Antidepressiva gekoppeld aan dementie: psychische medicijnen lijkende ene aandoening slechts in te ruilen voor een andere

Antidepressiva gekoppeld aan dementie: psychische medicijnen lijkende ene aandoening slechts in te ruilen voor een andere

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Antidepressiva en antihistaminica behoren tot de meest voorkomende soorten medicijnen die mensen nemen, en ze behoren tot een klasse geneesmiddelen die anticholinergica worden genoemd. Deze medicijnen kunnen verschillende gezondheidsproblemen behandelen, waaronder COPD, astma, depressie, duizeligheid, maagdarmproblemen, overactieve blaas en de symptomen van Parkinson. Hoewel ze effectief kunnen zijn, heeft een grote nieuwe studie aangetoond dat als je ze neemt, je misschien één probleem inruilt voor een andere, mogelijk grotere: dementie.

Hoewel mensen die aan een depressie lijden wanhopig zijn om verlichting te krijgen van deze ziekte die zo’n negatieve invloed kan hebben op het dagelijks leven, vallen tricyclische antidepressiva in deze categorie, dus het is belangrijk om aandacht te besteden aan de nieuwe bevindingen als je medicijnen zoals Elavil gebruikt, Deptran, Sinequan of Silenor. Hetzelfde kan gezegd worden voor antihistaminica zoals Benadryl, naast andere medicijnen.

De studie, die werd gepubliceerd in BMJ, betrof meer dan 40.000 dementiepatiënten en meer dan 283.000 mensen die geen dementie hebben en volgde hen van 2006 tot 2015. Ze ontdekten dat mensen met dementie een grotere kans hadden wanneer ze  klasse 3 anticholinergica gebruikten vóór de ontwikkeling van de ziekte.

Deze medicijnen blokkeren de werking van acetylcholine in de hersenen, wat kan voorkomen dat het onwillekeurige bewegingen in de spieren in de longen, urinewegen, het maag-darmkanaal en andere delen van het lichaam veroorzaakt.

Hoewel het hogere risico afhankelijk was van de medicijnen, verhoogden sommigen het risico met 30 procent. Niet alle anticholinergica hadden effect, maar sommige zelfs  20 jaar geleden gebruikt verhoogden het risico op dementie van een persoon later. Over het algemeen geloven ze dat een persoon van 65 tot 70 jaar het risico op dementie met 19 procent ziet toenemen als ze anticholinergische antidepressiva hebben gebruikt. De associatie met dementie stijgt met een hoger niveau van blootstelling aan de medicijnen.

De studie werd door experts geroemd om zijn kracht en het gebruik van Britse medische databases in plaats van te vertrouwen op het terugroepen van patiënten, wat niet altijd betrouwbaar is.

Van de medicijnen wordt aangenomen dat ze dit effect hebben, omdat anticholinergische medicijnen de niveaus van een chemische stof genaamd acetylcholine in de hersenen verlagen, wat een cruciale boodschapper is in geheugenroutes. Dit is een bekend effect dat sommige artsen al verbiedt om dergelijke medicijnen voor te schrijven aan oudere en meer fragiele patiënten.

Andere studies hebben een vergelijkbare conclusie bereikt over anticholinergica

In een ander onderzoek met bijna 3500 mensen, kwamen onderzoekers tot een vergelijkbare conclusie, omdat ze vonden dat degenen die anticholinergica gebruikten een grotere kans hadden om dementie te ontwikkelen, en hun risico nam toe naargelang hun cumulatieve dosis steeg. Bijvoorbeeld, het nemen van dergelijke medicijnen gedurende drie jaar of langer was gekoppeld aan een stijging van 54 procent van het risico op dementie in vergelijking met het nemen van dezelfde dosis gedurende minder dan drie maanden.

Deskundigen zeggen dat dergelijke bevindingen een goede herinnering zijn dat mensen alle medicijnen die ze af en toe nemen, moeten evalueren om te zien of ze echt voor u werken. Als u bijvoorbeeld antidepressiva gebruikt en nog steeds depressief bent, helpen de medicijnen misschien niet. Veel van deze medicijnen hebben veiliger alternatieven, waaronder niet-medicamenteuze benaderingen die op een veilige en effectieve manier een verschil kunnen maken.

Aangezien het aantal mensen met Alzheimer naar verwachting in 2050 zal verdrievoudigen, is het belangrijk om alles te doen wat u kunt om uw risico te beperken – en dat houdt in dat u zo mogelijk wegblijft van anticholinergica.

Bronnen:

Healthline.com

Health.Harvard.edu


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Pepermuntolie vermindert pijn geassocieerd met het prikkelbare darm syndroom
Next Studie toont aan dat vasten voor één dag je stamcellen kan regenereren

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

De geplande sterilisaties van zwarte mensen worden goedgekeurd door ‘humanitaire’ organisaties

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Internationaal onderzoek van niet-gevaccineerde ‘controlegroep’ rapporteert zijn bevindingen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Niertransplantatie zonder match tussen donor en ontvanger

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat