Dit is wat gapen over je zegt (behalve dat je moe bent)

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Laten we beginnen met het kijken wat geeuwen nou eigenlijk is. Volgens het woordenboek is geeuwen het ‘krampachtig openen van de mond als gevolg van lusteloosheid of vermoeidheid’. Gapen is een reflex die ontstaat in de hersenstam. Een geeuw begint meestal met een gevoel achter in je mond. Als het eenmaal zover is, is het bijna niet meer te vermijden.

Je spieren spannen zich aan, je mond gaat open en de longen zuigen lucht naar binnen. Bij een volledige geeuw sluit je je ogen en rek je je uit. Sommige mensen krijgen traanogen van geeuwen: dit komt doordat tijdens het gapen de gezichtsspieren op de traanbuisjes drukken.

Waarom gapen mensen?
Gapen is aanstekelijk, dat weten we. Maar waarom gapen mensen? Gapen is ook zo gewoon dat we nauwelijks stil staan bij wat de reden is dat we gapen. De meeste mensen denken dat het te maken heeft met vermoeidheid of verveling, maar de werkelijkheid is wellicht complexer en mysterieuzer.

1. Gapen doen we al in de baarmoeder. Niet omdat we slaap hebben, maar vermoedelijk omdat het gewoon hoort bij de vorming van de hersenen. Tussen 28 en 36 weken neemt het gapen overigens flink af.

2. We gapen niet omdat we een zuurstoftekort hebben, zoals veel mensen denken. Wie extra zuurstof krijgt, gaat namelijk niet minder gapen. Vermoedelijk gapen we omdat we op die manier onze hersenen kunnen afkoelen. De hersenen functioneren beter wanneer ze het niet te warm (en ook niet te koud) hebben. Onderzoek aan de Universiteit van Albany laat zien dat proefpersonen geen noodzaak voelden tot gapen wanneer ze alleen door hun neus ademden (de hersenen worden vooral via bloedvaten in de neus gekoeld), en ook niet wanneer ze iets koels tegen hun voorhoofd hielden.

3. We gapen wanneer we ons vervelen, maar verveling is zeker niet de oorzaak van gapen. Tenslotte zien we sporters (Ireen Wüst!) vaak ook gapen vlak voordat ze een prestatie moeten neerzetten.

4. Mensen gapen meer wanneer het buiten kouder is, blijkt uit onderzoek van de Princeton University. Wie in de zomer langer buiten is, gaat na enige tijd minder gapen. In de winter ga je nauwelijks meer gapen wanneer je langer buiten bent.

5. Het is nog steeds niet precies bekend waarom we gapen wanneer we andere mensen zien gapen, en waarom de een daar gevoeliger voor is dan de ander. Verschillende studies laten een verband zien tussen gapen en empathie: het vermogen om andermans emoties te herkennen en begrijpen. Hoe empathischer mensen zijn, hoe eerder ze vatbaar zouden zijn voor andermans gaap. Met hun ‘tegengaap’ geven ze aan dat ze begrip hebben voor het gedrag van de ander: in feite ontstaat er een verstandhouding van ‘gapers onder elkaar’. Het is bekend dat kinderen jonger dan 4 jaar en mensen met autisme of schizofrenie (die minder ontwikkelde sociale vaardigheden hebben) ook minder worden ‘aangestoken’ door een gaap. Daarnaast is er ook nog het verschijnsel dat mensen elkaar nu eenmaal in hun gedrag kopiëren: zo nemen we onbewust ook vaak dezelfde houding aan als degene met wie we praten. Dit fenomeen kan bij gapen ook een rol spelen.

6. Mensen worden eerder aangestoken door de gaap van een ander naarmate die ander dichterbij staat. Zie je een familielid, een vriend of je partner gapen, dan is de kans veel groter dat dit met een tegengaap beantwoordt dan wanneer het om een vreemde gaat. Ook wordt de gaap van een bekende veel sneller ‘beantwoord’ dan die van een vreemde.

7. Je hartslag kan met wel 30 procent versnellen wanneer je gaapt.

8. Doe hieronder de Grote Gaaptest: bij de aanblik van de hoeveelste gaper kon je het echt niet meer houden? Gapen is simpelweg onweerstaanbaar. Het is niet alleen de aanblik van een gaper (of een foto of filmpje van een gaper) die je aan het gapen kan krijgen. Ook als iemand gaapt met wie je aan het bellen bent, neem je dat over. Alleen denken aan gapen doet al gapen. En wedden dat je tijdens het lezen van dit artikel een keer hebt gegaapt? Geeft niet hoor, je hersenen moesten gewoon dringend even worden afgekoeld.

Vind je dit een leuk artikel? Vergeet hem dan niet te delen met al je vrienden.


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Studies: Aluminium in vaccins veroorzaakt schade aan brein en zenuwstelsel
Next Is kurkuma het nieuwe superfood dat alles geneest? Eén theelepel ‘is genoeg om kanker te bestrijden’

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

Algoritme kan met behulp van hartfilmpje voorspellen of je binnen 30 dagen doodgaat

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

“Kinder chocolade bevat ‘waarschijnlijk kankerverwekkende’ stof en zou van de markt moeten worden gehaald”

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

GEZONDHEIDSWAARSCHUWING: Langdurig gebruik van een gezichtsmasker heeft 4 NEGATIEVE gevolgen voor de gezondheid

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat