GMO ‘plofzalm’ veilig verklaard in VS

GMO ‘plofzalm’ veilig verklaard in VS

Luister naar dit artikel
De Amerikaanse Food and Drug Administration keurde donderdag een genetisch gemodificeerde zalm goed voor consumptie door mensen.
Vanaf nu is het nog slechts een kleine stap naar een genetisch gemodificeerd dierlijk aanbod in Amerikaanse supermarkten en dus op het bord van consumenten, verwacht de New York Times.De goedkeuring kwam als een verrassing. De producent van de GMO-zalm, AquaBounty Technologies, vroeg al in 1993 toestemming om zijn AquaAdvantage zalm op de markt te mogen brengen. Het gaat om een Atlantische zalm die een groeihormoon-gen ingebouwd heeft gekregen van de Chinookzalm met een genetische aanpassing die ‘geleend’ is van de Amerikaanse puitaal. Dat zorgt er voor dat de groeigenen continu actief blijven, zodat de zalm in de helft van de tijd die een normale zalm nodig heeft, groot genoeg wordt voor de verkoop.


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Dat zorgt er voor dat de groeigenen continu actief blijven, zodat de zalm in de helft van de tijd die een normale zalm nodig heeft, groot genoeg wordt voor de verkoop

Langlopend proces
De FDA gaf in 2010 voor het eerst een voorlopige goedkeuring af. Die is nu omgezet in een definitieve omdat de FDA vast heeft gesteld dat de vis veilig gegeten kan worden, de genetische aanpassingen niet schadelijk zijn voor de vis zelf en AquaBounty afdoende heeft aangetoond dat de vis daadwerkelijk sneller groeit.
Geen GMO-labeling
De FDA stelt verder dat de vis niet ‘GMO’-gelabeld hoeft te worden. Dat is ook voor andere voedingsmiddelen in de VS niet verplicht, zolang er geen ‘materiële veranderingen’ in het product optreden. Bij de zalm is daar geen sprake van.
Wel gaf de FDA concept-richtlijnen uit voor de bewoordingen die bedrijven zouden kunnen gebruiken als ze hun GMO-zalm van een label zouden willen voorzien, of juist zouden willen aangeven dat hun zalm niet-GMO is.

De vis hoeft niet ‘GMO’-gelabeld te worden

De goedkeuring houdt niet in dat GMO-zalm nu ineens de markt zal gaan overspoelen. Ten eerste duurt het ongeveer 2 jaar voor de zalm om op gewicht te komen. Ten tweede heeft de Panamese kwekerij maar een capaciteit van ongeveer 100 ton vis per jaar. De VS importeert jaarlijks zo’n 300.000 ton Atlantische zalm.
Onduidelijk is of Amerikaanse supermarkten de GMO-zalm ook daadwerkelijk zullen gaan voeren. Een aantal grote ketens heeft al aangegeven niet van plan te zijn de zalm te gaan verkopen omdat ze niet weten hoe consumenten zullen reageren.
Tegenstand
Consumenten- en milieugroepen zijn fel gekant tegen de goedkeuring. Zij benadrukken het gevaar dat de GMO-zalmen ontsnappen en de natuurlijke zalmen verdringen. Al binnen een paar uur na het bekendmaken van de goedkeuring kondigde de eerste groepering aan via de rechter de vergunning aan te zullen vechten.

Bron

Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Wetenschap: door vitamine D kun je in Superman veranderen
Next Aspartaam de stille moordenaar

About author

redactie
redactie 4593 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Men gaat over lijken: Hoe Big Pharma ziektes bedenkt en vermarkt

Luister naar dit artikel De Deense hoogleraar Peter Gøtzsche is wereldwijd bekend om zijn snoeiharde strijd tegen de farmaceutische industrie. Die maakt volgens hem meer slachtoffers dan de maffia in

Overig

Blootstelling aan glyfosaat gekoppeld aan een verhoogd risico op nierziekte

Luister naar dit artikel Wereldwijd groeit er een epidemie, die nauwelijks wordt erkend. Het wordt chronische nierziekte van onbekende etiologie of CKDu genoemd. Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of

Overig

Dit gebeurt er met je lichaam als je elke dag een glaasje rode wijn drinkt

Luister naar dit artikel Voor de wijnliefhebbers onder ons is er eindelijk weer eens goed nieuws. Dat ene glaasje per dag is wel degelijk bevorderlijk voor de gezondheid. Trek die fles dus