Tieners die in gebieden met een hoge luchtvervuiling wonen, lopen een hoger risico op psychose

Tieners die in gebieden met een hoge luchtvervuiling wonen, lopen een hoger risico op psychose

Luister naar dit artikel

Van luchtvervuiling is bekend dat het problemen met de gezondheid van de luchtwegen veroorzaakt, maar een nieuwe studie suggereert dat het ook de geestelijke gezondheid kan beïnvloeden, vooral bij tieners. De studie, die werd gepubliceerd in JAMA Psychiatry, toonde aan dat tieners die werden blootgesteld aan luchtvervuiling een hoger risico op psychose hebben. Dit is de eerste studie die een verband meldde tussen luchtvervuiling en psychotische ervaringen in de adolescentie.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Psychotische ervaringen, zoals het horen van stemmen en intense paranoia, zijn minder ernstige symptomen die worden ervaren door mensen met een psychotische stoornis zoals schizofrenie. Hoewel psychotische ervaringen vaker voorkomen in de adolescentie dan in de volwassenheid, hebben tieners die psychotische ervaringen melden de neiging om psychotische stoornissen te ontwikkelen, evenals een reeks andere psychische problemen en zelfmoordpogingen. Psychotische stoornissen zijn moeilijk te behandelen en leggen een zware last op individuen, gezinnen, gezondheidssystemen en de samenleving.

“Door ons begrip van wat leidt tot psychotische ervaringen in de adolescentie te verbeteren, kunnen we proberen ze vroegtijdig aan te pakken en te voorkomen dat mensen psychotische stoornissen en andere ernstige psychische problemen ontwikkelen,” zei Dr. Helen Fisher, senior auteur van de studie.

Voor de studie analyseerden Fisher en andere onderzoekers van King’s College London in het Verenigd Koninkrijk gegevens uit de E-Risk-studie, waaronder 2.232 kinderen geboren in Engeland en Wales. Tieners in het onderzoek werden op 18-jarige leeftijd onderzocht op psychotische ervaringen in privé-interviews. Ze reageerden op vragen of ze stemmen hoorden die anderen niet konden horen of het gevoel hadden dat ze in de gaten werden gehouden.

Bovendien namen de onderzoekers monsters en metingen op het huisadres van de deelnemers en twee andere plaatsen waar ze veel tijd doorbrachten. Ze gebruikten ook een inventaris die elk uur schattingen van luchtvervuiling maakt.

De resultaten toonden aan dat psychotische ervaringen vaker voorkwamen in stedelijke gebieden. De jongeren met de hoogste blootstelling aan stikstofdioxide (NO2), stikstofoxiden (NOx) en zeer kleine zwevende deeltjes (PM2.5) ondervonden het meest psychotische episoden.

NO2 en NOx waren goed voor 60 procent van het verband tussen het leven in een stedelijke omgeving en het hebben van psychotische ervaringen bij adolescenten. De link bleef bestaan, zelfs na het overwegen van andere risicofactoren voor psychose, zoals drugsgebruik en sociaaleconomische klasse. De bevindingen wekken alarm, omdat kinderen en tieners het meest vatbaar zijn voor de gezondheidseffecten van luchtvervuiling. Dit komt omdat hun hersenen en ademhalingssystemen zich nog niet volledig hebben ontwikkeld.

Luchtvervuiling beïnvloedt het gedrag van tieners

De emoties en beslissingen van jonge mensen kunnen ook worden beïnvloed door blootstelling aan luchtvervuiling, volgens een studie van onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië (USC). In deze studie vonden de onderzoekers van het USC een verband tussen hogere niveaus van luchtvervuiling en verhoogde criminaliteit bij tieners.

PM2.5 zijn kleine vervuilingsdeeltjes die 30 keer kleiner zijn dan een haarlok. In het onderzoek ontdekten de onderzoekers dat deze giftige deeltjes in de zich ontwikkelende hersenen van tieners sluipen en ontstekingen veroorzaken en hersenbanen kunnen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor emoties en beslissingen.

Voor de studie volgden de onderzoekers negen jaar lang 682 kinderen in Greater Los Angeles, beginnend toen ze negen jaar oud waren. De ouders vulden om de paar jaar een checklist voor het gedrag van kinderen in en merkten op of hun kind 13 regelbrekende gedragingen had, zoals liegen, valsspelen, vandalisme, enz.

Tegelijkertijd hebben de onderzoekers de dagelijkse luchtvervuiling in Zuid-Californië gemeten van 2000 tot 2014 met behulp van 25 luchtkwaliteitsmonitors. Ze ontdekten dat bijna 75 procent van de deelnemers luchtvervuiling inademde die de limiet van 12 microgram per kubieke meter (mcg / m3) overschreed.

Over het algemeen wezen deze studies op het belang van het beperken van blootstelling aan luchtvervuiling, vooral bij kinderen en adolescenten.

Bronnen:

DailyMail.co.uk

TechnologyNetworks.com

News.USC.edu

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Essentieel mineraal kan op natuurlijke wijze de bloeddruk helpen verlagen
Next Nederlandse Tim kreeg een psychose na slikken malariapillen

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Wonen in de buurt van een locatie voor giftig afval kan volgens een nieuwe studie een jaar van je leven kosten

Luister naar dit artikel Van zee tot stralende zee, Amerika is bezaaid met industriële woestenijen. Fabrieken, scheepskanalen, verlaten mijnen, smelterijen, stortplaatsen, illegale stortplaatsen – al deze plaatsen vallen onder een

Natuurlijk

Honing vermindert het risico op hartaandoeningen

Luister naar dit artikel Ben je een zoetekauw en kan je niet zonder? Ontspan! De natuur heeft gezorgd voor een gezonde manier om je verlangen naar suiker te stillen. Zet

Onderzoek

De meerderheid van de door de federale overheid gefinancierde onderzoeken voldeed niet aan de federale vereisten, zo blijkt uit een recent NIH-rapport

Luister naar dit artikel Als we worden gesmeekt om ‘wetenschap te geloven’, ‘de wetenschap te volgen’ en ‘wetenschap te vertrouwen’ (of welke pakkende slogan dan ook die tegenwoordig op t-shirts