Pas op met menopauzemedicijn: kans op borstkanker twee keer zo groot als gedacht

Pas op met menopauzemedicijn: kans op borstkanker twee keer zo groot als gedacht

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Vrouwen die tijdens de menopauze hormoonvervangende middelen (HRT) slikken hebben twee keer zoveel kans op borstkanker als tot nu toe werd gedacht.

Uit een grootschalige studie blijkt dat een op de vijftig vrouwen die HRT minstens vijf jaar gebruikt borstkanker krijgt. Hoe langer mensen de middelen nemen, hoe groter de kans. Mogelijk kun je de hormoonvervangers tot een jaar lang veilig nemen. Daarna loopt het risico op en het stopt niet als vrouwen ophouden met de hormoontherapie, zoals eerder werd aangenomen.

Alleen al in het Verenigd Koninkrijk slikken een miljoen vrouwen middelen om de symptomen van de overgang te verminderen. De Britse Medicines and Healthcare Products Regulatory Authority (MHRA) waarschuwt vrouwen die in het verleden lang HRT hebben gebruikt om waakzaam te zijn voor tekenen van borstkanker.

Volgens de studie, die in vakblad The Lancet verscheen, is het risico twee keer zo groot als gedacht, omdat het nog zeker tien jaar doorgaat, nadat mensen gestopt zijn met de middelen. De MHRA adviseert vrouwen om de hormoontherapie enkel in de laagste dosis te nemen en voor een zo kort mogelijke periode.

HRT wordt al langer in verband gebracht met borstkanker en in mindere mate met eierstokkanker. In westerse landen ontwikkelt 6,3 procent van de vrouwen met een gemiddeld gewicht borstkanker in de twintig jaar na hun vijftigste als ze geen hormoontherapie nemen. Volgens de studie loopt dat percentage op tot 8,3 procent bij vrouwen die de meest gebruikte hormoonvervangende middelen nemen, bestaande uit oestrogeen en progestageen. Zo’n 5 procent van alle borstkanker zou worden veroorzaakt door HRT, aldus professor Richard Peto van de universiteit van Oxford.

Bronnen:

The Guardian

Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Knoflook eten gekoppeld aan een lager sterftekansrisico
Next Minister eist uitleg bij peperdure medicijnen

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Chemokuur bij kinderen beïnvloedt kortetermijngeheugen op latere leeftijd

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Consumptie van melk en kaas verhoogt risico op hart- en vaatziekten niet

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Kinderen kunnen kunstmatige zoetstoffen niet verwerken

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat