Onschuldige bacterie als middel tegen kanker

Onschuldige bacterie als middel tegen kanker

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Een veelvoorkomende onschuldige bacterie kan worden ingezet in de strijd tegen kanker. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ en de Maastro hebben ruim twee miljoen euro subsidie gekregen van het KWF Kankerbestrijding om de komende 5 jaar te testen of de nieuwe behandeling veilig en effectief is.

De bacterie – Clostridium sporogenes genaamd – wordt ‘gewapend’ met een actief eiwit en kan zo een tumor aanvallen zonder het gezond weefsel eromheen te beschadigen. Dat wordt precisietherapie genoemd.

In tumorweefsel bevinden zich vaak gebieden met afgestorven cellen (necrose). Op die plekken is geen of weinig zuurstof aanwezig, waardoor therapieën zoals radiotherapie, chemotherapie en immunotherapie minder goed werken. Radiotherapie kan er zelfs voor zorgen dat de necrose toeneemt. Clostridium sporogenes doet het juist goed in die zuurstofarme gebieden. Gezond weefsel is zuurstofrijk en wordt daarom door de bacterie overgeslagen.

In de zuurstofarme (necrotische) gebieden vormen de bacteriën sporen die daar ontkiemen. De Maastrichtse wetenschappers hebben nu een methode ontwikkeld om de bacterie genetisch te modificeren zodat de tumor gericht wordt aangevallen. De bacterie draagt namelijk een enzym met zich mee dat pas actief wordt op het moment dat de sporen ontkiemen. Dit enzym (nitroreductase) is in staat om een niet-schadelijke stof om te zetten in een giftige stof. Die giftige stof wordt pas actief in het tumorweefsel waar de bacterie zich bevindt.

In de toekomst kan de nieuwe therapie ook gecombineerd worden met radiotherapie en chemotherapie. De ‘gewapende’ bacteriën vallen die cellen aan die het meeste weerstand bieden tegen de klassieke behandelingen. De bacterie zelf wordt ook zo gemodificeerd dat ze zichtbaar is op een PET-scan en op ieder gewenst moment uitgeschakeld kan worden door antibiotica.

Bron


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous ‘Kankerverwekkend en hormoonverstorend': Meer dan helft bestrijdingsmiddelen in Nederland zeer giftig voor de mens
Next Als u al meer dan 5 jaar rookt zal dit recept alsnog gemakkelijk uw Longen zuiveren.

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Hartpatienten in Erasmus waren ongewild proefkonijnen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

GEZONDHEIDSWAARSCHUWING: liefdadigheidsinstellingen voor borstkanker verbergen een levensbedreigende waarheid

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Groene thee bestrijdt reuma: bestaande medicijnen zijn duur en kunnen immuunsysteem ontregelen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat