen:

Chelsea L. Wood, Susanne H. Sokolow, Isabel J. Jones, Andrew J. Chamberlin, Kevin D. Lafferty, Armand M. Kuris, Merlijn Jocque, Skylar Hopkins, Grant Adams, Julia C. Buck, Andrea J. Lund, Ana E. Garcia-Vedrenne, Evan Fiorenza, Jason R. Rohr, Fiona Allan, Bonnie Webster, Muriel Rabone, Joanne P. Webster, Lydie Bandagny, Raphaël Ndione, Simon Senghor, Anne-Marie Schacht, Nicolas Jouanard, Gilles Riveau, Giulio A. De Leo. Precision mapping of snail habitat provides a powerful indicator of human schistosomiasis transmissionProceedings of the National Academy of Sciences, 2019; 201903698 DOI: 10.1073/pnas.1903698116

Previous Van 50 epilepsie-aanvallen per dag tot bijna geen meer dankzij dit wondermiddel!
Next Saffraan even effectief als Ritalin bij de behandeling van ADHD, blijkt uit nieuwe studie

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Geen wattenstaafjes in het oor!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Borstvoeding beschermt moeder tegen diabetes

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Man met ‘ongeneeslijke’ kanker genezen door honing en kruiden

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat