Glyfosaat gelinkt aan glutengevoeligheid

Glyfosaat gelinkt aan glutengevoeligheid

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Zowel coeliakie als glutengevoeligheid (of intolerantie) zijn groeiende problemen over de hele wereld – vooral in Europa en Noord-Amerika. Naar schatting wordt nu ongeveer 5% van de bevolking in deze gebieden ermee behandeld – met symptomen als depressie, misselijkheid, huiduitslag en diarree.

Hoewel sommige experts hebben gesuggereerd dat de toename van coeliakie te wijten is aan verbeterde diagnostische hulpmiddelen, beweert een onderzoek dat er een verband bestaat tussen glyfosaat – het actieve herbicide-ingrediënt dat in Roundup wordt gevonden – en glutengevoeligheid. Glyfosaatresten worden niet alleen in tarwe en andere soorten gewassen aangetroffen vanwege uitdroging van gewassen vóór het oogsten, maar het wordt ook gebruikt om suikerriet sneller te laten rijpen.

Dit betekent dat miljoenen mensen deze giftige chemische stof waarschijnlijk opnemen in het voedsel dat ze eten.

Glyfosaat werd ooit als ‘bijna niet-toxisch’ beschouwd voor mensen – maar we weten nu beter
Recente artikelen en studies hebben een nieuw licht geworpen op dit herbicide ingrediënt. Volgens een artikel zou deze chemische stof kunnen bijdragen aan de autisme- en obesitas-epidemieën in de Verenigde Staten. Het merkte ook op dat glyfosaat ook kan bijdragen aan andere aandoeningen, zoals depressie, kanker, de ziekte van Parkinson, de ziekte van Alzheimer en onvruchtbaarheid.

Aangezien het United States Environmental Protection Agency (EPA) de eerdere claims dat glyfosaat onschadelijk is voor mensen, blijft accepteren, zijn er in de VS geen studies uitgevoerd om de glyfosaatniveaus in menselijke urine of bloed te bepalen.

Uit een onderzoek in Europa bleek echter dat glyfosaatresten uit het westerse dieet wel in urinemonsters verschijnen. Terwijl 44% van de bemonsterde kwantificeerbare hoeveelheden van de chemische stof in hun urine hadden, zouden deze aantallen waarschijnlijk veel hoger zijn als het onderzoek binnen de Verenigde Staten zou worden uitgevoerd.

Het verband tussen glyfosaat en glutengevoeligheid

In het artikel gepubliceerd in Interdisciplinaire Toxicologie concludeerden experts dat er een verband bestaat tussen glyfosaat en de toename van glutengevoeligheid en coeliakie in de VS.

Niet alleen is coeliakie een complexe aandoening, maar het is ook verbonden met een hoger risico op andere gezondheidsproblemen, zoals nieraandoeningen, kanker en schildklieraandoeningen. De auteurs beweren dat de huidige monitoring van glyfosaatniveaus in ons voedsel en in menselijk bloed en urine niet afdoende is, en ze roepen regeringen over de hele wereld op om te beginnen met het heroverwegen van hun beleid inzake glyfosaat, door wetgeving in te voeren die het gebruik van de stof beperken.

Natuurlijk kan het wachten op regeringen om de beperking van glyfosaat te reguleren jaren duren, dus wat kunt u nu doen om uw blootstelling te verminderen?

Weet welke voedingsmiddelen een hoger risico hebben om glyfosaat te bevatten. Producten op basis van haver zoals snackrepen, ontbijtgranen en havermout bleken deze chemische stof te bevatten. Het kan ook worden gevonden in bonen en graanproducten, evenals bepaalde soorten fruit en groenten, zoals appels, kersen, avocado’s, knoflook, aardappelen, spinazie, tomaten, komkommers, bosbessen, citroenen en rijst.

Ongetwijfeld is een van de beste manieren om de blootstelling aan glyfosaat te beperken, door biologische producten te gaan kopen, omdat de chemische stof in de biologische landbouw is verboden.

Bronnen:


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous 109-jarige vrouw verklapt het geheim van een lang leven
Next Vergiftig je jezelf met commerciële tandpasta?

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Zwarte zalf: scalpel uit de natuur onder vuur

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

Covid-19-onderzoek naar werkzaamheid van maskers afgewezen door tijdschriften omdat niemand ‘dapper’ genoeg is om resultaten te publiceren – Deense onderzoekers

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

‘Frankensteak': Zo wordt vlees aan elkaar gelijmd

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat