Het zwakke geslacht? Wetenschap toont aan dat vrouwen sterker zijn dan mannen

Het zwakke geslacht? Wetenschap toont aan dat vrouwen sterker zijn dan mannen

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Als het gaat om lang leven, het herstellen van ziektes en het omgaan met trauma, staat er één geslacht onbetwist op nummer 1: de vrouw. Mannen hebben weliswaar meer spierkracht, maar op vrijwel alle andere gebieden is het lichaam van vrouwen sterker.

Hogere levensverwachting
“Op zo ongeveer elke leeftijd zijn vrouwen beter in staat om te overleven dan mannen,” zegt bioloog en verouderingsexpert Steven Austad van de Universiteit van Alabama in The Guardian. Zijn jarenlange onderzoek toont aan dat over de hele wereld en zover als de data teruggaan vrouwen vijf tot zes jaar langer leven dan mannen. Hij noemt vrouwen ‘robuuster’.

Dat begint al bij de geboorte. Babysterfte komt onder meisjes minder vaak voor dan onder jongens. Maar ook later in het leven zijn de verschillen groot. “Hart- en vaatziekten ontstaan bij vrouwen later dan bij mannen. Mannen krijgen veel eerder last van een hoge bloeddruk en het verloop van dergelijke aandoeningen is progressiever bij mannen,” zeg Kathryn Sandberg van Georgetown University. Ze is directeur van het centrum dat sekseverschillen op het gebied van gezondheid onderzoekt.

Immuunsysteem
Austad ontdekte dat vrouwen minder vaak sterven aan 12 van de 15 meest voorkomende doodsoorzaken, waaronder kanker en hartziekten. Hun immuunsysteem is bovendien sterker, voegt Sandberg toe. “Vrouwen herstellen sneller en vaker van ernstige infecties.” Een verklaring daarvoor zijn de vrouwelijke hormonen. Een hoger niveau van oestrogeen en progesteron zou vrouwen beschermen. De hormonen zouden niet alleen het immuunsysteem sterker maken, maar ook flexibeler. Dit is belangrijk voor een gezonde zwangerschap. Het vrouwelijk immuunsysteem is bijvoorbeeld ook actiever tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus als ze zwanger kan worden.

Gezonder dieet
Wel is het zo dat er meer vrouwen zijn met een slechte gezondheid dan mannen. “Deels komt dat doordat vrouwen ziektes overleven waarbij mannen dood zouden gaan dus de mannen met deze ziektes zijn vaak al overleden,” legt Austad uit. Maar het verschil in gezondheid is niet helemaal biologisch te verklaren, ook genderspecifiek gedrag speelt een rol. Zo gaan vrouwen mogelijk eerder naar de dokter, hebben ze een iets gezonder dieet en doen minder vaak gevaarlijk werk. Toch zijn Austad en Sandberg er op basis van hun decennialange studies van overtuigd dat biologische verschillen de belangrijkste verklaring vormen voor het sterkere gestel van vrouwen.

Bron(nen):   The Guardian


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Cannabis geneest kanker. Zorgt dit bewijs dat deze vreselijke ziekte binnenkort tot het verleden behoort?
Next Kleine borstkankertumor kun je beter met rust laten

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Straling

Gebruik van mobiele telefoons kan DNA beschadigen, blijkt uit onderzoek

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Waarschuwing: Deze Melk Veroorzaakt Schildklier kanker, B12 en Vitamine D tekorten!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Chronische vermoeidheid zit niet tussen de oren

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat