Vakantie in Alaska eindigt met kwikvergiftiging nadat man te veel vis heeft gegeten

Vakantie in Alaska eindigt met kwikvergiftiging nadat man te veel vis heeft gegeten

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Ze zeggen dat te veel van het goede slecht voor je kan zijn, wat in het geval van een 69-jarige man te veel vis was. Na terugkeer van een 14-daagse Alaska-cruise begon de man – wiens identiteit werd achtergehouden – tekenen van verwarring en vergeetachtigheid te vertonen. Hij gedroeg zich ook op een vreemde manier waardoor zijn vrouw hem naar het AdventHealth Sebring Hospital (voorheen Heartland Medical Center in Florida Hospital) bracht. Toen de man werd binnengebracht, dachten artsen dat buitensporige alcoholconsumptie of een beroerte achter zijn vreemde mentale toestanden schuilging, maar al zijn testen kwamen schoon terug.

De vrouw van de man herinnerde toen dat tijdens haar cruise in Alaska, haar man niets dan heilbot, lingcod en zalmhaai at voor de meeste maaltijden. Ze vermeldde ook in een artikel in de Daily Mail dat hij nog nooit zoveel vis had gegeten in zo’n korte tijd. Artsen begonnen een reeks tests om te bepalen of de man aan kwikvergiftiging leed. De testen toonden aan dat zijn bloed 35 nanogram per milliliter (ng / ml) kwik bevatte, wat relatief hoog is in vergelijking met het normale niveau van 10 ng / ml. Nadat hij in totaal vier dagen in het ziekenhuis was opgenomen, verdwenen de symptomen die de man ervoer geleidelijk. Hij herstelde volledig en zijn kwikniveau keerde na een maand terug naar een normale 9,2 ng / ml.

Wat is kwikvergiftiging?

Wat is kwikvergiftiging precies en hoe beïnvloedt het het lichaam? Kwikvergiftiging vindt plaats wanneer een persoon wordt blootgesteld aan te veel kwik uit het milieu of door bepaalde voedingsmiddelen. In het geval van de man was het eten van vis met veel kwik de hoofdoorzaak. In feite is de consumptie van zeevoedsel besmet met kwik de meest voorkomende manier waarop mensen worden blootgesteld aan dit giftige metaal.

Maar waarom is kwik zo wijdverspreid in zeevruchten? Wanneer kwik in water oplost, verandert het in methylkwik, een vorm die gemakkelijk wordt opgenomen door alle zeedieren. Kleine zeedieren aan de onderkant van de voedselketen – zoals garnalen – nemen dagelijks methylkwik in. Deze garnalen worden geconsumeerd door andere vissen en de cyclus gaat door tot de top van de voedselketen. Dit is de reden waarom een grote vis meer methylkwik in zijn lichaam heeft dan een kleinere.

Sommige symptomen van kwikvergiftiging zijn onder andere:

Spier zwakte
Steken
Slechte spraak en perifere visie
Problemen met horen en balans
Ademhalingsproblemen
Geheugenproblemen
Fysieke tremoren
Misselijkheid en overgeven
Onbeheersbaar schudden
Pijn in verschillende delen van de huid
Dubbel zicht
Blindheid
Epileptische aanvallen
Verlies van gevoel

Momenteel is er geen effectieve remedie voor kwikvergiftiging en de enige manier om dit te voorkomen is om de hoeveelheid en de kwaliteit van de vis die je eet te bekijken. De regering van Alaska gebruikt een puntensysteem voor de verschillende delen van verschillende vissen, waarbij iets meer dan 12 punten als gevaarlijk wordt beschouwd. Een enkele portie heilbot, zalmhaai of lingcod bevat bijvoorbeeld 18 tot 30 punten, die de drempel van 12 punten al overschrijdt en daarom moet worden vermeden. De Food and Drug Administration (FDA) plaatst ook andere hoogkwikwaardige vissen die vermeden moeten worden, waaronder marlijn, tandbaars, koningsmakreel, haai, tilefish en Chileense zeebaars, om er maar een paar te noemen.

Haal het meeste uit uw vissen – en vermijd kwikvergiftiging

Het lijkt misschien dat de meest effectieve manier om kwikvergiftiging te voorkomen, is om helemaal geen vis te eten. Het probleem is dat deze vissen ook veel omega-3 DHA (docosahexaeenzuur) bevatten, wat belangrijk is voor zwangere vrouwen, maar ook voor zuigelingen en kinderen. Vis is echter niet de enige natuurlijke bron van omega-3-vetzuren. Lijnzaad, chiazaden en walnoten zijn voedingsmiddelen die ook rijk zijn aan omega-3 vetzuren en kunnen veiliger zijn.

De FDA test voortdurend verschillende soorten vis en houdt diegenen met een hoog kwikgehalte van het bereiken van consumentenmarkten. Dit helpt het risico op kwikvergiftiging te minimaliseren, maar als u regelmatig grote hoeveelheden vis eet, moet u bijzonder op uw hoede zijn voor de soort vis die u koopt. Minder kan soms goed zijn.

De National Resource Defence Council stelde een lijst samen van zeevruchten met een relatief lage hoeveelheid kwik. Waaronder:

ansjovis
botervis
Bot
Haring
Atlantische schelvis
Hake
Meerval
Mossel
rivierkreeft
Atlantic croaker
Binnenlandse krab
Noord-Atlantische makreel
oesters
zeebarbeel
Oceaan baars
Pollock
Schol
Verse en ingeblikte zalm
sardines
coquilles
Garnalen
Amerikaanse elf
Pacific sole
Inktvis of calamares
witte vis
tilapia
Zoetwaterforel

Het verbruik van zoetwatervissen die niet op de veilige lijst hierboven staan, moet worden beperkt tot 170 gram per week en 28 tot 85 gram per week voor kinderen. Zodra u aan deze limieten voldoet, moet het eten van vis voor de rest van de week worden vermeden om uw kansen op langdurige neurologische schade te verkleinen.

Een hoog kwikgehalte is uiterst giftig voor de mens en moet ten koste van alles worden vermeden. Veranderingen in uw dieet kunnen helpen de hoeveelheid kwik in uw lichaam te verminderen, en als u symptomen van kwikvergiftiging ervaart, zou u uw arts voor directe behandeling moeten zien.

Bronnen:

DailyMail.co.uk

MedicalNewsToday.com

CaseReports.BMJ.com

ODS.OD.NIH.gov

LiveScience.com

Previous Maak kennis met deze Cambridge-wetenschapper die op het punt staat Multiple Sclerosis te genezen!
Next Koffie kan je echt langer doen leven

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

De Verenigde Naties erkennen officieel cannabis als medicijn in historische stemming

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Osteoporose is scheurbuik van het bot, geen calciumtekort

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

SCAM Blootgesteld: Uit gegevens blijkt dat “het aantal sterfgevallen door COVID-19 niet alarmerend is”, aldus analist Johns Hopkins

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat