Dit Amazone-brouwsel is misschien wel het krachtigste antidepressivum dat ooit is ontdekt

Dit Amazone-brouwsel is misschien wel het krachtigste antidepressivum dat ooit is ontdekt

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Recente studies tonen aan dat dit genezende elixer uit de Amazone de kracht heeft om depressieve gevoelens in slechts enkele uren te verlichten, met blijvende positieve veranderingen.

Na eeuwen als primitief te zijn bestempeld, komen traditionele medicijnen langzaam terug, vooral in de academische wereld. Hoe meer onderzoek wordt gedaan naar traditionele remedies, hoe meer wetenschappers moeten buigen voor de wijsheid van onze voorouders, evenals hedendaagse inheemse genezers die deze tradities naar voren brengen. Een van de krachtigste traditionele remedies is ayahuasca.

Ayahuasca is een psychoactief genezend elixer uit het Amazone-regenwoud, een bittere thee die wordt geconsumeerd tijdens genezingsceremonies door inheemse volkeren van Peru, Brazilië, Columbia en Ecuador. Ayahuasca is de enige combinerende visie-inducerende agent in de wereld. Net als een thee wordt ayahuasca gemaakt door een combinatie van schors van de Banisteriopsis caapi-wijnstok (aka “de wijnstok van de ziel”) te brouwen en bladeren van Psychotria viridus (aka chakruna).

Sjamanen beschrijven het als een heilig plantenmedicijn dat “een portaal opent naar de geestenwereld.” Portaal of niet, de helende eigenschappen van ayahuasca zijn niet te ontkennen. Er zijn duizenden anekdotische meldingen van mensen die genezen zijn van lichamelijke en geestelijke stoornissen door ayahuasca te nemen – waaronder sommigen voor wie de dood in de buurt leek. De gevallen van remissie van post-ayahuasca kanker zijn te talrijk om te negeren, en de psychologische voordelen lijken even indrukwekkend. Klinische kwaliteitsonderzoeken zijn echter schaars.

In een studie uit 2015 onder leiding van neurowetenschappers aan de Universiteit van São Paulo, Brazilië, bleek zelfs één dosis ayahuasca krachtige en onmiddellijke antidepressieve effecten te hebben. Bij het onderzoek waren zes vrijwilligers betrokken met een depressie die niet reageerde op ten minste één antidepressivum. De vrijwilligers kregen de thee toegediend, gevolgd in een stille kamer en geëvalueerd met standaard klinische vragenlijsten om hun depressiesymptomen te volgen. De behandeling werd goed verdragen, behalve dat de helft van de deelnemers braakte (een vaak voorkomende bijwerking). De psychedelische effecten van ayahuasca verdwijnen na ongeveer vijf uur.

Statistisch significante verbeteringen in depressiesymptomen werden waargenomen in slechts twee tot drie uur, wat vooral opmerkelijk is wanneer u overweegt dat conventionele antidepressiva meestal pas na weken werken. Nog indrukwekkender was dat de voordelen de komende 21 dagen bleven bestaan. Verdere studies zijn aan de gang, waaronder een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie over de voordelen van ayahuasca voor depressie, waarbij 80 patiënten betrokken waren.

De manier waarop Ayahuasca psychedelische inzichten bevordert, heeft westerse wetenschappers al lang verward. Ayahuasca wordt gezegd ‘te helpen het lichaam, geest en ziel in orde te brengen met het verleden, heden en de toekomst’. Tijdens helende ceremonies rapporteren ayahuasca-gebruikers vaak emotioneel geladen visioenen, herinneringen en openbaringen over zichzelf en hun leven, persoonlijkheden en gedragingen. De visies zijn niet willekeurig – ze concentreren zich meestal op emotioneel geladen en traumatische ervaringen, waardoor gebruikers de gelegenheid krijgen om die gebeurtenissen op een meer inzichtelijke manier opnieuw te ervaren. Sjamanen zeggen dat het elixer je alle antwoorden geeft die je zoekt.

Er wordt algemeen aangenomen dat de psychoactieve eigenschappen van Ayahuasca verband houden met de serotonerge effecten ervan. Psychotria viridis is rijk aan DMT (N, N Dimethyl Tryptamine), het krachtigste middel voor het opwekken van visie dat de mens kent. DMT wordt niet alleen in honderden fabrieken over de hele wereld aangetroffen, maar wordt ook door uw eigen lichaam vervaardigd. Maar dankzij het enzym MAO (monoamine-oxidase), ben je niet de hele dag out, elke dag. Het andere ingrediënt in ayahuasca, Banisteriopsis caapi, bevat een groep verbindingen die harmala-alkaloïden worden genoemd, die MAO-remmers (MAOI) zijn. Hiermee kan de DMT ongebreidelde activiteit in uw hersenen stimuleren door de afbraak van serotonine en andere neurotransmitters te voorkomen.

Beeldvormingsstudies onthullen dat ayahuasca frontale hersengebieden hyperactiveert, met name de mediale frontale en voorste cingulaire cortices die verantwoordelijk zijn voor somatisch bewustzijn en emotie. Ayahuasca veroorzaakt een grote afgifte van glutamaat, wat neuraal vuren veroorzaakt langs de hele frontale cortex. Het elixer activeert ook parahippocampale gebieden die betrokken zijn bij het verwerken van geheugen en emotie, waaronder de amygdala. De insula wordt ook geactiveerd, waar gevoelstoestanden worden gegenereerd en waarvan wordt gedacht dat ze fungeren als een brug tussen onze emotionele impulsen en beslissingscapaciteit. Dit is mogelijk waardoor proefpersonen door hun ervaringen uit het verleden kunnen ‘reizen’ met een bewustzijn van gedachten, emoties en herinneringen die moeilijk toegankelijk zijn in gewone mentale toestanden.

De neocortex van je hersenen is ook betrokken bij anticiperend en planningsgedrag en abstract redeneren, dus de activering ervan kan helpen de complexe en betekenisvolle cognitieve ervaringen die plaatsvinden tijdens en na de consumptie van ayahuasca te verklaren.

Ayahuasca beïnvloedt disfunctionele cognitieve gedragspatronen. Krachtige of traumatische gebeurtenissen creëren indrukken in de hersenen die worden versterkt telkens we een vergelijkbare situatie tegenkomen. Herhaalde gebeurtenissen versterken deze paden en bouwen zoiets op als “emotioneel littekenweefsel”, wat kan leiden tot disfunctionele emotionele reacties en problematisch gedrag gedurende het hele leven. Ayahuasca lijkt gebruikers te helpen deze ingegraven neurologische patronen te onderdrukken, waardoor nieuwe verbindingen kunnen worden gelegd. Gebruikers melden nieuwe perspectieven op oude ervaringen, die veel van de helende voordelen van ayahuasca voor depressie, angst en PTSS, middelenmisbruik en andere problemen kunnen verklaren.

Langere-termijnstudies tonen aan dat ayahuasca een positieve invloed heeft op het humeur, het redeneren en het nemen van beslissingen met minimale bijwerkingen. Ayahuasca heeft aangetoond niet-verslavend te zijn wanneer het langdurig wordt gebruikt door gezonde personen in ondersteunende situaties. Er is geen bewijs van neurotoxiciteit – geritualiseerde langetermijngebruikers scoorden zelfs beter op bepaalde cognitieve tests dan controlegroepen.

Vanwege de intensiteit van de visioenen, mag ayahuasca niet alleen worden genomen. Het therapeutische potentieel en de veiligheid ervan zijn afhankelijk van hoe de ervaring wordt gefaciliteerd, gemonitord en geïntegreerd. Met de juiste ondersteuning lijkt zelfs een enkele dosis ayahuasca potentieel diepe therapeutische voordelen te bieden.

Bronnen:

wakingtimes.com

[i] ICEERS Ayahuasca: Scientific Literature Overview (2012), Jose Carlos Bousco

[ii] ICEERS Ayahuasca

[iii] Medicine Hunter: Ayahuasca—Plant Spirit Medicine


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Dennennaald thee: versterk jezelf met deze ongebruikelijke kankermoordenaar en rondom gezondheidstonicum
Next ALWEER! - Johnson en Johnson roept 33.000 flessen babypoeder terug nadat de FDA asbest in monsters hebben gevonden

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Je lichaam waarschuwt al snel voor een ijzer-tekort – 10 herkenbare symptomen die iedereen moet weten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Dit zijn DE beste redenen waarom je appelazijn elke avond voor het slapen gaan moet drinken!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Groente-extract helpt beter tegen autisme dan medicijnen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat