De 10 gezondheidsvoordelen van de okra

De 10 gezondheidsvoordelen van de okra

Luister naar dit artikel

De okra (Abelmoschus esculentus), in het Engels ook wel Lady Finger genoemd,  is een eenjarige plant die in de meeste tropische en subtropische klimaten groeit. In Nederland wordt het niet op grote schaal verbouwd. Dit zou eventueel kunnen in een kas. Okra’s zien eruit als groene, ribbelige stengels en hebben iets weg van een groene peper. In de Surinaamse en Oosterse keuken wordt er veel mee gekookt. Dit artikel gaat in op de gezondheidsvoordelen van de okra.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


1. Voedingswaarde
De okra kan worden verwerkt in warme gerechten, maar ook rauw worden gegeten. De rauwe variant bevat meer voedingsstoffen dan de verwarmde. Okra is rijk aan vitaminen en mineralen, waaronder verschillende B-vitaminen, vitamine C, vitamine K, betacaroteen, calcium, magnesium, ijzer, selenium zink. Verder is okra rijk aan vezels (1).

2. Darmen
Okra kan de darmen helpen reinigen doordat het als een natuurlijk laxeermiddel kan werken. Ze zijn namelijk rijk aan slijmachtige, plakkerige en dikke stoffen die de darmen smeren en helpen bij de ontlasting. De vezels van okra voeden de goede darmbacteriën en kunnen als probiotica werken (2).

3. Diabetes
Deze vezels in okra kunnen de bloedsuikerspiegel helpen stabiliseren door de opname van suikers te verminderen (3).

4. Borstkanker
Onderzoek heeft aangetoond dat okra borstkanker vermindert. Een lectine van okra, Abelmoschus esculentus, zorgde voor 63 procent minder borstkankercellen (4).

5. Vermoeidheid
De zaden van okra werken tegen vermoeidheid. Dit komt doordat de zaden van okra de melkzuur en ureum stikstof in het bloed verlagen. Dit bevordert de opslag van glycogeen in de lever en het vermogen van de antioxidanten om de oxidatieve stress te verlagen (5).

6. Ogen en huid
Okra is rijk aan betacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A en andere antioxidanten. Deze kunnen de ogen en huid gezond houden. Het houdt de huid elastisch en voorkomt onscherp zicht bij het ouder worden. De okra is een van de groentesoorten met het hoogste gehalte aan antioxidanten (6,7).

7. Zwangerschap
Okra bevat foliumzuur. Dit staat erom bekend zwangerschapsproblemen te helpen voorkomen, met name tijdens de preconceptie. 100 gram okra bevat 22 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur (8).

8. Botten en bloed
De vitamine K in okra kan helpen de botten gezond te houden en speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling (9,10).

9. Afslanken
Omdat okra’s veel voedingsstoffen maar weinig calorieën bevatten, passen ze heel goed in een voedingspatroon om af te vallen. Per 100 gram bevat de okra 30 calorieën.

10. Ontstekingsremmend
Okra bevat van ongeveer 36 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C beschermt tegen vrije radicalen, kan ontstekingsremmend werken en verkoudheden tegengaan. (11,12).

Hoe gebruik je okra?
Okra kun je het beste zo vers mogelijk eten. Ze kunnen een aantal dagen in de koelkast worden bewaard. Ze kunnen onder andere in een soep of groenteschotel worden verwerkt. De okra is onder andere verkrijgbaar bij de toko.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Wat alcohol doet met je slaap
Next Altijd ziek als je een aantal vrije dagen hebt? Dat heet ‘vrijetijdsziekte’

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Doofpot – Achtergehouden studie toont aan dat homeopathie werkt

Luister naar dit artikel Gezondheidsgroeperingen strijden voor het vrijgeven van een achtergehouden wetenschappelijk rapport dat aantoond dat homeopathie werkt bij een breed scala aan gezondheidsproblemen. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks

Natuurlijk

Vergeet Siliconen: Zes Planten die Borst Groei Veroorzaken!

Luister naar dit artikel Deze dagen is plastische chirurgie zo modern en trendy dat veel vrouwen denken dat het een noodzaak is geworden. Toch zijn er natuurlijke manieren ter wille

Overig

Vitamines; Hoe kom je er aan en hoe vul je het aan?

Luister naar dit artikel Vitamines komen in kleine hoeveelheden binnen via eten en drinken. De vitamines leveren geen energie en het lichaam kan deze niet zelf aanmaken. Er zijn wel