Onderzoekers brengen het brein van Alzheimer in kaart en ontdekken dat één gebied zichzelf lijkt te beschermen tegen achteruitgang

Onderzoekers brengen het brein van Alzheimer in kaart en ontdekken dat één gebied zichzelf lijkt te beschermen tegen achteruitgang

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

De nieuwste eiwitkaarten van de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer toonden aan dat ten minste één regio erin slaagde de verwoestingen van de ziekte af te weren. Britse onderzoekers geloofden dat het vermogen van het cerebellum om zichzelf te beschermen tegen Alzheimer mogelijk reproduceerbaar is in andere delen van de hersenen.

Ze onderzochten de hersenen en andere essentiële organen van mensen die stierven als gevolg van complicaties veroorzaakt door de neurodegeneratieve ziekte. Tot hun verbazing ontbrak het cerebellum van de patiënten aan de duidelijke schade geassocieerd met die van Alzheimer.

Het cerebellum heeft de leiding over de bewegingen van het lichaam. In tegenstelling tot de vijf andere essentiële hersengebieden die door de onderzoekers werden geëvalueerd, bleef het intact.

Nader onderzoek door onderzoekers van de Universiteit van Manchester onthulde de aanwezigheid van eiwitten in het cerebellum. De natuurlijke verbindingen vertoonden beschermende eigenschappen die ervoor zorgden dat de ziekte van Alzheimer zich niet naar dat deel van de hersenen verspreidde.

Ze theoretiseerden dat het cerebellum op het uiterlijk van Alzheimer reageerde door deze nuttige eiwitten te produceren. De op eiwitten gebaseerde reactie kan het natuurlijke proces zijn waarmee de hersenen zich verdedigen tegen dementie.

Sommige delen van de hersenen zijn beter bestand tegen de ziekte van Alzheimer dan andere

De meest voorkomende vorm van dementie, de ziekte van Alzheimer, treft meer dan een half miljoen patiënten in het VK en 5,7 miljoen slachtoffers in de VS Onderzoekers bestuderen de vormende fase van de neurodegeneratieve ziekte in de hoop een effectieve behandeling te ontwikkelen voor die miljoenen slachtoffers.

Naast de hersenen van mensen met Alzheimer, keken de onderzoekers van Manchester ook naar de organen van overleden mensen die stierven aan kanker en andere ziekten die geen verband hielden met dementie. Ze vergeleken het aantal en type eiwitten dat in zes kritieke delen van de hersenen werd gevonden.

Hoofdonderzoeker Dr. Richard Unwin en zijn teamgenoten identificeerden 5.825 verschillende eiwitten in de hersenen. Vierenveertig van deze moleculen waren gloednieuw.

Het team van Unwin is begonnen met hun karteringsonderzoek in de drie hersengebieden die altijd werden aangevallen door de ziekte van Alzheimer. De entorhinale cortex hielp bij het bewaren van herinneringen, de cingulate gyrus behandelde emoties en de hippocampus behandelde zowel emoties als herinneringen. De hippocampus diende ook vaak als uitgangspunt voor de ziekte van Alzheimer.

Toen ze naar de motorische cortex en de sensorische cortex verhuisden, vonden ze deze gebieden min of meer onaangetast door dementie. De motorische cortex hield toezicht op de beweging, terwijl de sensorische tegenhanger de zintuigen regelde die door het lichaam worden gebruikt.

Nieuw ontdekte eiwitten in het cerebellum kunnen de sleutel zijn tot het voorkomen van Alzheimer

Ten slotte bleek het cerebellum onaangeroerd door de ziekte van Alzheimer. De eiwitten die aanwezig zijn in dit ongerepte hersengebied kunnen de sleutel zijn om de vooruitgang of het begin van dementie bij ouderen te voorkomen.

“Veel van de veranderingen hier worden niet gezien in andere regio’s en dit zou kunnen betekenen dat deze regio zichzelf actief beschermt tegen ziekten,” verklaarde Dr. Unwin.

Hij en zijn team geloofden dat de minder getroffen hersengebieden in het vroege stadium van de ziekte van Alzheimer veranderingen ondergingen. Hun bevindingen suggereerden dat elke toekomstige remedie zo vroeg mogelijk moest worden toegepast, bij voorkeur voordat hersencellen begonnen te sterven. Ze sloten hun studie af met de hoop dat hun eiwitkaart van de hersenen van Alzheimer bijdroeg aan de uiteindelijke ontwikkeling van een remedie voor de ziekte.

“Door duizenden afzonderlijke eiwitten te bestuderen, heeft dit opwindende onderzoek een gedetailleerde moleculaire kaart gegenereerd van veranderingen die in de hersenen op gang komen bij de ziekte van Alzheimer,” aldus Dr. Rosa Sancho, onderzoeker van Alzheimer Research UK (ARUK). “Deze informatie helpt onderzoekers door de complexe en veranderende omgeving van de hersenen in Alzheimer te navigeren en processen te identificeren waarop toekomstige medicijnen gericht kunnen zijn.”

Bronnen:

DailyMail.co.uk

Manchester.ac.uk

Nature.com

Previous 9 Gezondheidsvoordelen van het drinken van aloë vera-sap
Next Pfizer test nu openlijk giftige vaccins op zwangere vrouwen - het kan ze gewoon niet meer schelen

About author

redactie
redactie 4445 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Kanker neemt wereldwijd toe bij volwassenen onder de 50 jaar

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de COVID-19-patiënten een vitamine D-tekort heeft

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Waarom Amish kinderen geen astma krijgen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat