Een betere gezondheid begint in de darmen

Luister naar dit artikel

Al vele jaren lang is bekend dat de micro-organismen die in onze darmen leven een hele belangrijke rol spelen in het spijsverteringsproces.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Recente onderzoeken tonen echter aan dat je darmen nog een andere, zeer belangrijke functie vervullen voor je gezondheid, een functie die in verband kan worden gebracht met obesitas en een gezonde stofwisseling.

Een goede darmgezondheid kan bepalend zijn voor je verdere algehele gezondheid.

De darmgezondheid wordt inderdaad al honderden jaren lang gerelateerd aan despijsvertering, maar inmiddels is aangetoond dat een goede darmgezondheid ook invloed heeft op de rest van je lichaam.

Je darmen en je gezondheid

De micro-organismen die in je darmen leven zijn essentieel voor je spijsvertering alsook voor je immuunsysteem. Gesteld wordt zelfs dat 60 tot 80% van je immuunsysteem zich in je darmen bevindt. Daarom spelen de darmen ook zo’n belangrijke rol in je algehele gezondheid en bij het voorkomen van meerdere ziektes.

De weefsels in het maag-darmkanaal zijn het grootste en meest complexe deel van het hele menselijke immuunsysteem. De micro-organismen in de darmen hebben een belangrijke functie voor de ontwikkeling van een sterk en gebalanceerd immuunsysteem. Juist in de darmen produceert ons immuunsysteem antilichamen die verantwoordelijk zijn voor het bestrijden van meerdere ziektes die ons lichaam binnendringen.

Naast deze belangrijke rol voor de ontwikkeling van een sterk immuunsysteem zijn de darmen ook verantwoordelijk voor 90% van de neurotransmitters in ons lichaam, die gerelateerd zijn aan onze gemoedstoestand en onze gevoelens.

Wanneer iemand problemen ervaart in het maag-darmkanaal kan diegene ook last krijgen van andere gezondheidsstoornissen, zoals bijvoorbeeld:

 • Reumatoïde artritis
 • Ziekte van Hashimoto
 • Diabetes
 • Chronische vermoeidheid
 • Fibromyalgie
 • Angst
 • Depressie
 • Eczeem

Nu we dit allemaal weten, is het toch echt eens tijd om te beginnen met het genezen van de darmen om te kunnen genieten van een betere algehele gezondheid.

Om dit te kunnen doen heeft natuurgeneeskundig arts Amy Myers, deskundige op het gebied van functionele geneeskunde, een programma samengesteld onder de naam ‘4R’, met als doel de darmen te genezen, zodat je zo jezelf kunt genezen. Natuurlijk komen de vier R’en in het Nederlands niet overeen, maar dit doet niets af aan de positieve werking die het programma heeft. In het Engels staan de vier R’en voor: ‘repair the damage, replace, re-inoculate en repair’.

Het 4R-programma

Herstel de schade (‘repair the damage’)

Het doel van de eerste stap van dit programma is om het maag-darmkanaal te reinigen van alle stoffen die het kanaal kunnen beschadigen. Om dit te kunnen doen, is het nodig om alle voedselsoorten die ontstekingen of maagirritaties kunnen veroorzaken uit je dagelijkse dieet te elimineren. Dit zijn stoffen als alcohol, cafeïne en drugs of medicijnen.

Daarnaast moeten ook alle stoffen die infecties kunnen veroorzaken geëlimineerd worden. Tot de voedingsmiddelen die infecties kunnen veroorzaken behoren alle producen waar mensen intolerant voor kunnen zijn, zoals:

 • Gluten
 • Zuivel
 • Graan
 • Soja
 • Eieren
 • Suiker

Het is belangrijk om een IgG-allergieonderzoek af te laten nemen om het gehalte van bepaalde proteïnen (ook wel immunoglobulinen genoemd) in het bloed vast te stellen en om te kijken welke voedselgevoeligheden je hebt, zodat je kunt weten of je intolerant bent voor een van de bovenstaande producten.

Infecties kunnen worden veroorzaakt door parasieten, bacteriën of schimmels. Een ontlastingstest kan helpen te achterhalen hoeveel goede bacteriën er in je darmen aanwezig zijn en duidelijk maken of er sprake is van een infectie.

Om infecties te bestrijden, kun je behandelingen toepassen met kruiden, antiparasitaire middelen en zelfs antibiotica (hoewel dit niet wordt aanbevolen).

Vervangen (‘replace’)

Het lichaam heeft meerdere essentiële ingrediënten nodig om een gezonde spijsvertering te behouden en voedingsstoffen naar behoren in zich op te kunnen nemen. Medicijngebruik, ziektes of veroudering kunnen deze elementen uitputten.Daarom is het uiterst belangrijk dat je deze ingrediënten in je dieet opneemtom ervoor te zorgen dat je spijsverteringssysteem naar behoren functioneert. Enkele van deze ingrediënten zijn:

 • Spijsverteringsenzymen
 • Zuren
 • Zoutzuurglazuren

Opnieuw enten (‘re-inoculate’)

Om ervoor te zorgen dat het darmstelsel naar behoren functioneert, is het zeer belangrijk om de gezonde darmbacteriën te herstellen. Dit kun je doen door een een probioticasupplement in te nemen, dat goede bacteriën bevat als Bifidobacterium en Lactobacillus.

Daarnaast is het ook belangrijk om meer vezelrijke producten in je dieet op te nemen.

Herstellen (‘repair’)

De laatste stap in dit programma is gericht op het herstellen van de darmen door een dieet aan te houden dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen. We moeten de dikke darm door middel van verschillende voedingsmiddelen voorzien van bepaalde voedingsstoffen, zodat het orgaan zijn vele taken naar behoren kan uitvoeren.

Om de darmen te herstellen, kun je een L-glutaminesupplement innemen. Dit is een aminozuur dat helpt om de binnenkant van de darmwand te vernieuwen. Daarnaast is het belangrijk om de dikke darm te voorzien van andere belangrijke voedingsstoffen zoals zink, omega 3-vetzuren uit vette vis, vitamine A, C, E en planten als iep of aloë vera.

Dit programma om de darmen te reinigen kan erg behulpzaam zijn bij het behandelen van verschillende ziektes. Het is het waard om dit programma in de praktijk te brengen en te profiteren van de voordelen die het biedt voor je gezondheid.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Zeven natuurlijke middelen tegen hypertensie
Next Cholesterol verlagende statines gelinkt aan diabetes en hersenschade

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Natuurlijke verlichting voor carpaal tunnel syndroom

Luister naar dit artikel Carpaal tunnel syndroom (CTS) is een van de meest voorkomende aandoeningen die de zenuwen in de hand aantasten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid kan “het

Natuurlijk

Kanker, 5 planten om je er tegen te beschermen

Luister naar dit artikel Gemiddeld 1 op de 3 mensen zal volgens de KWF Kankerbestrijding kans hebben om ooit in zijn leven kanker te krijgen. Sedert 2008 is kanker zelfs

Natuurlijk

De 15 beste geneeskrachtige kruiden

Luister naar dit artikel Veel kwalen en gezondheidsproblemen kunnen worden behandeld door middel van geneeskrachtige kruiden. Voorzichtigheid bij het gebruik van deze remedies uit de natuur is echter geboden. Raadpleeg