WTF: maagband voor dikke kinderen steeds normaler

WTF: maagband voor dikke kinderen steeds normaler

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

De afgelopen vier jaar hebben in het Maastricht UMC twintig extreem dikke kinderen een maagband gekregen. Komend jaar volgen er nog zeven. De behandeling is omstreden bij artsen. Want kunnen deze kinderen niet beter leren om gezonder te leven?

Tot nu toe is het Maastrichtse ziekenhuis het enige dat de ingreep uitvoert, maar daar lijkt verandering in te komen. In Scandinavië wordt zelfs al geëxperimenteerd met de veel definitievere maagverkleining. “Een maagband is minder ingrijpend. Je kunt hem weer verwijderen wanneer het niet werkt. Ook geeft hij weinig complicaties,” zegt kinderchirurg Ernst van Heurn, die er onderzoek naar deed, in het AD. “Terwijl bij een maagverkleining een stuk maag wordt weggesneden en patiënten levenslang supplementen moeten slikken om voedingstekorten en vitamines aan te vullen.”

Hij vindt een maagband dan een betere oplossing. De dikke kinderen die er een kregen, bloeiden volgens hem op. “Ze verloren ongeveer de helft van hun overgewicht. Daarmee hebben ze niet meteen een normaal postuur, maar we merken dat ze zelfverzekerder zijn, meer bewegen en meer sociaal contact zoeken.”

Maar, zo zegt Erica van den Akker, kinderarts in het Erasmus MC en voorzitter van de landelijke stuurgroep obesitas bij kinderen, “uiteindelijk is een maagband symptoombestrijding. Het lost het probleem niet op.” Zij pleit voor een behandeling waarbij artsen, psychologen, diëtisten en fysiotherapeuten een kind helpen gezonder te leven.

Als ouders een kind niet leren om normaal te eten dan moet de hulpverlening het maar doen. Zodat een maagband niet nodig is.

Bron(nen):   AD


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Baby krijgt 14 epileptische aanvallen per dag na nieuw vaccin tegen meningitis B
Next Van Nutella krijg je geen kanker, zegt Nutella

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Wil je een fantastisch geurende woning? Probeer een aantal van deze 9+ hacks uit

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Na overdosis drop: “Mijn spieren vielen een voor een uit”

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

Als u dit ene ingrediënt weglaat gaat uw gezondheid met sprongen omhoog

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat