Type 2 diabetes sterk gekoppeld aan een hoger risico op cirrose en leverkanker

Type 2 diabetes sterk gekoppeld aan een hoger risico op cirrose en leverkanker

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Mensen die lijden aan type 2 diabetes, moeten serieus rekening houden met de gezondheid van hun lever, blijkt uit onderzoek uit het VK. Wist u bijvoorbeeld dat mensen met diabetes type 2 een veel hoger risico hebben op het ontwikkelen van cirrose en leverkanker?

Onderzoekers van de Queen Mary University in Londen en de University of Glasgow hebben een zeer grote studie uitgevoerd onder 82 miljoen Europese volwassenen. Ze stelden vast dat het hebben van de aandoening van type 2 diabetes waarschijnlijk een onafhankelijke risicofactor is voor ernstige leverproblemen. En deze onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift BMC Medicine.

Miljoenen mensen lopen rond met een hoger risico op leverkanker, en werd het hen nooit verteld door hun arts

Voor het onderzoek zijn de onderzoekers op zoek gegaan naar het risico op leverkanker en cirrose bij mensen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) of steatohepatitis (NASH). NAFLD is een voorloper van NASH, dat veel ernstiger is en de weg kan banen voor leverkanker.

NAFLD treft meer dan een vierde van de Amerikanen en lijkt te correleren met de toename van diabetes type 2 en de epidemie van obesitas.

Helaas hebben gevallen van NAFLD de neiging om niet gediagnosticeerd te worden vanwege een gebrek aan symptomen. En dit, terwijl de American Liver Foundation meldt dat NAFLD ongeveer 100 miljoen mensen alleen al in de VS treft.

Over het algemeen ontwikkelt NAFLD zich in de leeftijd van 40 tot 60 jaar. Wanneer het zich ontwikkelt tot NASH, kan de lever zwellen en beschadigd raken, waardoor het vatbaar is voor cirrose, kanker en leverfalen. Volgens de westerse geneeskunde zal ongeveer één op de zes NAFLD-patiënten NASH ontwikkelen.

Voor de analyse analyseerden de onderzoekers elektronische medische dossiers van een grote groep mensen – 18,782,281 volwassenen uit Italië, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Van de groep had 136,703 de diagnose NASH of NAFLD. En ze waren gekoppeld aan controles zonder leverproblemen.

Mensen met diabetes type 2 moeten extra zorgvuldige maatregelen nemen om de gezondheid van de lever te beschermen

Elk werd gevolgd over een gemiddelde van 3,3 jaar. De resultaten toonden aan dat mensen met een NAFLD- of NASH-diagnose meer kans hadden op hoge bloeddruk, obesitas en diabetes type 2 dan de controlegroep.

De onderzoekers stelden vast dat mensen met NAFLD of NASH 3,51 keer meer kans hadden op de diagnose van leverkanker en 4,73 keer meer kans hadden op cirrose. Late diagnose van NAFLD en NASH leek ook een factor te zijn.

De “sterkste onafhankelijke voorspeller” van een diagnose van cirrose of leverkanker had echter diabetes type 2 in het begin van de studie. De onderzoekers concludeerden dat mensen met diabetes een veel hoger risico lopen op ernstige, levensbedreigende leverproblemen.

Zij bevelen aan dat zorgverleners hun diabetespatiënten informeren over de risico’s, deze dienovereenkomstig testen en leefstijladvies geven om hun risico te verminderen.

Gewichtsverlies, regelmatige lichaamsbeweging en het gebruik van mariadistel, zink, levertraan, vitamine D3 / K2 en CoQ10 kunnen allemaal helpen om de gezondheid van de lever te behouden en te beschermen. Voor de volgende stap: raadpleeg een gekwalificeerde, integratieve zorgaanbieder voor specifieke aanbevelingen.

Bronnen:

MedicalNewsToday.com


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Deze natuurlijke plantaardige stof kan het levervet verminderen, en het risico op een leveraandoening verlagen
Next Boerenkool is nu een van de meest pesticide-besmette groenten

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Vaccinaties

Yale-studie: Vaccinaties gerelateerd aan hersenaandoeningen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Klebsiella-pneumonie: de slechte darmbacteriën waardoor u zelfs zonder alcohol dronken wordt

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

De cholesterol-mythe: “De grootste misleiding in de geschiedenis van medicijnonderzoek”

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat