‘Homeopatische middelen moeten aan zelfde eisen voldoen als geneesmiddelen’

‘Homeopatische middelen moeten aan zelfde eisen voldoen als geneesmiddelen’

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Homeopatische middelen waarvan niet bewezen is dat ze werken, moeten verboden worden, voor mensen èn voor dieren.

Dat vindt de Europese adviesraad van wetenschapsacademies EASAC. “Homeopathie kan schadelijk zijn doordat een patiënt geen, of te laat, reguliere, evidence-based medische hulp zoekt. Een bijkomend effect is dat het vertrouwen van patiënt en samenleving in wetenschappelijk bewijs uit medisch onderzoek kan afnemen”, schrijft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Homeopathische middelen worden momenteel door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) alleen gekeurd op veiligheid, maar niet op werking. EASAC wil dat homeopathische middelen moeten voldoen aan dezelfde eisen als gewone geneesmiddelen, die uitgebreid wetenschappelijk worden getest op hun werking. Zonder die wetenschappelijke onderbouwing zouden ze niet geregistreerd en niet vergoed moeten worden. Verder mogen de middelen geen reclameclaims meer dragen en moeten de ingrediënten duidelijk worden vermeld. “Zodat je inzichtelijk maakt dat zo’n middel uit honderd procent water bestaat”, aldus Jos van der Meer,oud-vicepresident van de KNAW en mede-auteur van het advies, in de Volkskrant.

Homeopathie in de landbouw
In het advies is ook een plek ingeruimd voor homeopathie voor dieren. Volgens De Volkskrant moedigt de EU in een richtlijn voor de biologische landbouw “het gebruik van homeopathische middelen expliciet aan, om zo het gebruik van antibiotica tegen te gaan.” De EASAC wijst het gebruik van homeopathische middelen juist af. “De landbouw mag niet een achterdeurtje worden waardoor de homeopathie alsnog legitimiteit krijgt.”

De adviezen van de EASAC zijn vrijblijvend, de vraag is nog of de Europese Commissie het advies overneemt.

Bron

Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous De vervanger van suiker in Cola Light is Aspartaam – DIT is wat het met je lichaam doet!
Next Aantal gevallen van ‘zombieziekte’ in Australië explodeert

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Vaccinaties

Mogelijke doorbraak in erkenning bijwerkingen hpv-vaccin

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

WAARSCHUWING uitgegeven door Poison Control over COVID-19 snelle antigeentesten

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Ouderen krijgen boete als ze te vaak vallen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat