Ritalin verandert kinderhersenen blijvend

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

4,3 procent van alle kinderen tussen de 5 en 15 jaar gebruikt ritalin tegen ADHD. Wat het middel op de lange termijn met de kinderhersenen doet blijft echter raadselachtig. Nieuw onderzoek van het AMC werpt licht op de zaak: ook als kinderen het middel niet meer slikken is hun hersenactiviteit veranderd. Dat schrijft de Volkskrant.

AMC-neurowetenschapper Anouk Schrantee legde vijftig jongens tussen de 10 en 12 jaar en vijftig mannen van 23 tot 40 jaar onder de MRI-hersenscan. Ze hadden nooit eerder ritalin gebruikt. De helft van hen kreeg vier maanden methylfenidaat, de werkzame stof van ritalin, de andere helft nam een placebo. Een week nadat ze gestopt waren kregen ze opnieuw een scan. Bij de volwassen mannen was geen verandering zichtbaar, maar bij de jongens, die ritalin slikten, was de doorbloeding van de hersenen verhoogd.

“Omdat Ritalin binnen een dag door het lichaam wordt afgebroken, wijst deze activiteit op een langdurige verandering in de hersenen”, zegt Schrantee. De doorbloeding duidt op meer activiteit in het dopaminesysteem. “We weten niet wat dat precies betekent en kunnen niets zeggen over de eventuele invloed op het gedrag.” Hoogleraar kinderpsychiatrie Jan Buitelaar van de Nijmeegse Radboud Universiteit noemt het onderzoek ‘interessant en goed uitgevoerd’. Hij adviseert: “Weeg het medicatiegebruik goed af tot er meer bekend is over de consequenties op de lange termijn bij kinderen en tieners.”


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Kanker houdt van suiker
Next Hij kweekte zijn eigen kurkuma in de tuin om deze geweldige reden!

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Hoera: Kaas blijkt veel gezonder dan gedacht

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Beter laat dan nooit: Japans bedrijf zegt dat Ivermectin 'antiviraal effect' vertoont tegen COVID

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Welke eiwitten zijn het gezondst?

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat