Dit veel voorkomende voedingsadditief kan insulineresistentie veroorzaken en uw risico op diabetes en hartaandoeningen verhogen, waarschuwen gezondheidsdeskundigen

Dit veel voorkomende voedingsadditief kan insulineresistentie veroorzaken en uw risico op diabetes en hartaandoeningen verhogen, waarschuwen gezondheidsdeskundigen

Luister naar dit artikel

Onderzoekers uit Israël en de VS hebben een veelgebruikt ingrediënt in conserveermiddelen voor voedsel geïdentificeerd dat insulineresistentie kan veroorzaken – een kenmerkend symptoom van diabetes. Hun bevindingen, die ze publiceerden in Science Translational Medicine, gebruikten zowel muizenmodellen als klinische proeven om de nadelige effecten van propionaat, een additief dat in veel voedingsmiddelen wordt gebruikt, te onderzoeken.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Een gebrek aan regulering

Proprionaat wordt vaak toegevoegd aan gebakken producten, kunstmatige smaakstoffen en kaas. Maar het komt ook van nature voor in het spijsverteringsstelsel, waar het wordt geproduceerd door darmbacteriën wanneer het vezels afbreekt. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat propionaat, evenals andere vetzuren, gunstig is wanneer het door deze laatste wordt gemaakt. De onderzoekers merkten echter op dat de effecten van propionaat bij consumptie als voedseladditief onduidelijk zijn.

Voor deze studie evalueerde het onderzoeksteam eerst de effecten van propionaat in vivo. Ze ontdekten dat muizen die met propionaat werden behandeld verhoogde niveaus van metabolisme-gerelateerde hormonen hadden, waaronder:

Glucagon – een hormoon dat de bloedsuikerspiegel in de bloedbaan verhoogt
Noradrenaline – een stresshormoon dat ook functioneert als een neurotransmitter
Vetzuurbindend eiwit 4 (FABP4) – een hormoon geassocieerd met insulineresistentie en hypertensie

De onderzoekers zagen dat de muizen de bloedsuikerspiegel hadden verhoogd na het ontvangen van propionaat. Na 20 weken vertoonden de muizen ook gewichtstoename en insulineresistentie – een typisch kenmerk dat wordt gevonden bij personen met diabetes type 2.

Daarna hebben de onderzoekers 14 gezonde, magere deelnemers ingeschreven bij wie geen diabetes werd vastgesteld voor een klinische proef. Verdeeld in twee groepen, vastten de deelnemers acht uur voordat ze maaltijden aten die ofwel een gram propionaat of een placebo bevatten. Dit werd een week later herhaald, waarbij de deelnemers die propionaat kregen een placebo kregen en vice versa. In beide sessies namen onderzoekers bloedmonsters af voor het eten en met regelmatige tussenpozen gedurende vier uur na de maaltijd.

De deelnemers die werden behandeld met propionaat vertoonden een toename van hormoonspiegels die verontrustend vergelijkbaar waren met die in de in vivo modellen. Ze hadden ook aanzienlijk hogere niveaus van insuline en insulineresistentie. De onderzoeken constateerden ook dat alle deelnemers hogere bloedsuikerspiegels hadden na het eten, maar het duurde langer voor degenen die propionaat hadden ingenomen om terug te keren naar normale bloedsuikerspiegel waarden.

De onderzoekers concludeerden dat propionaat – wanneer het als voedingsadditief werd geconsumeerd – bijdroeg aan insulineresistentie en hoge bloedsuikerspiegel. Dit kan mogelijk leiden tot ernstiger ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Gezonde voedingsalternatieven voor een betere controle van de bloedsuikerspiegel

De studie toonde aan dat inname van propionaat als additief voor levensmiddelen negatieve gezondheidseffecten heeft. Dit conserveermiddel wordt echter gebruikt in een breed scala aan voedingsmiddelen die meerdere keren per dag worden geconsumeerd. Gelukkig kunnen de effecten ervan worden vermeden door eenvoudige wijzigingen in het dieet van een persoon. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die de tegenovergestelde effecten van propionaat hebben:

Niet-zetmeelrijke groenten – Deze voedingsmiddelen bevatten weinig calorieën en veel verschillende vitamines en mineralen. Niet alleen zullen ze helpen het insulineniveau te handhaven, maar ze reguleren ook de bloeddruk en verlagen het cholesterolgehalte.
Vers fruit – Fruit is een rijke bron van voedingsstoffen en heeft het extra voordeel dat het van nature zoet is. Afgezien van het beteugelen van hunkeren naar suikerhoudende voedingsmiddelen, kan het toevoegen van deze aan het dagelijkse dieet van een persoon het risico op het ontwikkelen van chronische ziekten verminderen. Vermijd echter bewerkte vruchtensappen omdat deze veel suiker bevatten.
Volle granen – Deze voedingsmiddelen zijn gevuld met vezels, vitamines en mineralen. In gecontroleerde porties kunnen ze gezonde bronnen van koolhydraten worden om het menselijk lichaam van brandstof te voorzien. Kies gezonde, onbewerkte granen om hun voordelen te maximaliseren.

Bronnen:

NaturalHealth365.com

LiveScience.com

STM.ScienceMag.org

MedicalNewsToday.com

Healthline.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Angst symptomen worden verkeerd gediagnosticeerd als schizofrenie bij ten minste 50 procent van de individuen - studie
Next Weinig wijzigingen in zorgpolis, wel in kosten

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

DNA-reparatie beschadigd door blootstelling aan kankerverwekkende huishoudelijke producten

Luister naar dit artikel Als u niet waar mogelijk de voorkeur geeft aan organische, chemicaliënvrije producten voor persoonlijke verzorging of natuurlijke oplossingen, verhoogt u (eerlijk gezegd) waarschijnlijk uw risico op

Onderzoek

Welke eiwitten zijn het gezondst?

Luister naar dit artikel De grootste studie ooit naar de effecten van verschillende soorten eiwitten, vond dat een inname van eiwitten uit dierlijke bronnen – vooral niet verwerkt rood vlees-

Onderzoek

Nieuwe studie: Genetisch aangepaste maïs van Monsanto beschadigt darmen van ratten

Luister naar dit artikel Bij ratten die 90 dagen lang genetisch gemodificeerde maïs van Monsanto kregen, traden beschadigingen in de darmen op. Dat blijkt uit een Egyptische studie. Steun Health