Niertransplantatie zonder match tussen donor en ontvanger

Niertransplantatie zonder match tussen donor en ontvanger

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Voor veel mensen met nierfalen is transplantatie de beste behandeling. De nier kan afkomstig zijn van een levende of overleden donor. In Nederland is de gemiddelde wachttijd voor een nier van een overleden donor bijna 4 jaar. Een donornier van een levende donor is beter, want die gaat gemiddeld genomen twee keer zo lang mee. Maar er is niet altijd iemand die een nier wil geven of de donor is geen match met de ontvanger. Sommige mensen hebben zoveel antistoffen in hun bloed dat een transplantatie bijna onmogelijk is.

Uit een onderzoek van de Johns Hopkins University School of Medicine, waarvan de resultaten gepubliceerd werden in The New England Journal of Medicine, is nu gebleken dat het immuunsysteem van de ontvanger zo veranderd kan worden dat hij een nier van om het even welke donor kan krijgen, dus ook als er geen sprake is van een match. Deze patiënten waren na acht jaar nog significant vaker in leven dan patiënten die op de wachtlijst bleven staan of een nier van een overleden donor hadden gekregen.

De nieuwe methode heet ‘desensibilisatie’. Dit houdt in dat eerst de antistoffen uit het bloed van de ontvanger gefilterd worden. De patiënt krijgt dan een infuus met andere antistoffen, zodat het immuunsysteem toch nog enige bescherming kan bieden. Daarna regenereert het immuunsysteem eigen antistoffen. Om een of andere reden – waarom is niet precies bekend – is de kans kleiner dat de geregenereerde antistoffen het nieuwe orgaan afstoten. Mochten de geregenereerde antistoffen de nieuwe nier nog steeds afstoten, dan zijn er medicijnen die de witte bloedcellen vernietigen die antistoffen aanmaken. Deze medicijnen zijn echter nog niet goedgekeurd door de FDA.

De nieuwe procedure is ook duur: $30.000 (€27.000). De kosten* voor de transplantatie bedragen ongeveer $100.000 (€90.000). Maar op de lange termijn is desensibilisatie goedkoper dan de nierdialyse die $70.000 (€63.000) per jaar kost voor de rest van het leven van de patiënt.

* Deze kosten zijn vergelijkbaar met die van een transplantatie en dialyse in Nederland.

Bron


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Haar ogen bloeden en artsen weten niet waarom
Next Dit natuurlijke recept zal uw Gezichtshaar voor altijd laten verdwijnen!

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Hoe meer je sport, hoe meer alcohol je drinkt

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Helpt medicinale cannabis bij fibromyalgie? Eerste onderzoek gestart

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Is kanker een oud overlevingsmechanisme dat blootgelegd wordt?

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat