Kankerbehandelingen schaden patiënten: Radiotherapie kan verergerde longbeschadiging veroorzaken – studie

Kankerbehandelingen schaden patiënten: Radiotherapie kan verergerde longbeschadiging veroorzaken – studie

Luister naar dit artikel

Een Canadees onderzoeksteam heeft aangekondigd dat het de oorzaak heeft gevonden van longfibrose bij een aantal longkankerpatiënten die thoracale radiotherapie hebben ondergaan. Ze vonden een verband tussen genen op een bepaald chromosoom en de ontwikkeling van longletsels veroorzaakt door straling.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De onderzoekers onderzochten chromosoom 6, een van de 23 paren DNA-moleculen die bij mensen worden gevonden. Dit specifieke chromosoom bevatte ongeveer zes procent van het totale genetische materiaal in een cel, waaronder meer dan 100 genen die zijn verbonden met het menselijke immuunsysteem.

University of British Columbia, Okanagan (UBC Okanagan), onderzoeker Christina Haston meldde dat chromosoom 6 op een of andere manier verband hield met het risico van stralingsgeïnduceerde longfibrose. Bepaald genetisch materiaal in het chromosoom leek te dicteren of de long al dan niet extra verwondingen zou oplopen na het ondergaan van bestraling voor longkanker.

“Momenteel ontvangt 50 procent van de kankerpatiënten in Canada bestralingstherapie als onderdeel van hun behandelingskuur,” zei Haston. “Naast de effecten op de tumor, ontwikkelt tot 30 procent van deze patiënten bijwerkingen van deze behandeling of verwondingen aan niet-tumorweefsel.”

Uw longen kunnen littekens krijgen nadat ze zijn doorstraald of met chemicaliën zijn behandeld
Pulmonaire fibrose is een progressieve ziekte die wordt veroorzaakt door het litteken van gewond longweefsel. Het littekenweefsel dat zich ontwikkelde, is dikker en stijver dan gezond weefsel.

Fibrose bemoeilijkt de normale uitzetting en contractie van de long. Dit vermindert de hoeveelheid zuurstof die met elke ademhaling kan worden afgenomen, wat op zijn beurt de hoeveelheid zuurstof die beschikbaar is voor gebruik door het lichaam vermindert.

Er zijn longkankerpatiënten die pulmonaire fibrose ervaren na blootstelling aan straling, zoals tijdens thoracale radiotherapie. Andere patiënten die lijden aan verschillende soorten kanker ontwikkelen deze longaandoening na het nemen van bleomycine (Blenoxane), een farmaceutisch medicijn dat wordt gebruikt voor chemotherapie.

“Een van de beperkende bijwerkingen van thoracale radiotherapie is de ontwikkeling van pulmonale fibrose in een gevoelige subpopulatie van behandelde patiënten,” merkte Haston op. “Echter, de specifieke routes die bijdragen aan de vatbaarheid van fibrose bij radiotherapiepatiënten blijven onbekend.”

Eerdere studies hebben gesuggereerd dat pulmonale fibrose gedeeltelijk wordt toegeschreven aan witte bloedcellen. Een van de natuurlijke afweermechanismen van het lichaam, deze afweercellen verplaatsen zich door het lichaam op zoek naar ziekteverwekkers.

Sommige van de genen op chromosoom 6 overzagen immuunreacties, waaronder witte bloedcellen. Haston ging geloven dat er een verband was tussen het chromosoom en het risico op fibrose.

Volgens de studie brengen bestraling en chemotherapie bepaalde genen in gang die verband houden met pulmonaire fibrose
Onder haar leiding creëerden de UBC Okanagan-onderzoekers twee diermodellen met behulp van muizen. Eén model gesimuleerde bestralingstherapie voor kankerpatiënten, terwijl de andere gerepliceerde chemotherapiebehandeling met bleomycine.

Sommige muizen werden opzettelijk gefokt om geen witte bloedcellen te hebben. Anderen waren consomische dieren; hun chromosoom 6 kwam van een andere muizenstam die geen gecompromitteerd immuunsysteem had zoals hun ouderras.

Haston rapporteerde dat de muizen waarvan het chromosoom 6 afkomstig was van een gezonde stam, geen longfibrose ontwikkelden, zelfs niet nadat ze werden bestraald of gedoseerd met het chemotherapie-medicijn bleomycine. Zij interpreteerde deze resultaten als een bewijs dat chromosoom 6 de genen bevatte die het risico op longschade regelden in verband met straling of sterke chemicaliën.

Op basis van de resultaten adviseerde ze dat de genetische samenstelling van een kankerpatiënt moet worden onderzocht om de veiligste behandeling voor hun ziekte te bepalen. Als een patiënt de specifieke genen vertoont die wijzen op een grotere kwetsbaarheid voor pulmonaire fibrose, moeten ze bestralingstherapie en chemotherapie vermijden om pulmonale fibrose en andere ernstige bijwerkingen te voorkomen.

Haston publiceerde het wetenschappelijke artikel van haar team in het tijdschrift Radiation Research.

Bronnen:

News.Ok.UBC.ca

BioOne.org

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Experts constateren dat vitamine D symptomen van COPD kan verzachten
Next Candida Auris: De stille superschimmel waarvan het al te laat is om het te stoppen - volledige documentaire

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Nieuw Onderzoek: Ontdek hoe slechte slaapgewoonten je gezondheid kunnen bedreigen

Luister naar dit artikel Niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) – waarbij overtollige vetafzettingen zich ophopen in de lever van mensen die normaal niet te veel drinken – is geëvolueerd van een enigszins

Onderzoek

“Koffie en sigaretten helpen tegen parkinson”

Luister naar dit artikel Een kop koffie en sigaretten, weinig dokters zullen het aanbevelen. Toch hebben ze allebei één belangrijk gezondheidsvoordeel: ze beschermen tegen parkinson. “Mensen die parkinson krijgen, hebben in

Onderzoek

Appels kunnen levensverwachting verhogen

Luister naar dit artikel Appels zijn lekker en gezond en er komt steeds meer bewijs dat appels bijvoorbeeld helpen kanker te voorkomen. In een nieuw onderzoek wordt aangetoond dat het