Helpen groene bladgroenten tegen glaucoom?

Helpen groene bladgroenten tegen glaucoom?

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

We moeten niet meer wortelen maar groene bladgroenten eten om glaucoom of groene staar te voorkomen. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vakblad JAMA Ophthalmology.
Glaucoom is een veel voorkomende chronische oogaandoening waarbij de oogzenuw is aangetast. Het is een belangrijke oorzaak van blindheid op latere leeftijd. Belangrijkste oorzaak van glaucoom is een te hoge oogdruk.

De Amerikaanse studie analyseerde gegevens van ruim 63.000 vrouwen en 41.000 mannen die bij begin van de studie minstens veertig jaar oud waren en geen glaucoom hadden. Ze werden gedurende dertig jaar opgevolgd, waarbij regelmatig oogtests werden afgenomen. Op basis van vragenlijsten over hun voedingsgewoonten, komen de onderzoekers tot het besluit dat de consumptie van groene bladgroenten die veel nitraten bevatten (zoals sla, spinazie, andijvie, boerenkool, snijbiet…) de kans op glaucoom sterk verminderen. Mensen die veel groene bladgroenten aten (minstens 200 g per dag), hadden op de leeftijd van 60-70 jaar tot 30 % minder kans op glaucoom dan mensen die weinig bladgroenten (minder dan 40 g per dag) aten.

Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met het hoge nitraatgehalte van deze groenten. Nitraten worden door ons lichaam omgezet in nitrieten en tenslotte in nitrietoxide, dat zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en een beter bloeddoorstroming. Dat zou het gunstige effect op glaucoom kunnen verklaren.

De mensen die veel bladgroenten aten hadden doorgaans gezondere eetgewoonten, bewogen meer, rookten minder en waren slanker. Maar de onderzoekers hielden rekening met deze factoren in hun statistische analyse. Toch blijft het discutabel om op basis van dergelijk onderzoek één enkel voedingsproduct te isoleren. Hoe dan ook is het advies om meer (blad)groenten te eten, zinvol.


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Waarom een avocado zo gezond is
Next Voor de saladeliefhebbers: dit zijn de 10 gezondste bladgroenten

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Vaccinaties

Coronavirus CONTROVERSIE: Britse regering zal opzettelijk vrijwilligers infecteren met SARS-CoV-2

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Veel mensen met migraine hebben een vitaminetekort

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Nieuwe studie toont aan dat gember de ziekte van Alzheimer en cognitieve stoornissen bestrijdt

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat