Pas op met menopauzemedicijn: kans op borstkanker twee keer zo groot als gedacht

Pas op met menopauzemedicijn: kans op borstkanker twee keer zo groot als gedacht

Luister naar dit artikel

Vrouwen die tijdens de menopauze hormoonvervangende middelen (HRT) slikken hebben twee keer zoveel kans op borstkanker als tot nu toe werd gedacht.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Uit een grootschalige studie blijkt dat een op de vijftig vrouwen die HRT minstens vijf jaar gebruikt borstkanker krijgt. Hoe langer mensen de middelen nemen, hoe groter de kans. Mogelijk kun je de hormoonvervangers tot een jaar lang veilig nemen. Daarna loopt het risico op en het stopt niet als vrouwen ophouden met de hormoontherapie, zoals eerder werd aangenomen.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk slikken een miljoen vrouwen middelen om de symptomen van de overgang te verminderen. De Britse Medicines and Healthcare Products Regulatory Authority (MHRA) waarschuwt vrouwen die in het verleden lang HRT hebben gebruikt om waakzaam te zijn voor tekenen van borstkanker.

Volgens de studie, die in vakblad The Lancet verscheen, is het risico twee keer zo groot als gedacht, omdat het nog zeker tien jaar doorgaat, nadat mensen gestopt zijn met de middelen. De MHRA adviseert vrouwen om de hormoontherapie enkel in de laagste dosis te nemen en voor een zo kort mogelijke periode.

HRT wordt al langer in verband gebracht met borstkanker en in mindere mate met eierstokkanker. In westerse landen ontwikkelt 6,3 procent van de vrouwen met een gemiddeld gewicht borstkanker in de twintig jaar na hun vijftigste als ze geen hormoontherapie nemen. Volgens de studie loopt dat percentage op tot 8,3 procent bij vrouwen die de meest gebruikte hormoonvervangende middelen nemen, bestaande uit oestrogeen en progestageen. Zo’n 5 procent van alle borstkanker zou worden veroorzaakt door HRT, aldus professor Richard Peto van de universiteit van Oxford.

Bronnen:

The Guardian

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Knoflook eten gekoppeld aan een lager sterftekansrisico
Next Minister eist uitleg bij peperdure medicijnen

About author

redactie
redactie 4594 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Saoedische honing blijkt een krachtig antibacterieel middel te zijn tegen resistente bacteriën

Luister naar dit artikel Honing die uit verschillende delen van de wereld wordt verzameld, heeft in meerdere onderzoeken krachtige antibacteriële eigenschappen getoond. Ze zijn ook nuttig gebleken bij het verminderen

Onderzoek

De oorzaak van kanker, waarom is het geheim gehouden?

Luister naar dit artikel De Nobelprijswinnaar Dr Otto Warburg H., heeft zijn leven gewijd aan de studie naar de oorzaak van kanker. Dr Warburg was een van de toonaangevende biologen

Onderzoek

Gevoelig voor pasta en brood? Gluten zijn mogelijk niet de boosdoener

Luister naar dit artikel Wanneer de meeste denken aan gezondheidsproblemen door brood, pasta en aardappelen, denken ze aan het proteïne gluten. Maar Duitse wetenschappers zeggen nu dat niet gluten, maar