Laser vernietigt kankercellen die circuleren in het bloed

Laser vernietigt kankercellen die circuleren in het bloed

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Er komt een nieuwe kankerbehandeling doemt op aan de horizon: een laserstraalapparaat dat ter plaatse kankercellen in ons bloed kan detecteren en doden.

In een studie gepubliceerd door Science Translational Medicine, ontwikkelden onderzoekers technologie die in staat is om kankercellen met meer precisie te volgen dan conventionele methoden. Ze straalden lasers op de huid van de patiënt en vonden kankercellen met behulp van warmte en geluidsgolven.
De meeste conventionele methoden voor het detecteren van kanker zijn beperkt als het gaat om de diagnose van kanker in de vroege en meest behandelbare stadia.

Dit systeem is 1000 keer gevoeliger dan vergelijkbare systemen en detecteert nauwkeurig 27 van de 28 tumorcellen bij kankerpatiënten. Niet alleen dat, de onderzoekers waren in staat om een hoog percentage van deze cellen te doden.
Met verder onderzoek en ontwikkeling zou dit systeem de toekomst van de kankerbehandeling kunnen zijn. Het belooft een grondige maar niet-invasieve methode om kankercellen te ontdekken en te doden voordat ze zich verspreiden en verdere tumoren in het lichaam creëren.

“Deze technologie heeft het potentieel om de progressie van metastasen aanzienlijk te remmen”, zegt Vladimir Zharov, de hoofdonderzoeker, en directeur van het centrum voor nanogeneeskunde aan de Universiteit van Arkansas voor medische wetenschappen.

Wat veroorzaakt kanker?

Kanker is een brede term voor een verzameling ziekten waarbij cellen delen en zich verspreiden in omliggende weefsels. Deze verspreiding kan overal in het lichaam beginnen.

Gezonde cellen sterven als ze beschadigd of oud worden en nieuwe cellen vervangen ze. Kankercellen blijven hangen ondanks dat ze oud, beschadigd en abnormaal zijn. Daarom worden de nieuwe cellen overbodig en zonder een goede functie in het lichaam blijven ze delen, waardoor een tumor ontstaat.

Deze tumorcellen worden verspreid door:

Het Binnenvallen van weefsel, en drijvend in de bloedbaan of het lymfesysteem, en het creëren van een nieuwe tumor in het lichaam ver van de oorspronkelijke.
De verspreiding van de oorspronkelijke tumor naar vitale organen kan dodelijk zijn.

Deze kankercellen negeren signalen die cellen vertellen te stoppen met delen of te sterven, een natuurlijke functie die het lichaam gebruikt om onnodige cellen te voorkomen.

Kanker is een genetische ziekte, omdat het onze genen verandert en beïnvloedt hoe ze werken. Hoewel we genen kunnen hebben geërfd die ons kankerrisico kunnen vergroten, kan het ook komen van schade aan iemands DNA uit hun omgeving, zoals tabaksrook en ultraviolette stralen van de zon.

Hoe de laserkanker-detector werkt

Zharov en zijn team testten hun technologie op patiënten met melanoom (huidkanker).

De onderzoekers plaatsten de laser in een ader en stuurden energie naar de bloedbaan. Hierdoor ontstaat warmte waardoor de circulerende kankercellen uitzetten. Circulerende melanoom kankercellen absorberen meer van deze lichtenergie dan gezonde cellen. Deze verwarmde uitzetting creëert geluidsgolven die worden gedetecteerd en vastgelegd door een ultrasoon apparaat dat naast de laserstraal op de huid wordt geplaatst. Deze echografie-opnamen onthullen de locatie van kankercellen die door de bloedbaan gaan.
Het kunnen maken van deze geluidsgolven staat bekend als het fotoakoestische effect, dat voor het eerst werd ontdekt door Alexander Graham Bell in 1880. Hij bracht geluidsgolven door zijn uitvinding, de fotofoon en de allereerste telefoon. Ter ere van hem gaf het team van Zharov hun uitvinding de bijnaam “cytophone”, cyto-betekenend “van cel”.

Deze laser kan ook kankercellen vernietigen. Door de hitte verzamelen zich dampbellen rond de tumorcellen. De bubbels breiden uit en klappen in elkaar, net als opblazen en een zeepbel laten ploffen. Dit kan de kankercel daaronder doden.

De “Cytophone” en andere kankerceldetectiesystemen

Zharov werd geïnspireerd om dit systeem tien jaar geleden te creëren. Hij testte en verfijnde zijn theorie met dieren en demonstreerde deze uiteindelijk aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). Met hun goedkeuring kon hij aan de klinische proef beginnen – de allereerste niet-invasieve kankercelbehandelingsmethode die op mensen werd getest.

Andere werkwijzen voor het detecteren van zich uitspreidende tumorcellen zijn eerder geprobeerd. Deze methoden omvatten meestal het afnemen van bloed en het analyseren van de bloedcellen buiten het lichaam. De meest ontwikkelde twee zijn:

1. CellSearch

Een van deze apparaten, CellSearch genaamd, is goedgekeurd door de FDA. Het kan kleine bloedmonsters testen die uit het lichaam zijn getrokken. Bij de standaard zorg en diagnose van kanker wordt deze tactiek niet vaak gebruikt.

2. Wearable Device van de universiteit van Michigan

Vergelijkbare technologie vorderde verder dan Cell Search. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan hebben apparaten op de pols gemaakt die bloed uit het lichaam pompen, de kankercellen filteren en schoon bloed terug in de aderen afgeven. Deze technologie werd getest op honden en het pompte in twee tot drie uur verscheidene eetlepels bloed door het apparaat.

Het polsapparaat verbleekt in vergelijking met Zharov’s apparaat, die binnen één uur een liter bloed kan testen. Zharov overtreft ook CellSearch met de geavanceerde precisie van het volgen van kankercellen door de laser. Het beste van alles is dat het bloed de hele tijd in het lichaam blijft.

De toekomst voor de “Cytophone” en kankeronderzoek

“Bij één patiënt vernietigden we 96 procent van de tumorcellen [onder de laserstraal]”, zegt Zharov. Hij en zijn team hopen dat de laser nog effectiever zal zijn als ze de warmte in de bloedbaan verhogen.

Voor hun volgende project zijn Zharov en zijn team van plan om dit apparaat te testen op een grote groep deelnemers die conventionele kankertherapie ondergaan. Het team zal de effecten van deze gecombineerde behandeling op de verspreiding van kankercellen testen. Ze hopen ook de technologie uit te breiden om andere circulerende kankercellen anders dan melanoom te vinden.

Toekomstige studies zullen deze bevindingen rapporteren.

Bronnen:

In vivo liquid biopsy using Cytophone platform for photoacoustic detection of circulating tumor cells in patients with melanoma https://stm.sciencemag.org/content/11/496/eaat5857

What Is Cancer? https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/what-is-cancer

Alexander Graham Bell and the Photoacoustic Effect in 1880 https://fys.kuleuven.be/zmb/Research_themes/rt_photoacoustic/rt_photo_pha

CellSearch http://www.cellsearchctc.com/

A temporary indwelling intravascular aphaeretic system for in vivo enrichment of circulating tumor cells https://www.nature.com/articles/s41467-019-09439-9


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Moeite met slapen? In slaap vallen in minder dan één minuut elke nacht, dat kan met deze methode
Next Groene bladgroenten vertragen de cognitieve achteruitgang met 11 jaar

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Citroen en bicarbonaat de combinatie die levens redt

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Natuurlijke plantenstof in druiven beschermt de gezondheid van de hersenen, blijkt uit onderzoek

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Drink gerust zes koppen koffie per dag. Dat is niet ongezond

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat