Suiker maakt kanker agressiever

Suiker maakt kanker agressiever

Luister naar dit artikel
Suiker doet tumoren groeien en maakt kanker agressiever. Dat blijkt uit negen jaar onderzoek van wetenschappers van VIB, KULeuven en VUB. Ze legden bloot hoe kankercellen suiker versneld afbreken en hoe dat ­mechanisme er dan weer voor zorgt dat de kanker in stand wordt gehouden. ‘Een suikervrij of suikerarm dieet is voor een kanker­­pa­tiënt dus geen overbodige luxe’, zegt professor Johan Thevelein in Het Nieuwsblad..
‘Het is een belangrijke doorbraak in het kankeronderzoek’, zegt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). Eén waar dan ook lang aan is gewerkt. Sinds 2008 bestuderen Johan Thevelein (VIB-KULeuven), Wim Versées (VIB-VUB) en Veerle Janssens (KULeuven) het zogeheten Warburg-effect. ‘Lang geleden al ontdekte de Duitse biochemicus Otto Warburg dat kankercellen versneld suiker omzetten in melkzuur. Ze verkiezen eigenlijk suiker te vergisten naar melkzuur bóven te verademen naar koolstofdioxide.’ Compleet het tegenovergestelde van gezonde cellen. ‘Hoe agressiever de kanker, hoe sneller die cellen dat doen. Maar waarom ze dat deden en of dat Warburg-effect louter een symptoom is van de kanker of er ook een invloed op uitoefent, dat wisten we niet. Wij wilden dat achterhalen.’
De wetenschappers keken daarvoor eerst naar gistcellen. Een eenvoudiger soort cel, die ook het Warburg-effect vertoont, maar dan zonder de invloed van hormonen en andere regulatiesystemen die in kankercellen bij mensen de resultaten zouden kunnen vertroebelen. Nu wordt het even heel technisch: ‘In de gistcellen ontdekten we hoe bij die omzetting van suiker de molecule fructose 1,6-biofosfaat sterker in de cellen aangemaakt wordt. Die activeert dan weer een proteïne dat de cellen op hun beurt doet vermenigvuldigen. Dat mechanisme is daarna op de faculteit geneeskunde in menselijke kankercellen bevestigd’, zegt professor Thevelein. Ook voor kankercellen betekent het dus dat suiker ze nog sneller doet vermenigvuldigen. De tumor groeit; de kanker gaat agressiever woekeren. Waarop er nog méér kankercellen suiker gaan omzetten. ‘Het is dus een vicieuze cirkel, die maakt dat de kanker moeilijker met geneesmiddelen te bestrijden is.’
Chemo effectiever maken
De resultaten verschijnen nu in Nature Communications. De gevolgen van de vondst kunnen verregaand zijn, zegt Johan Thevelein. ‘Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten. Het kan helpen de kanker te overwinnen en chemotherapie veel effectiever maken. Vooral ook omdat patiënten nu soms serums krijgen toegediend om aan te sterken. En die bevatten veel glucosesuiker.’ Maar of suiker ook kanker mee veroorzaakt, willen de wetenschappers zeker niet gezegd hebben. ‘Daarvoor is nog meer onderzoek nodig. Normale cijfers hebben goede controlesystemen die ervoor zorgen dat de suikerafbraak in de cel binnen de perken blijft. Ze kunnen er doorgaans mee overweg. Of dat ook bij langdurige excessieve suikerinname zo is, blijft onduidelijk.’

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Is regelmatig saunabezoek goed voor de bloeddruk?
Next Griepvaccins kunnen het virus niet langer verslaan. Deze studie onthult waarom ze niet werken

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

(Studie) Vasten zou kunnen helpen tegen symptomen MS

Luister naar dit artikel Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze

Natuurlijk

CBD helpt longschade door COVID te verminderen door de niveaus van beschermend peptide te verhogen

Luister naar dit artikel Een manier waarop CBD de ‘cytokinestorm’ lijkt te verminderen die de longen beschadigt en veel patiënten met COVID-19 doodt, is door een verhoging van de niveaus

Onderzoek

Jongvolwassenen die eerder het Corona virus hebben opgelopen, zijn onbeschermd tegen herinfectie – onderzoek

Luister naar dit artikel Jongvolwassenen die eerder het corona virus opliepen en vervolgens herstelden, zijn volgens een onderzoek niet beschermd tegen mogelijke herinfectie. Bevindingen suggereren dat de aanwezigheid van antilichamen