Zo krijg je een vlekkeloos schone was

Luister naar dit artikel

Wassen is kinderspel … tenminste, als je weet hoe het moet! In elk gezin is er iemand die zich erover moet ontfermen, maar op school wordt het (evenmin als poetsen en koken) niet systematisch aangeleerd. Ook het aanbod cursussen waar je de kneepjes van de was en de plas kunt leren, is zeer beperkt. De meeste informatie wordt van generatie op generatie doorgegeven, in aanschouwelijk onderwijs. En toch loopt het al eens mis: hoe komt het dat die mooie bernadette nu gekrompen is of dat die vetvlek zo hardnekkig blijft?


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Hoe lees je een waslabel?

Het begint met een goede voorbereiding. Ook bij de was moet je sorteren. Daarvoor moet je checken of het kledingstuk sowieso wel mag worden gewassen en op welke temperatuur. Al die informatie vind je terug op het waslabel.
Voor de nitwits en beginners volgt hieronder wat tekst en uitleg bij de meest courante pictogrammen op zo’n etiket met wasvoorschriften. Ze worden uitgelegd aan de hand van de foto, te lezen van links naar rechts.

– Wassen op de aangeduide temperatuur (30 °C in dit geval). Een extra streepje eronder staat voor het programma ‘fijne was’.
afbeelding van een hand in plaats van een temperatuur: met de hand wassen
wastobbe geschrapt: niet wassen

– Niet behandelen met bleekmiddelen.
driehoek zonder kruis: bleekmiddelen mogen.
driehoek met twee schuine strepen: behandeling met zuurstofbleekmiddel kan.

– Strijken op maximum 110 ° C zonder stoom.
strijkijzer met twee bolletjes: matig heet strijken
strijkijzer met drie bolletjes: heet strijken
strijkijzer met kruis erdoor: niet strijken.
De bolletjes in het dit pictogram vind je normaal gezien ook terug op je strijkijzer.

– Chemisch laten reinigen. Vaak staat er een F in plaats van een P, naargelang van de producten die voor het reinigen mogen worden gebruikt.

– Niet drogen in de droogkast.
droogtrommel met één bolletje: licht programma van de droogkast gebruiken.
droogtrommel met twee bolletjes: gewoon programma van de droogkast gebruiken.

Sorteren en doseren

Heb je je huiswerk goed gemaakt, vorm dan hoopjes van de soortgenoten: handwas, fijne was in lichte kleuren, fijne was in donkere kleuren, wol bleek, wol donker, en de rest in bleke, donkere en gekleurde stapels telkens volgens de aangegeven temperatuur. Meng geen kleren waarvan de kleuren niet harmoniëren en pas op met rood!

Draai jeans en kledij met bedrukking binnenstebuiten, rits de kledingstukken toe maar laat de knopen (van hemden bv.) open en stop fijne lingerie en kledij met versieringen (pailletten of parel of nepbont) in een waszakje.

Controleer best nog eens of alle zakken helemaal leeggemaakt zijn: een metalen voorwerp zoals een muntstuk kan je wasgoed en –machine beschadigen. En als je ooit al eens een papieren zakdoek liet zitten, dan weet je wat een ellende die kan veroorzaken …

Nieuwe kledingstukken was je de eerste keer best afzonderlijk. Laat ze vooraf eventueel een nacht weken in koud water.
Ook schoonmaak- en vaatdoeken was je om hygiënische redenen best afzonderlijk en op hoge temperatuur.

Nu alles mooi gesorteerd is, kan je de machine vullen en het juiste product toevoegen: wasmiddel voor delicaat textiel zoals wol en zijde, liquide zeep voor donkere kledij, caps/poeder/vloeibaar voor bonte was (zonder bleekmiddelen), en idemdito voor witte was (vaak met bleekmiddelen). De dosering van het product staat vermeld op de verpakking en hangt ook af van de hardheid van het water. Dat kan je (laten) testen met een druppeltest.

Wasmiddelen met witmakers of fosfaten belasten het milieu en kunnen ook huidallergieën veroorzaken. Witte was wordt na verloop van tijd sowieso grauw en gelig, daar kun je niet onderuit. De witte was buiten drogen in het zonlicht is nog altijd de meest natuurlijkvriendelijke en beste oplossing om ze mooi wit en fris geurend te houden!

Ontvlekken en wassen

Voor je het wasgoed in de machine stopt, behandel je de vlekken. Een dot zwarte zeep die je met je vinger of een borsteltje openwrijft, volstaat in de meeste gevallen. Met een speciaal zeepje in de vorm van een citroen of ossengalzeep ben je ook al voor een stuk gered.
Erg bezwete kledij met een onfrisse geur laat je best een nachtje weken in water waaraan een scheut azijn is toegevoegd.
Als de was erg vuil is, kan je een voorwas overwegen. Je wasmachine is uitgerust met een speciaal zeepbakje daarvoor.

Steek de machine niet te vol want dan kan ze niet zo gemakkelijk centrifugeren. Je wasmachine laten draaien voor twee paar sokken is dan weer je reinste energieverspilling. Met een wastrommel die voor drie kwart is gevuld, doe je het helemaal goed.

Zodra het wasprogramma rond is, haal je de was uit de machine. Hang ze meteen op – bij voorkeur in de buitenlucht – of droog ze in de droogkast of plat op een handdoek (voor wollen kledingstukken). Draai de lege trommel nog eens met de hand rond en voel of er door de centrifugekracht geen sok (of een ander klein kledingstuk) is blijven kleven. Een donkere sok die als wees is achtergebleven, kan je volgende bleke was serieus van kleur doen verschieten …

Laat de deur van de wasmachine tussen twee wasbeurten openstaan, dan kan de trommel goed drogen en je vermijdt schimmel- en bacterievorming. Reinig de deur en de openingsring van de machine af en toe eens zodat ze er altijd kraaknet blijven uitzien.

Zacht en geurig

Na bad of douche heb je liever een donszachte handdoek dan een schurend hard stuk textiel en daar zorgt de droogkast voor. Was die niet in de droogkast gaat, maak je zacht en lekker geurend door wasverzachter aan het spoelwater toe te voegen. Maar je kunt ook zelf een wasverzachter maken door een half kopje azijn (per 5 kilo was) met een druppel etherische olie in het daartoe bestemde bakje te gieten. Het is een natuurlijk product dat geen allergische reacties veroorzaakt, het fixeert de kleuren van je donkere was en het ontkalkt tegelijk je machine!

Hardnekkige vlekken

Sommige reclamespots voor vlekkenverwijderaars beloven mirakels, maar in de praktijk is het vaak niet zo evident om een hardnekkige vlek te lijf te gaan. Dergelijke producten bevatten meestal ook irriterende of bijtende bestanddelen. Je test ze beter eerst eens uit op de zoom of een ander onzichtbaar stuk van je kledingstuk om te checken of ze de kleur of het textiel niet aantasten.

Enkele vlekkenweetjes

BLOED: Textiel met een bloedvlek laat je best weken in koud water waaraan eventueel wat zout of azijn is toegevoegd.

CHOCOLADE: Verwijder de chocolade met een mes en spoel het kledingstuik direct in lauw water. Bewerk de vlek daarna met een vloeibaar wasmiddel, laat even intrekken en spoel nog eens.

EI: Strooi meteen zout op de vlek en laat ze drogen. Borstel het zout weg en dep de vlek met koud water. Wanneer de vlek weg is, mag je het kledingstuk wassen in warm water. Hard geworden vlekken laat je best eerst weken in koud water.

GRAS: Een grasvlek kan je verwijderen met Sunlightzeep en water.

FRUIT: Aardbeivlekken verdwijnen door ze te deppen met alcohol, ananas en banaan reageren goed op ossengalzeep, appelvlekken kan je onzichtbaar maken met citroen, en sporen van bosbessen of kersen kan je wegwerken met karnemelk of citroen.

RODE WIJN: Zout of geen zout? Over rode wijnvlekken zijn er heel wat theorieën. Je moet sowieso meteen ingrijpen. Laat de vlek niet indrogen. Je kunt er witte wijn opgieten en het stuk textiel dan laten rusten. Niet deppen of wrijven. Azijn en zelfs spuitwater zouden ook helpen.

GELE ZWEETRINGEN: Ze zijn moeilijk te verwijderen. Je kunt het proberen met een 50-50 mengeling van water en azijn/zuurstofwater die je een half uur op de vlekken laat inwerken voor je het kledingstuk wast in koud water en daarna in de open lucht laat drogen.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous 9 BELANGRIJKE VITAMINES OM FIT DE WINTER DOOR TE KOMEN
Next Deze simpele truc kan jouw baby redden van een verstikking! IEDEREEN moet dit weten!

About author

redactie
redactie 4559 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Als een kind of dier in een snikhete auto opgesloten zit, zou deze eenvoudige truc een leven kunnen redden!

Luister naar dit artikel Als je ooit in de hitte een auto geparkeerd ziet met een hond of kind erin opgesloten, contacteer dan onmiddellijk de politie. Maar in extreme gevallen

Overig

Poepbank geopend in Leiden

Luister naar dit artikel Na sperma, bloed en organen kunnen mensen nu ook hun poep doneren. In Leiden is de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend, bedoeld voor poeptransplantaties. Steun

Overig

Waarschuwing: vrij verkrijgbare medicijnen houden verband met de ziekte van Alzheimer, bevestigen veel onderzoeken

Luister naar dit artikel In een studie gepubliceerd in JAMA Neurology, ontdekten onderzoekers dat veelgebruikte medicijnen zoals antihistaminica, slaapmiddelen, antidepressiva, medicijnen voor zweren en spierverslappers (om er maar een paar