Nieuwe theorie over de oorzaak van de ziekte van Alzheimer

Nieuwe theorie over de oorzaak van de ziekte van Alzheimer

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

De ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie bij ouderen, wordt gekenmerkt door plaques en klitten in de hersenen, met de meeste inspanningen om een remedie te vinden gericht op deze abnormale structuren. Maar een onderzoeksteam van de Universiteit van Californië, Riverside, heeft alternatieve chemie geïdentificeerd die de verschillende pathologieën kan verklaren die met de ziekte samenhangen.

Plaques en klitten zijn tot nu toe het aandachtspunt geweest bij deze progressieve ziekte die momenteel meer dan 5,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten treft. Plaques, afzettingen van een eiwitfragment dat bèta-amyloïde wordt genoemd, zien eruit als klonten in de ruimtes tussen neuronen. Tangles, getwiste tau-vezels, een ander eiwit, zien eruit als bundels vezels die zich in cellen ophopen.

“De dominante theorie op basis van beta-amyloïde-opbouw bestaat al tientallen jaren en tientallen klinische proeven op basis van die theorie zijn geprobeerd, maar ze zijn allemaal mislukt,” zei Ryan R. Julian, een professor in chemie die het onderzoeksteam leidde . “Naast plaques wordt lysosomale opslag waargenomen in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Neuronen – fragiele cellen die geen celdeling ondergaan – zijn vatbaar voor lysosomale problemen, met name lysosomale opslag, waarvan we melden dat het een waarschijnlijke oorzaak is van de ziekte van Alzheimer. ”

Studieresultaten verschijnen in ACS Central Science, een tijdschrift van de American Chemical Society.

Een organel in de cel, het lysosoom dient als prullenbak van de cel. Oude eiwitten en lipiden worden naar het lysosoom gestuurd om te worden afgebroken tot hun bouwstenen, die vervolgens worden teruggestuurd naar de cel om te worden ingebouwd in nieuwe eiwitten en lipiden. Om de functionaliteit te behouden, wordt de synthese van eiwitten in evenwicht gehouden door de afbraak van eiwitten.

Het lysosoom heeft echter een zwakte: als wat binnenkomt niet wordt afgebroken in kleine stukjes, dan kunnen die stukjes ook het lysosoom niet verlaten. De cel besluit dat het lysosoom niet werkt en ‘slaat’ het op, wat betekent dat de cel het lysosoom opzij duwt en vervolgens een nieuw maakt. Als het nieuwe lysosoom ook faalt, wordt het proces herhaald, wat resulteert in lysosoomopslag.

“De hersenen van mensen met een lysosomale opslagstoornis, een andere goed bestudeerde ziekte, en de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer zijn vergelijkbaar in termen van lysosomale opslag,” zei Julian. “Maar symptomen van lysosomale opslagstoornis verschijnen binnen een paar weken na de geboorte en zijn vaak fataal binnen een paar jaar. De ziekte van Alzheimer komt veel later in het leven voor. De tijdframes zijn daarom heel anders. ”

Julians samenwerkingsteam van onderzoekers van het Departement Chemie en de Afdeling Biomedische Wetenschappen van UC Riverside stelt dat langlevende eiwitten, waaronder bèta-amyloïde en tau, spontane wijzigingen kunnen ondergaan die ze onverteerbaar kunnen maken voor de lysosomen.

“Langlevende eiwitten worden problematischer naarmate we ouder worden en kunnen de lysosomale opslag verklaren die wordt gezien in de ziekte van Alzheimer, een leeftijdgerelateerde ziekte,” zei Julian. “Als we gelijk hebben, zou dit nieuwe wegen openen voor de behandeling en preventie van deze ziekte.”

Hij legde uit dat de veranderingen optreden in de fundamentele structuur van de aminozuren waaruit de eiwitten bestaan en het equivalent zijn van het omdraaien van de handigheid van de aminozuren, waarbij aminozuren spontaan de spiegelbeelden van hun oorspronkelijke structuren verkrijgen.

“Enzymen die normaal gesproken het eiwit afbreken, kunnen dit dan niet doen, omdat ze zich niet aan het eiwit kunnen vastzetten,” voegde Julian eraan toe. “Het is alsof je probeert een linkshandige handschoen om je rechterhand te doen. We laten in onze paper zien dat deze structurele wijziging kan plaatsvinden in bèta-amyloïde en tau, eiwitten die relevant zijn voor de ziekte van Alzheimer. Deze eiwitten ondergaan deze chemie die bijna onzichtbaar is, wat kan verklaren waarom onderzoekers er geen aandacht aan hebben besteed. ”

Julian legde uit dat deze spontane veranderingen in de eiwitstructuur een functie van de tijd zijn, die plaatsvindt als het eiwit te lang blijft hangen.

“Het is al lang bekend dat deze wijzigingen plaatsvinden in langlevende eiwitten, maar niemand heeft ooit gekeken of deze wijzigingen konden voorkomen dat de lysosomen de eiwitten konden afbreken,” zei hij. “Een manier om dit te voorkomen zou zijn om de eiwitten te recyclen zodat ze niet lang genoeg rondhangen om deze chemische modificaties te doorstaan. Momenteel zijn er geen medicijnen beschikbaar om deze recycling te stimuleren – een proces dat autofagie wordt genoemd – voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. ”

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met Byron D. Ford, een professor in de biomedische wetenschappen aan de School of Medicine. De bevindingen kunnen implicaties hebben voor andere ouderdomsziekten zoals maculaire degeneratie en hartziekten die verband houden met lysosomale pathologie.

“Deze samenwerking tussen laboratoria in onze verschillende onderzoeksgebieden biedt ons een unieke kans om nieuwe mechanismen en mogelijke behandelingsdoelen voor de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve aandoeningen te verkennen,” zei Ford.

 


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Angst en slapeloosheid zijn een slechte combinatie ... hier is hoe beide te verslaan
Next Kokosolie toevoegen aan je keto-dieet kan Alzheimer voorkomen en behandelen

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Chemotherapie verspreidt kanker en veroorzaakt meer agressieve tumoren. Dit nieuwe onderzoek bewijst het

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Complicaties van COVID-19 kunnen afhangen van de von Willebrand-factor in het bloed

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Volledige lijst van voedselproducten en merken die vol zitten met populaire kanker veroorzakende onkruidverdelger Glyfosaat

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat