Verbetert champagne het geheugen?

Verbetert champagne het geheugen?

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Op de sociale media circuleerde de voorbije weken het bericht dat 1 tot 3 glazen champagne per week goed is voor het geheugen en geheugenverlies dat normaal gepaard gaat met het ouder worden en zelfs dementie zou helpen voorkomen of minstens uitstellen.
Voor u een extra glaasje champagne bestelt, leest u beter toch even verder.

Ratten
Het bericht verwijst naar een onderzoek aan de Universiteit van Reading (GB) uit 2013. Uit dat onderzoek zou namelijk blijken dat bepaalde fenolische verbindingen in champagne het ruimtelijk geheugen verbeteren, wat betekent dat u de ruimte om u heen, uw omgeving, beter onthoudt en in de toekomst beter gebruikt om de weg te vinden. Ze zouden een gunstig effect hebben op bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij het opslaan van herinneringen in onze hersenen. Als we ouder worden verzwakt deze manier van geheugenopslag doordat de eiwitten afnemen. Champagne zou deze verzwakking echter tegengaan waardoor het cognitieve verlies wordt uitgesteld.

Die fenolische verbindingen komen vooral voor in twee types van blauwe druiven die voor het maken van (bepaalde) champagnes worden gebruikt: pinot noir en pinot meunier. Bij sommige rode wijnen zou een gelijkaardig effect zijn vastgesteld, althans volgens de onderzoekers van de universiteit van Reading.
Enig probleem is dat hun beweringen gebaseerd zijn op een experimenteel onderzoek bij ratten die hun weg moesten zoeken in een doolhof. Ratten die gedurende enkele weken een beetje champagne in hun voeding hadden gekregen, onthielden de weg in de doolhof beter dan champagneloze ratten of dan ratten die een ander type van alcohol hadden gekregen.

Na de tests vond men in de hersenen van de champagne-ratten een verhoogde concentratie aan bepaalde eiwitten die een rol spelen in de groei van hersencellen.
Om hieruit af te leiden dat champagne geheugenverlies kan voorkomen, zoals de onderzoekers beweren, is echter op zijn minst voorbarig.
• Uiteindelijk ging het hier om een onderzoek bij proefdieren, niet bij mensen.
• De verschillen tussen de ratten (met champagne, zonder alcohol of met een ander type alcohol) waren zeer klein.
• Het feit dat in de hersenen van de champagne-ratten een verhoogde concentratie van bepaalde eiwitten werd aangetroffen, betekent helemaal niet dat dit enig effect heeft op het geheugen, laat staan op het voorkomen van geheugenverlies of dementie.

Bron


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Deze stad gebruikte zijn inwoners als proefkonijn door een kankerverwekkende stof aan het drinkwater toe te voegen
Next Wat een sapjesdieet doet met je lichaam

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Is E-621 het zelfde als gistextract?

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Zijn cranberry’s echt zo gezond?

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Studie: meer aardbeien consumeren kan Alzheimer bij ouderen helpen voorkomen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat