Wat een sapjesdieet doet met je lichaam

Wat een sapjesdieet doet met je lichaam

Luister naar dit artikel

Ah, het begin van een nieuw jaar: het wordt plots lekker druk in de fitness, het stof wordt van weegschalen geveegd en dieetboeken gaan vlotjes over de toonbank. Overweeg jij om de feestkilo’s aan te pakken met een sapjeskuur? Dan moet je wel weten waar je aan begint, want je lichaam zal een en ander te verduren krijgen:


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Eerst en vooral: een sapjeskuur is een reinigend dieet waarbij je elke vorm van vast voedsel schrapt en enkel sapjes op basis van groenten en fruit consumeert. Soms duurt zo’n kuur een paar dagen, maar ook diëten van een paar weken zijn mogelijk. Heel wat mensen zweren bij een sapjeskuur om hun gezondheid, humeur en uiterlijk een boost te geven, maar de wetenschappelijke sector is vaak minder enthousiast. Vele dokters en diëtisten vinden die sapjes minder effectief dan vasten met water, en menen dus dat het weggegooid geld is. Toch zijn er ook voordelen aan verbonden. Wij zetten even op een rijtje wat er precies met je lichaam gebeurt tijdens zo’n kuur, zodat je zelf kan beslissen of het iets voor jou is.

1. Je metabolisme vertraagt
Zodra je minder eet dan je nodig hebt om genoeg basisenergie te hebben, zal je metabolisme vertragen. Je lichaam gaat in een soort van winterslaapmodus omdat het niet weet wanneer het weer voeding zal krijgen. Bij de meeste mensen ligt die grens rond de 1.200 kcal per dag. Minder calorieën zal in de meeste gevallen tot gewichtsverlies leiden, maar te laag gaan heeft het omgekeerde effect.

2. Je kan problemen ontdekken
Omdat een sapjeskuur zuivel, tarwe, gluten en gefermenteerde zaken uit je dieet schrapt, kan je opnieuw zicht krijgen op eventuele allergieën en intoleranties. Als je ze na de kuur een voor een weer introduceert, zal je al snel achterhalen wat je verdraagt en wat voor problemen zorgt.

3. Je zal wat kwaaltjes krijgen
Wees niet verbaasd als je ineens een stuk minder vrolijk wordt tijdens het dieet. Minder calorieën betekent minder energie: je kan je slapjes voelen, hoofdpijn krijgen en gevoelig worden voor de kou. En koffie is jammer genoeg uit den boze: wie gewoon is om het zwarte goud dagelijks te drinken, zal waarschijnlijk ontwenningsverschijnselen opmerken. Het wordt dan moeilijker om je te concentreren, je zal sneller geïrriteerd raken en de kans op hoofdpijn wordt nog groter.

4. Je zal gewicht verliezen
Natuurlijk bestaat je (over)gewicht niet alleen uit vet: een deel ervan is water dat opgeslaan zit in je spieren. Wanneer je het aantal calorieën drastisch vermindert, zal dat water afgevoerd worden. Maar voor je begint te juichen: het is een tijdelijk effect. Zodra je weer normaal gaat eten zal je weer water beginnen opslaan. En daarnaast is het ook niet zo goed voor je huid, die na een tijdje een stuk droger zal worden. Ook het gebrek aan essentiële vetzuren is niet zo goed voor je huid en zal rimpels in de hand werken.

5. Je ‘reset’ je hongergevoel
Hoewel een dieet je maag niet echt doet krimpen, is het toch een manier om je hongergevoel te resetten. Je voedingspatroon wordt teruggeschroefd, waardoor je sneller een vol gevoel zal krijgen. Dat effect blijft ook na de sapjeskuur. Een goede boost dus om je nieuwe gezonde gewoontes vol te houden.

6. Je haar en nagels stoppen met groeien
Droom je van lange, weelderige lokken? Dan zal een sapjeskuur die droom wat uitstellen. Je lichaam heeft immers proteïnen, vetten en koolhydraten nodig om je haar en nagels te doen groeien en stevig te houden, allemaal zaken die niet echt in sapjes zitten. Wie de kuur lang wil volhouden, zal droger haar en broze nagels krijgen die niet snel meer groeien.

(Door: Tine Kintaert)

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Verbetert champagne het geheugen?
Next 7 Beste drankjes om buikvet te verliezen!

About author

redactie
redactie 4585 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Vernietig de weegbree niet in je tuin, hij kan van pas komen!

Luister naar dit artikel Weegbree is een laaggroeiende, groene plant. Weegbree heeft ovale, platte, geribde en korte gesteelde bladeren. De bladeren worden ongeveer 4 cm breed en 6 cm lang.

Natuurlijk

U wilt stoppen met roken? Gebruik dit kruid en het zal uw verlangen naar Nicotine vernietigen

Luister naar dit artikel Roken is een schadelijke gewoonte, maar dit beschermt de mensen niet van het roken. Nicotine is een zeer verslavende stof die mensen ernaar laat snakken, en

Natuurlijk

Je koop direct dit middeltje als je weet wat het voor je kan betekenen!

Luister naar dit artikel Dit kleine flesje olie kost niets, maar is ontzettend handig! Het is een piepklein flesje olie dat je in de drogist doorgaans voorbij loopt, maar als