WTF: maagband voor dikke kinderen steeds normaler

WTF: maagband voor dikke kinderen steeds normaler

Luister naar dit artikel

De afgelopen vier jaar hebben in het Maastricht UMC twintig extreem dikke kinderen een maagband gekregen. Komend jaar volgen er nog zeven. De behandeling is omstreden bij artsen. Want kunnen deze kinderen niet beter leren om gezonder te leven?


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot nu toe is het Maastrichtse ziekenhuis het enige dat de ingreep uitvoert, maar daar lijkt verandering in te komen. In Scandinavië wordt zelfs al geëxperimenteerd met de veel definitievere maagverkleining. “Een maagband is minder ingrijpend. Je kunt hem weer verwijderen wanneer het niet werkt. Ook geeft hij weinig complicaties,” zegt kinderchirurg Ernst van Heurn, die er onderzoek naar deed, in het AD. “Terwijl bij een maagverkleining een stuk maag wordt weggesneden en patiënten levenslang supplementen moeten slikken om voedingstekorten en vitamines aan te vullen.”

Hij vindt een maagband dan een betere oplossing. De dikke kinderen die er een kregen, bloeiden volgens hem op. “Ze verloren ongeveer de helft van hun overgewicht. Daarmee hebben ze niet meteen een normaal postuur, maar we merken dat ze zelfverzekerder zijn, meer bewegen en meer sociaal contact zoeken.”

Maar, zo zegt Erica van den Akker, kinderarts in het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke stuurgroep obesitas bij kinderen, “uiteindelijk is een maagband symptoombestrijding. Het lost het probleem niet op.” Zij pleit voor een behandeling waarbij artsen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten een kind helpen gezonder te leven.

Als ouders een kind niet leren om normaal te eten dan moet de hulpverlening het maar doen. Zodat een maagband niet nodig is.

Bron(nen):   AD

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Baby krijgt 14 epileptische aanvallen per dag na nieuw vaccin tegen meningitis B
Next Van Nutella krijg je geen kanker, zegt Nutella

About author

redactie
redactie 4594 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Door kunstmatige smaakstoffen krijg je letterlijk een hekel aan gezond voedsel

Luister naar dit artikel In 2030 zal er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een obesitas-epidemie woeden in Europa. Een derde van alle Amerikanen is te dik. Zeven op de 10 Mexicanen hebben

Overig

Is het ZIKA-virus een mysterie of is er meer aan de hand?

Luister naar dit artikel Kleine potjes hebben grote oren’, zei mijn vader als ik teveel nieuwsgierigheid aan de dag legde om dingen te horen die me niet aangingen. Ik leerde

Overig

Zeep met bacteriedoder is slecht

Luister naar dit artikel Antibacteriële handzeep en desinfecterende producten en schoonmaakmiddelen kunnen ons juist vatbaarder maken voor ziekten. Ze moeten uit de schappen worden geweerd, stelt de Gezondheidsraad. Dat schrijft