Onderzoek wijst uit: zelfs vóór de zwangerschap is stress al schadelijk voor de baby

Onderzoek wijst uit: zelfs vóór de zwangerschap is stress al schadelijk voor de baby

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Al langer is bekend dat chronische stress tijdens de zwangerschap slecht is voor de ongeboren vrucht. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat stress zelfs voordat een vrouw zwanger wordt al een negatieve invloed heeft op het geboortegewicht van de baby.

Vrouwen met chronische stress hebben een afwijkend cortisolpatroon. Dit stresshormoon bereikt bij hen geen piek in de ochtend om daarna langzaam af te nemen, maar heeft ‘s ochtends al een laag niveau en neemt in kleinere hoeveelheden af gedurende de dag.

De wetenschappers van de University of California hebben nu een verband ontdekt tussen dit afwijkende cortisolpatroon en ondergewicht bij een pasgeboren baby. “We zien eenzelfde cortisolpatroon van mensen met chronische stress terugkeren bij vrouwen die een baby met ondergewicht op de wereld zetten,” legt hoofdonderzoeker Christine Guardino uit.

Als een baby minder dan vijf pond weegt, is er sprake van ondergewicht en neemt de kans op onder meer hartaandoeningen toe. Deze studie vormt het eerste bewijs dat de cortisolniveaus bij moeders invloed hebben op het gewicht van de baby, zelfs nog voor de moeder zwanger is.

Bron

Previous De nieuwe schijf van vijf: oude wijn in nieuwe zakken
Next Oncoloog wil kurkuma testen maar stuit op onwil

About author

redactie
redactie 4453 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

De cholesterolmythe ontrafeld: Waarom vet wel gezond kan zijn

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

DOORBRAAK: Eenvoudige blootstelling aan zonlicht kan beschermen tegen ernstige en dodelijke COVID-19-infecties – studie

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Baking Soda en Citroen – Krachtige Helende Combinatie bij Kanker

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat