De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges

De 10 bewezen gezondheidsvoordelen van asperges

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Vorige maand is het aspergeseizoen geopend en liggen de asperges weer volop in de schappen. Het aspergeseizoen loopt jaarlijks van april tot juni. Veel mensen weten niet dat asperges eigenlijk een superfood is van eigen bodem. In dit artikel worden de 10 gezondheidsvoordelen van asperges besproken.

1. Asperges bevatten rauw de meeste voedingsstoffen
Hoewel asperges weinig calorieën bevatten, zitten ze wel vol met voedingsstoffen. Asperges kunnen zowel rauw worden gegeten als gekookt. Onderstaand tabel bevat een overzicht met de verschillen in voedingswaarde van rauwe en gekookte asperges:

Rauw Gekookt
KJ 82 75
Kcal 19 18
Eiwit 1g 1 g
Koolhydraten 3.0 g 3.0 g
Vitamine C 30 mg 10 mg
Calcium 20 mg 20 mg
Vezels 1.7 g 0.9 g

Je kunt hier zien dat op een aantal punten de voedingswaarde achteruit gaat bij het koken. Als je asperges kookt kun je dit het beste even kort doen. Asperges bevatten verder vitamine K, vitamine B1, B2, B6, vitamine E en foliumzuur (vitamine B11). Naast vitamines zitten er ook veel mineralen in asperges. Een portie asperges bevat kalium, magnesium, fosfor, en een beetje ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium (1).

2. Rijk aan glutathion
Glutathion is een ontgiftende antioxidant in asperges met verschillende medicinale eigenschappen. Hiervan wordt gedacht dat het veroudering tegengaat (2). Verder kan het ondersteunend werken bij uremie, beschermend werken bij neurodegeneratie door methylkwik en griep helpen voorkomen (3, 4, 5).

3. Lager risico op type 2 diabetes
Het risico op type 2 diabetes wordt verhoogd wanneer sprake is van ontstekingen en oxidatieve stress. De ontstekingsremmende werking en de antioxidanten van asperges kunnen daarom het risico hierop voorkomen. Een onderzoek uit 2012 wees uit dat asperges de afgifte van insuline en de werking van bètacellen verbeteren en daarmee het risico op type 2 diabetes verminderen. Bètacellen zijn cellen in de alvleesklier die insuline produceren, opslaan en afgeven (6).

4. Zuiverende werking en voorkomt nierstenen
Volgens een onderzoek uit 2010 werken asperges vochtafdrijvend (7). Dit kan het lichaam helpen het teveel aan zout en vocht af te voeren, wat vooral gunstig is voor mensen met oedeem en een hoge bloeddruk (8). Daarbij helpt het afvalstoffen in de nieren weg te spoelen, waardoor nierstenen kunnen worden voorkomen. Het Nationale gezondheidsinstituut van Amerika raadt asperges af voor mensen met nierstenen door urinezuur (9).

5. Foliumzuur in asperges vermindert kans op geboorteafwijkig, depressie en kanker.
Asperges zijn een van beste natuurlijke bronnen van foliumzuur. Foliumzuur is essentieel voor zwangere vrouwen om miskramen en neurale buisdefecten te voorkomen. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat de inname van foliumzuur van de man voor de bevruchting net zo belangrijk kan zijn. Foliumzuur kan ook depressie weren door het voorkomen van een overschot aan homocysteïne in het lichaam, die de toevoer van bloed en andere voedingsstoffen naar de hersenen kan blokkeren. Het kan ook de geluksstofjes serotonine, dopamine en noradrenaline in de weg staan. Een tekort aan foliumzuur wordt verder gerelateerd aan een verhoogd risico op borstkanker bij vrouwen. Voldoende inname van foliumzuur uit voeding blijkt ook bescherming te bieden tegen darm-, maag-, alvleesklier- en keelkanker. Hoewel het beschermingsmechanisme momenteel niet duidelijk is, zijn onderzoekers van mening dat foliumzuur een beschermende rol speelt in de DNA- en RNA-productie en het voorkomen van ongewenste mutaties (10).

6. Metabool syndroom
De bladeren en het onderste gedeelte van de stengel gaan tijdens het oogsten vaak verloren. Een onderzoek uit 2013 onderzocht de invloed hiervan op (de symptomen van) het metabool syndroom, wat gekenmerkt is door een hoge bloeddruk, een hoge bloedsuiker en problemen in de vetstofwisseling. Hierbij werd ondervonden dat het blad en het onderste gedeelte van de stengel voor een aanzienlijk verbeterde bloeddruk, nuchtere bloedglucose en cholesterol (11).

7. Voorkomen van botontkalking
Een lage vitamine K inname is gelinkt aan een hoger risico op botbreuken. Een portie asperges bevat zo’n 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Voldoende vitamine K verbetert de botgezondheid door de calciumopname te bevorderen en het uitscheiden van calcium via de urine te verminderen. Het ijzer in asperges speelt ook een belangrijke rol om de botten sterk en elastisch te houden (12,13).

8. Spijsvertering
Asperges zijn rijk aan zowel vezels als vocht, wat obstipatie helpt voorkomen, een gezonde spijsvertering bevordert en het risico op darmkanker vermindert. Een gezonde spijsvertering is belangrijk voor de dagelijkse uitscheiding van afvalstoffen via de gal en ontlasting. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat voedingsvezels een positief effect hebben op o.a. de weerstand, ontstekingen en gastro-intestinale ziekten (14).

9. Anti-kater
Heb je een wijntje te veel gedronken, dan zouden asperges wel eens de kater kunnen verzachten. Onderzoekers hebben ondervonden dat de aminozuren en mineralen in asperges verlichting kunnen brengen bij een kater door alcohol en de levercellen beschermen tegen toxinen. De therapeutische werking van de asperge blijkt vooral uit de bladeren (de kop) te komen (15).

10. Zomerse groente
Asperges kunnen worden geassocieerd met het een lente- en zomergevoel, aangezien ze vanaf begin april tot en met eind juni geoogst worden. Vlak daarvoor en daarna slechts in kleine hoeveelheden. Als je van asperges houdt heb je dus nog een hele maand om van verse asperges te genieten! (16)

Groene of witte asperge, welke is gezonder?

Ze zijn beiden erg gezond, maar de witte asperge heeft geen daglicht gezien en heeft daardoor geen bladgroen aan kunnen maken. Bladgroen noemen we ook wel chlorofyl. Bladgroen is extreem gezond voor ons. Het beschermt tegen kanker (17) en is een bron van magnesium. De witte asperge is vaak wel iets milder van smaak, maar is wel duurder in aanschaf omdat de teelt hiervan erg arbeidsintensief is. Ook moet de geschil van de witte asperge verwijderd worden voordat je hem eet. De groene asperge kan zelfs rauw uit het handje gegeten worden, zonder te schillen. De groene asperges kunnen ook gemakkelijk rauw aan salades worden toegevoegd. Overigens bestaat er ook een paarse soort, die nog gezonder is, maar niet vaak te koop is.

Sommige mensen krijgen sterk ruikende urine na het eten van asperges. Dat sommigen dit hebben komt doordat deze mensen enzymen missen die asparagusinezuur en aanverwante stoffen  kunnen afbreken. Deze stoffen worden dan via de urine uitgescheiden. Of je urine nu gaat geuren of niet: asperges blijven een weldaad voor je lichaam!

Bron


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous De vijf gezondheidsvoordelen van masturberen
Next Kun je dan toch kanker krijgen van je mobiele telefoon?

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Nieuws

Indiase arts wijdt carrière aan het genezen van ziektes met specerijen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

Gezonde slaapgewoonten halveren het risico op hartfalen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Natuurlijk

U ervaart slechte circulatie en koude handen en voeten? Hier is wat u kunt doen om dit probleem op te lossen!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat