Geheimen van ‘superagers’ ontrafeld!

Geheimen van ‘superagers’ ontrafeld!

Luister naar dit artikel

Mensen die in goede gezondheid heel oud worden, de zogenoemde ‘superagers’, zijn al jaren onderwerp van onderzoek. Eindelijk lijken wetenschappers een idee te hebben van wat hun geheim is.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Eerdere studies toonden al aan dat heel oude, maar gezonde mensen een aantal karaktereigenschappen gemeenschappelijk hebben. Zo zijn ze veerkrachtiger bij tegenslagen in het leven, zijn ze over het algemeen iets extraverter en minder neurotisch. Maar er blijkt ook een fysiek kenmerk van belang. Emily Rogalski en haar team van Northwestern University onderzochten de hersenen van tien ‘superagers’ na hun overlijden. Daaruit bleek dat ze meer van een bepaald type hersencellen hadden, die Von Economo-neuronen worden genoemd.

Een van de hersengebieden waar de neuronen voorkomen is de anterieure cingulate cortex, die belangrijk is voor focus en werkgeheugen. Dit hersengebiedje was bij de zeer oude mensen dikker dan bij veel vijftigers en zestigers. “Deze superagers hebben meer Von Economo-neuronen dan de meeste twintigers,” aldus Rogalski. “We weten niet hoe dat kan of waarom het belangrijk is, maar we vinden dit speciale type neuronen maar in een paar hersengebieden.”

En er zijn meer opmerkelijke kenmerken van de ‘superagers’. “De grijze stof in de hersenen van tachtigjarigen vermindert bijna 2,5 keer zo snel als bij heel oude mensen,” legt Rogalski uit. Daarnaast zijn de onderzoekers erachter gekomen dat een ongezonde leefstijl niet direct een bezwaar is. Veel ‘superagers’ hebben gerookt en houden van een drankje. Ook kun je beter wat zwaarder zijn. “Het is niet erg om dun te zijn als je jong bent, maar als je oud bent is het wel erg slecht voor je,” besluiten de onderzoekers.

Bron(nen):   The Guardian

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Maak je eigen Eczeem Crème thuis
Next 6 gram van dit kruid per dag kan 5 verschillende soorten kanker behandelen

About author

redactie
redactie 4594 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Israëlische wetenschappers linken gluten aan ziekte ALS

Luister naar dit artikel Kan glutengevoeligheid de ziekte ALS veroorzaken? Wetenschappers uit Israël denken van wel. ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een aandoening die leidt tot het onvoldoende of niet

Onderzoek

Daling aantal dementie patiënten duidt op mogelijkheden voor preventie

Luister naar dit artikel Het aantal ouderen met dementie is gedaald met een vijfde in de afgelopen twee decennia, en de meest waarschijnlijke verklaring is dat mannen minder roken en

Onderzoek

Sommige COVID-19-patiënten hebben nog steeds coronavirus nadat de symptomen zijn verdwenen

Luister naar dit artikel In een nieuwe studie ontdekten onderzoekers dat de helft van de patiënten die ze behandelden voor milde COVID-19-infectie nog tot acht dagen na het verdwijnen van