Curcumine kan helpen bij het voorkomen of bestrijden van maagkanker – studie

Curcumine kan helpen bij het voorkomen of bestrijden van maagkanker – studie

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Hoewel weinigen van ons het weten, lijdt de meerderheid van de bevolking aan maagproblemen. Als lage zoutzuurgehaltes (die kunnen leiden tot een slechte spijsvertering, opgeblazen gevoel en huidaandoeningen) niet aan de orde zijn, kunnen zweren of ophoping van zuur (meestal veroorzaakt door stress en slechte voeding) dat wel zijn. Gelukkig kan een component in kurkuma maagproblemen voorkomen en mogelijk bestrijden, met name maagkanker.

Curcumine – afgeleid van de kurkuma-plant (Curcuma longa) – is in veel delen van de wereld gebruikt om voedsel kleur en smaak te geven. Maar lang geleden ontdekten wetenschappers dat het heldere, gele poeder ook kan helpen bij het voorkomen van maagkanker.

In een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Federale Universiteit van São Paulo (UNIFESP) en de Federale Universiteit van Pará (UFPA) in Brazilië, werden de mogelijke therapeutische effecten van het pigment geïdentificeerd. De studie was onderdeel van een thematisch project ondersteund door São Paulo Research Foundation, of FAPESP. De bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Epigenomics.

“We hebben een uitgebreide beoordeling uitgevoerd van de wetenschappelijke literatuur over alle voedingsstoffen en bioactieve stoffen met het potentieel om maagkanker te voorkomen of te behandelen en hebben geconstateerd dat curcumine er een van is”, zei Danielle Queiroz Calcagno, eerste auteur van de studie en professor aan de UFPA .

Calcagno, die het postdoctorale onderzoek bij UNIFESP heeft uitgevoerd met een beurs van FAPESP, claimt dat verbindingen zoals cholecalciferol (een vorm van vitamine D), quercetine en resveratrol (een polyfenol) maagkanker kunnen voorkomen omdat ze natuurlijke regulatoren van histon activiteit zijn.

Histonen zijn eiwitten in celkernen die de dubbele DNA-helix organiseren in structurele eenheden die nucleosomen worden genoemd. Elk nucleosoom is samengesteld uit DNA opgerold als een spoel rond acht histone-eiwitten om het DNA te verdichten. In de cel is het verpakt in chromatine.

Science Daily rapporteert: “Posttranslationele chemische modificatie van de aminozuurketen in deze eiwitten, zoals acetylatie (introductie van een acetylgroep) of methylatie (toevoeging van een methylgroep), kan de chromatine-verdichting en dus genexpressie beïnvloeden.”

“Als de histonen bijvoorbeeld geacetyleerd zijn, zal de chromatine minder gecondenseerd zijn en zal een gen in een regio van het DNA-segment erin beschikbaar zijn om tot expressie te worden gebracht. Als de histonen daarentegen niet geacetyleerd zijn, is de chromatine meer gecondenseerd en wordt het gen niet tot expressie gebracht, “verklaarde Calgano.

Eerder onderzoek suggereert dat post-translationele histonmodificatie leidt tot veranderingen in genexpressie zonder de DNA-sequentie te beïnvloeden. Het zijn deze epigenetische variaties die de ontwikkeling en verschillende soorten kanker kunnen beïnvloeden.

Om deze hypothese en de relatie tot maagkanker te testen, bestudeerden verschillende groepen onderzoekers histonacetylatiepatronen in maagcelmonsters van zowel gezonde mensen als patiënten met maagkanker. Ze vonden dat de cellen van de maagkankerpatiënten veranderingen vertoonden in het expressiepatroon van histonacetyltransferasen (HAT’s) en histondeacetylasen (HDAC’s). De veranderingen zijn epigenetisch en beïnvloeden zowel de structuur als de integriteit van het genoom in veel tumoren.

De bevinding ondersteunt eerder onderzoek dat voedingsstoffen en bioactieve stoffen, zoals curcumine, de activiteit van HAT’s en HDAC’s kunnen reguleren. “Deze verbindingen kunnen de activering of repressie van genen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van maagkanker bevorderen door histonacetylering te bevorderen of te remmen,” zei Calcagno.

Curcumine beïnvloedt histon-modificaties voornamelijk door HAT’s en HDAC’s te onderdrukken om de proliferatie van kankercellen te onderdrukken en apoptose (geprogrammeerde celdood) te induceren.

“We zijn nu van plan de antikanker- en epigenetische effecten van bioactieve verbindingen afkomstig van planten in de Amazone, zoals açaí [Euterpe oleracea] en nanche of hogberry [Byrsonima crassifolia], te verduidelijken, met het oog op hun toekomstige gebruik bij de preventie en behandeling van maagkanker, “zei Calcagno.

Bronnen:

Science Daily

Previous Japan keurt baanbrekend experiment goed om mens-dierhybride tot geboorte te brengen
Next De 5 SLECHTSTE Gezondheidsfabeltjes van Reader's Digest wordt vandaag nog steeds gepropageerd en voortgezet

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Simpele dna-injectie helpt tegen huidkanker

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

GLOEDNIEUW ONDERZOEK vindt dat mensen met tandvleesaandoeningen een verhoogd risico hebben op psychische aandoeningen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Glyfosaat: omstreden gif van Monsanto dat in recordhoeveelheden over onze akkers en tuinen wordt gesproeid

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat