Antibiotica in de veeteelt en gezondheidsrisico's voor de mens

Antibiotica in de veeteelt en gezondheidsrisico's voor de mens

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Het ondoordachte gebruik van antibiotica in de (intensieve) veeteelt houdt risico’s in voor de gezondheid van de mens. Dat schrijft het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid in eenrapport. Om de gezondheid van de mens te beschermen, beveelt het WIV stellig aan de antibiotica alleen te gebruiken om zieke dieren mee te behandelen.
Als antibiotica collectief aan het –al dan niet gezonde- vee worden toegediend via zijn voeder, dan kunnen banale enterobacteriën (intestinale bacteriën) zoals Escherichia coli (E. coli) resistent worden tegen bepaalde antibiotica. Deze resistente bacteriën kunnen echter van dier op mens worden overgedragen, hetzij via rechtstreeks contact met het besmette dier, hetzij via onze voeding. De antibiotica gebruikt in de veeteelt omvatten precies dezelfde moleculen als de moleculen die worden gebruikt om mensen te behandelen.
Het arsenaal aan antibiotica voor veeleer banale bacteriën zoals E. coli of, pathogener, Staphylococcus aureus, wordt dan ook almaar kleiner, wat de dierenartsen maar ook de artsen ertoe dwingt om steeds sterkere moleculen voor te schrijven waartegen de bacteriën op hun beurt resistentiemechanismen dreigen te ontwikkelen. Antibioticaresistentie vormt een probleem voor de volksgezondheid.
Naar het voorbeeld van wat er bij de mens wordt gedaan, is het van essentieel belang om in de veeteelt een beroep te doen op antibiotica wanneer hun gebruik verantwoord is voor de gezondheid en uitsluitend voor geneeskrachtige doeleinden. Ten overstaan van de problematiek van de antibioticaresistentie kan het collectieve gebruik van antibiotica via het veevoeder niet meer worden verantwoord.
Ook de American Academy of Pediatrics (AAP) waarschuwt in een rapport voor de gevaren van het overmatig gebruik van antibiotica in veevoeders. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om levensbedreigende infecties bij kinderen te behandelen. Volgens de AAP kunnen kinderen besmet worden door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica door contact met dieren en door het eten van vlees. Vooral kinderen jonger dan 5 jaar zouden extra kwetsbaar zijn. Het rapport ‘Nontherapeutic Use of Antimicrobial Agents in Animal Agriculture: Implications for Pediatrics‘ verscheen in het novembernummer van Pediatrics.
Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen BigParma!

Previous Waarom dagelijks drie koppen thee drinken?
Next Het schokkende verhaal achter goedkeuring van Aspartaam en de schadelijkheid van Aspartaam.

About author

redactie
redactie 4507 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

10 redenen waarom melk niet goed voor je is

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Waarom mannen veel vaker kanker krijgen dan vrouwen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

Hardlopen heeft hetzelfde effect op je hersenen als cannabis

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat