Geneesmiddelen die gehoorverlies en tinnitus kunnen veroorzaken

Geneesmiddelen die gehoorverlies en tinnitus kunnen veroorzaken

Luister naar dit artikel

Van de gewone aspirine tot chemotherapie, de medicijnen die worden gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, kunnen (in veel gevallen) gehoorverlies en evenwichtsproblemen veroorzaken voor de patiënt die ze gebruikt, wat de bezorgdheid vergroot of bepaalde pillen meer kwaad dan goed doen.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Helaas, volgens de American Speech-Language-Hearing Association (ASHA), kan het tegen de tijd dat gehoorschade door deze medicijnen wordt gerealiseerd, het te laat zijn om permanente schade te voorkomen.

Volgens de woordvoerders van de Vereniging zijn er zelfs meer dan 200 medicijnen die tegenwoordig routinematig worden gebruikt voor de behandeling van alles, van pijn en ernstige infecties tot kanker en hartaandoeningen, met een grote kans op blijvende en vaak permanente oorschade. .

De meeste patiënten blijken niet op de hoogte van hoe medicijnen gehoorverlies veroorzaken

Deze medicijnen staan gezamenlijk bekend als ototoxische medicijnen – wat letterlijk ‘oorvergiftiging’ betekent. Met andere woorden, ze kunnen schade aan het oor veroorzaken, wat leidt tot gehoorverlies en oorsuizen, ook bekend als tinnitus.

Bovendien is bekend dat deze medicijnen evenwichtsproblemen en duizeligheid veroorzaken.

Dit kan verrassend nieuws zijn voor de vele patiënten die het voorgeschreven krijgen om ototoxische medicijnen te gebruiken. Hoewel zorgverleners potentiële bijwerkingen van voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen moeten beoordelen, wordt de potentiële permanente gehoorschade door veel patiënten niet serieus genomen.

In andere gevallen kunnen patiënten te geconcentreerd zijn op een ernstige ziekte zoals kanker of hartaandoeningen om alle informatie over bijwerkingen op te vangen die door hun arts, verpleegkundige of apotheker wordt verstrekt. In plaats van een weloverwogen beslissing te nemen, kan angst ervoor zorgen dat patiënten weinig vragen stellen of het gevoel hebben dat ze weinig keuzes voor hen hebben.

Maar geen aandacht besteden aan de schade die ototoxische medicijnen kunnen veroorzaken, kan leiden tot permanente schade. Hoewel symptomen van gehoorverlies, tinnitus en evenwichtsproblemen kunnen vervagen zodra een medicijn niet meer wordt gebruikt, is dit niet altijd het geval.

Wat zijn de tekenen en symptomen van toxiciteit van geneesmiddelen?

De eerste indicatie dat een geneesmiddel ototoxiciteit kan veroorzaken, is meestal wanneer een patiënt tinnitus opmerkt. Dit wordt vaak gevolgd door gehoorverlies. Helaas wordt een vermindering van het gehoor vaak niet opgemerkt totdat het merkbaar vermogen om spraak te verstaan merkbaar begint te beïnvloeden.

Omdat schade aan het oor een directe invloed op het evenwicht kan hebben, merken patiënten ook vaak een gevoel van onvastheid of gebrek aan evenwicht, niet anders dan ervaringen bij aandoeningen die de gehoorgang aantasten. Vaak kan uw lichaam zich aanpassen aan deze veranderingen en kan het evenwicht terugkeren, maar andere symptomen kunnen langer duren of permanent zijn.

Ototoxische medicijnen die het meest waarschijnlijk leiden tot permanente gehoorbeschadiging, omvatten enkele aminoglycoside-antibiotica, waaronder gentamicine. Het is ook bekend dat geneesmiddelen voor kankerchemotherapie, zoals cisplatine en carboplatine, leiden tot permanente schade.

Pijnstillers van salicylaat, waaronder veel voorkomende aspirine, evenals kinine, dat wordt gebruikt om maleria te behandelen, en lisdiuretica, die worden gebruikt om sommige hart- en nieraandoeningen te behandelen, kunnen u het risico van tijdelijke schade oplopen.

Levensveranderende effecten gerelateerd aan medicijnkeuzes

De beslissing om chemotherapie te ondergaan om een kankergezwel te behandelen – of om een mogelijk ototoxisch medicijn te nemen – moet alleen worden gedaan als alle bijwerkingen worden begrepen, zodat ze kunnen worden afgewogen tegen de verwachte effectiviteit van het medicijn bij het behandelen of omkeren van een medische aandoening. Met andere woorden, laat je niet overhaasten om belangrijke beslissingen over je leven te nemen.

Vraag uw arts naar alle bijwerkingen en alternatieve methoden voor het omgaan met of behandelen van uw medische aandoening. Vraag een familielid of vertrouwde vriend om u te vergezellen naar uw doktersbezoek, zodat hij of zij vragen kan stellen die u misschien vergeet wanneer angstgevoelens optreden.

Naast het begrip dat een medicijn mogelijk meer kwaad dan goed kan doen, moet rekening worden gehouden met de psychologische en sociale gevolgen van het omgaan met bijwerkingen zoals ototoxiciteit. Gebrek aan gehoor of omgaan met duizeligheid kan ertoe leiden dat u zich terugtrekt uit normale sociale activiteiten.

Vergeet dus niet dat bijwerkingen van medicijnen een directe invloed hebben op uw kwaliteit van leven en dat er in veel gevallen veiligere alternatieven zijn voor farmaceutische medicijnen.

Bronnen:

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Waarom kiest een derde van de kankerpatiënten voor alternatieve behandelingen - een mislukking van de moderne geneeskunde?
Next Dieetwijzigingen kunnen snel ontstekingsdarmziekten in remissie brengen

About author

redactie
redactie 4593 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

That Sugar Film: We eten ons letterlijk ziek aan suiker

Luister naar dit artikel Voor That Sugar Film, die nu in de Nederlandse bioscopen is te zien, at de Australiër Damon Gameau dagelijks omgerekend 40 theelepels suiker. Volgens de documentaire

Overig

Is chocolade giftig als u ze verhit?

Luister naar dit artikel Dit is een van de vele prietpraatjes die u op internet kunt vinden. Het fabeltje ‘gekookte chocolade is giftig’ is waarschijnlijk ontstaan uit de vaststelling dat

Overig

Dr. Stella Immanuel vertelt over hoe ziekenhuizen hydroxychloroquine en ivermectine negeren als effectieve behandelingen voor COVID-19

Luister naar dit artikel In de meest recente aflevering van Gezondheid met Dr. Stella Immanuel op Brighteon.TV, bespreekt Dr. Stella Immanuel hoe het coronavirus de natie treft omdat ziekenhuizen de