Helpen groene bladgroenten tegen glaucoom?

Helpen groene bladgroenten tegen glaucoom?

Luister naar dit artikel

We moeten niet meer wortelen maar groene bladgroenten eten om glaucoom of groene staar te voorkomen. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in het vakblad JAMA Ophthalmology.
Glaucoom is een veel voorkomende chronische oogaandoening waarbij de oogzenuw is aangetast. Het is een belangrijke oorzaak van blindheid op latere leeftijd. Belangrijkste oorzaak van glaucoom is een te hoge oogdruk.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


De Amerikaanse studie analyseerde gegevens van ruim 63.000 vrouwen en 41.000 mannen die bij begin van de studie minstens veertig jaar oud waren en geen glaucoom hadden. Ze werden gedurende dertig jaar opgevolgd, waarbij regelmatig oogtests werden afgenomen. Op basis van vragenlijsten over hun voedingsgewoonten, komen de onderzoekers tot het besluit dat de consumptie van groene bladgroenten die veel nitraten bevatten (zoals sla, spinazie, andijvie, boerenkool, snijbiet…) de kans op glaucoom sterk verminderen. Mensen die veel groene bladgroenten aten (minstens 200 g per dag), hadden op de leeftijd van 60-70 jaar tot 30 % minder kans op glaucoom dan mensen die weinig bladgroenten (minder dan 40 g per dag) aten.

Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met het hoge nitraatgehalte van deze groenten. Nitraten worden door ons lichaam omgezet in nitrieten en tenslotte in nitrietoxide, dat zorgt voor een verlaging van de bloeddruk en een beter bloeddoorstroming. Dat zou het gunstige effect op glaucoom kunnen verklaren.

De mensen die veel bladgroenten aten hadden doorgaans gezondere eetgewoonten, bewogen meer, rookten minder en waren slanker. Maar de onderzoekers hielden rekening met deze factoren in hun statistische analyse. Toch blijft het discutabel om op basis van dergelijk onderzoek één enkel voedingsproduct te isoleren. Hoe dan ook is het advies om meer (blad)groenten te eten, zinvol.

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Waarom een avocado zo gezond is
Next Voor de saladeliefhebbers: dit zijn de 10 gezondste bladgroenten

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Studie: Bewoners van verpleeghuizen lopen NOG STEEDS risico om covid op te lopen, zelfs nadat ze volledig zijn gevaccineerd

Luister naar dit artikel Volgens een onderzoek moeten verpleeghuizen nog steeds preventieve maatregelen nemen tegen het Wuhan-coronavirus (COVID-19), omdat oudere bewoners nog steeds het risico lopen besmet te raken, zelfs

Onderzoek

We hebben nog meer slaap nodig dan gedacht

Luister naar dit artikel De tijd dat het stoer was om weinig te slapen, is allang voorbij. Toch blijven mensen maar hardnekkig te laat naar bed gaan. En dat blijkt

Psychisch

Een depressie kan slopend zijn, maar kan ook in een oogwenk verdwijnen met deze eeuwenoude techniek

Luister naar dit artikel Tai chi is een goede manier om depressie te behandelen, zo is gebleken uit een nieuwe studie. En het goede nieuws: er zijn helemaal geen medicijnen