Calorierestrictie is slecht nieuws voor kankercellen: het zorgt ervoor dat ze zichzelf “opeten”

Calorierestrictie is slecht nieuws voor kankercellen: het zorgt ervoor dat ze zichzelf “opeten”

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Diëten zijn een dertien in een dozijn. Even snel zoeken met het woord “dieet” zal u ongetwijfeld eindeloze resultaten opleveren. Maar welke van deze diëten geven eigenlijk het meeste voordeel, vooral als het gaat om de algehele gezondheid? Onderzoekers van het Harper Cancer Research Institute in South Bend, Indiana suggereren caloriebeperking. In hun studie gepubliceerd in Nutrition Research, hebben ze aangetoond dat caloriebeperking ervoor zorgt dat kankercellen “zichzelf opeten”. Het verbetert ook de biomarkers van de ziekte.

Het idee om de calorie-inname sterk te verminderen om bepaalde gezondheidsvoordelen te ontsluiten, is er een die al jaren bestaat. Terwijl dierstudies hebben aangetoond dat calorierestrictie een anti-verouderingswaarde heeft, begrijpen onderzoekers nog steeds hoe dat voordeel zich kan vertalen naar mensen. Bezuinigen op calorieën kan op de lange termijn onhoudbaar zijn voor ons en het risico op verlies van spier- en botdichtheid vergroten, waarschuwen wetenschappers.

In de studie merkten de onderzoekers op dat calorierestrictie autofagie in colorectale kankercellen verhoogde op basis van een 3D-model. Autofagie is het proces waarbij cellulair materiaal wordt afgebroken en gerecycleerd. Hiermee kunnen cellen beschadigde componenten verwijderen, zodat ze kunnen worden gebruikt voor celreparatie. Door autofagie kunnen cellen de homeostase behouden.

Een eerdere studie die verscheen in The FASEB Journal meldde dat glucosereductie de levensduur van normale cellen kan verlengen terwijl de groei van precancereuze cellen wordt geremd. Om de veranderingen in eiwitexpressie en fenotype veroorzaakt door glucose- en boviene serumrestrictie te vergelijken, gebruikten de onderzoekers een 3D-celkweekmodel met hoge doorvoer voor darm kanker. Ze hebben ook onderzocht hoe calorierestrictie invloed kan hebben op apoptose en autofagie in het celcultuurmodel.

De onderzoekers ontdekten dat zowel glucose- als serumbeperking de expressie van eiwitten in verband met kankerprogressie en metastase kan beïnvloeden. Ze merkten ook op dat calorierestrictie de opwaartse regulatie van sirtuin 1 (SIRT1) en eiwitremmer van geactiveerd STAT 1 veroorzaakte. De eerste staat bekend om zijn vermogen om DNA-schade te herstellen en tumoren te onderdrukken, terwijl de laatste STAT1 reguleert, een kinase die bij een variëteit betrokken is van cellulaire processen waaronder tumoronderdrukking.

Caloriebeperking veroorzaakte ook de neerwaartse regulatie van multi-geneesmiddelresistentie-eiwit, zinkvinger en BTB-bevattend eiwit 7A. Multi-drug resistentie-eiwitten (MRP’s), hoewel essentieel in bepaalde routes in het lichaam, kunnen de weerstand van kankercellen tegen medicamenteuze therapie verhogen.

Kortom, de onderzoekers ontdekten dat caloriebeperking niet alleen de autofagie verhoogt, maar ook de regulatie van bepaalde eiwitten die een rol spelen bij de progressie van kanker.

Het is geweldig voor de algehele gezondheid, maar …

Caloriebeperking komt met een waarschuwing, die HealthBytes al heeft geïdentificeerd.

In een studie gepubliceerd in Cell Metabolism, rapporteerden onderzoekers dat calorierestrictie kan leiden tot gewichtsvermindering, verbeterde energie-efficiëntie en betere verouderingsgerelateerde biomarkers. Deskundigen zeggen echter dat de resultaten moeten worden genomen met een korrel zout, vooral omdat de studie is gemaakt om meer onderzoek op dit gebied te inspireren. Bescheiden caloriereductie kan op lange termijn gezondheidsvoordelen opleveren wanneer het gepaard gaat met intermitterend vasten.

Momenteel een van de meest populaire trends wereldwijd, is intermitterend vasten een eetpatroon dat periodes van vasten en eten gebruikt. In tegenstelling tot diëten, die het voedsel opsommen dat je zou moeten eten, is intermitterend vasten gecentreerd rond het idee wanneer je voedsel zou moeten eten.

Het 5: 2-dieet – een af en toe vastend dieet dat vijf dagen van de week als normale eetdagen toekent en tegelijkertijd de calorieën beperkt tot 500-600 per dag voor de resterende twee – is bijzonder effectief voor het verminderen van het gewicht en het voorkomen van stofwisselingsziekten. Een gerandomiseerde gecontroleerde studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition vond dat hoewel regelmatig vasthouden aan het dieet het meeste voordeel heeft, het volgen van een intermitterend calorierestrictiedieet nog steeds het lichaam ten goede kan komen.

Bronnen:

Science.news

ScientificAmerican.com

Healthline.com 1

Healthline.com 2

Nature.com

FASEBJ.org

Journals.SagePub.com

ScienceDirect.com

Link.Springer.com

Academic.OUP.com

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Net als Big Tech's oorlog tegen online vrijheid van meningsuiting, probeert Big Pharma homeopathie en andere natuurlijke remedies van retailers te "de-platformen".
Next Moeite met slapen? In slaap vallen in minder dan één minuut elke nacht, dat kan met deze methode

About author

redactie
redactie 4507 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Waarom overwerken zo slecht is voor je gezondheid

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Fluoride kan nier- en leverfunctie bij adolescenten verminderen, suggereert studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Skinny jeans kan rugpijn veroorzaken

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat