Voedingswetenschappers hebben kritiek op gesponsord peutermelkonderzoek

Voedingswetenschappers hebben kritiek op gesponsord peutermelkonderzoek

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Het was gisteren overal te lezen: kinderartsen van drie universitaire ziekenhuizen adviseerden om peuters melk te geven die is verrijkt met vitamine D en ijzer om verstoorde botgroei, ontstekingen en hersenschade te voorkomen. Nu komt er veel kritiek op het door Nutricia gesponsorde onderzoek, zo schrijft de Volkskrant.

Zo constateerden de wetenschappers alleen vitamine D- en ijzertekorten bij kinderen die toch al naar het ziekenhuis kwamen met klachten. “Te weinig vitamine D veroorzaakt afweerproblemen, dus het is niet ondenkbaar dat kinderen met een tekort vaker voor een ingreep naar het ziekenhuis moeten,” aldus Lucy Smit, jeugdarts en voormalig voorzitter van AJN jeugdartsen Nederland.

Ook werd in de studie gesteld dat poedermelk nodig was, omdat slechts 30 procent van de ouders supplementen gaf aan hun kinderen. Maar het advies om dit te doen, is nog tekort van kracht om daar iets over te zeggen, aldus Smit.

Astrid Postma-Smeets, voedingswetenschapper bij het Voedingscentrum, noemt het product ‘een schijnoplossing’. Volgens haar is het beter als ouders gewoon zo snel mogelijk hun kinderen gezond eten gaan geven samen met vitamine D-pillen.

Pieter van ‘t Veer, hoogleraar voeding en epidemiologie aan Wageningen Universiteit, is het daarmee eens. “Staat het in een advies van de Gezondheidsraad? Nee. Dan is het ook geen noodzaak,” zegt hij.

Bron(nen):   De Volkskrant


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Nieuwe studie laat zien dat vitamine C kankercellen doodt
Next Minder zitten beter dan veel sport voor mensen met diabetes

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Koffie niet kankerverwekkend

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

Primeur: medicijn met cannabis te koop

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Magnesium is essentieel voor het immuunsysteem, ook in de strijd tegen kanker

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat