Gezonder dieet verminderde direct depressie in gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek

Gezonder dieet verminderde direct depressie in gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Zelfs een korte periode van gezond eten kan op lange termijn verbeteringen in de stemming opleveren

Jonge volwassenen met een depressie waarvan het dieet meestal ongezond is, vertoonden aanzienlijk minder symptomen van depressie na drie weken gezond eten, volgens een studie die op 9 oktober 2019 werd gepubliceerd in het open-access tijdschrift PLOS ONE van Heather Francis van Macquarie University, Australië, en collega’s.

Hoewel veel onderzoek heeft aangetoond dat het eten van een gezond dieet dat rijk is aan fruit, groenten, vis en mager vlees wordt geassocieerd met een verminderd risico op depressie, zijn er maar weinig gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken geweest die rechtstreeks het verband tussen de twee onderzochten, ook voor jonge volwassenen , die gezondheidspatronen vaststellen en ook een hoger risico lopen op depressie.

Francis en collega’s bestudeerden 76 universitaire studenten (17-35 jaar oud) die matige tot hoge depressiesymptomen vertoonden en een slecht dieet volgden op basis van de Australische gids voor gezond eten (rijk aan bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten). Ze verdeelde deelnemers willekeurig in een “dieet verandering” groep of een “reguliere dieet” groep. De dieetverandering groep kreeg korte instructies over het verbeteren van hun dieet, evenals gezond voedsel informatie en $ 60 voor toekomstige boodschappen. Elk groepslid ontving ook twee opeenvolgende check-ins via telefoongesprek. De reguliere dieetgroep kreeg geen dieetinstructies en werd gewoon gevraagd om terug te keren nadat de drie weken voorbij waren. Voor en na de interventie beoordeelden de onderzoekers de scores van de deelnemers op depressie, angst en algemene stemming, en hun prestaties op verschillende leer- en redeneringstaken.

Aan het einde van de drie weken had de dieetveranderingsgroep met succes een gezond dieet gehandhaafd en liet een significante verbetering van de stemming zien, met depressiescores die naar het normale bereik verschoven. De depressiescores van de reguliere dieetgroep bleven stabiel in het matige tot hoge bereik. De voedingswisselingsgroep vertoonde ook significant lagere angstscores dan de reguliere voedingsgroep, hoewel andere maten niet significant verschilden tussen de groepen.

De auteurs volgden 33 deelnemers na drie maanden. In deze kleine steekproef ontdekten ze dat, hoewel slechts 21 procent van deze deelnemers het gezonde dieet volledig handhaafden, hun verbeteringen in de stemming gehandhaafd bleven.

Deze studie is beperkt in die zin dat de groep zonder verandering geen interventie heeft ontvangen – idealiter zou deze groep alternatieve dieetinstructies, check-ins en geldelijke bijdragen hebben ontvangen om de dieetgroep te veranderen. Deze bevindingen zijn ook afgeleid van een kleine, specifieke populatie universitaire studenten. Ze bieden echter voorlopig bewijs dat relatief kleine, eenvoudige dieetaanpassingen direct depressiesymptomen kunnen verbeteren en dat deze effecten tot drie maanden kunnen duren.

De auteurs voegen toe: “Het aanpassen van het dieet om de inname van verwerkt voedsel te verminderen en de consumptie van fruit, groenten, vis en olijfolie te verhogen, verbeterde depressiesymptomen bij jonge volwassenen. Deze bevindingen dragen bij aan een groeiende literatuur waaruit blijkt dat een bescheiden verandering in het dieet een nuttige aanvullende therapie is om de symptomen van depressie te verminderen. ”

Bronnen:

PLOS


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous WHO erkent polio-uitbraak in de Filippijnen veroorzaakt door poliovaccins ... uitbraak "veroorzaakt door van vaccin afgeleid poliovirus type 2"
Next Vaccin gewonde tiener geneest van ernstige symptomen na Detox dieet & kruidenformule

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Q10 verbetert veel symptomen van fibromyalgie -nieuwe studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Zuigelingen, jonge kinderen krijgen eindelijk verlichting van de vreselijke jeuk van eczeem

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Anticonceptiepil blijkt hormoonsloper. Wat deze gynaecoloog zegt moeten alle vrouwen weten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat