Mediterraan ‘dieet': niet alleen voeding, maar ook levensstijl

Mediterraan ‘dieet': niet alleen voeding, maar ook levensstijl

Luister naar dit artikel

Een mediterraan dieet met veel olijfolie, noten en verse producten vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Dat is al langer bekend. Maar nu beweert een Britse cardioloog dat de opvattingen over de functie van het mediterraan dieet te simplistisch zijn. Door middel van een documentaire laat hij zien dat een goede gezondheid niet alleen afhankelijk is van de voeding, maar ook van een aantal leefstijlfactoren.
De nieuwe film heet ‘Pioppi protocol’. Pioppi is een klein Italiaans stadje, ten zuiden van Napels. De filmmakers kozen deze stad, omdat Ancel Keys – één van de eerste wetenschappers die de gezondheidsvoordelen van het mediterraan dieet beschreef – er langere tijd woonde.
Dr. Aseem Malhotra, cardioloog en adviseur van het nationale obesitas forum van het Verenigd Koninkrijk, bracht als fervent voorstander van het mediterraan dieet een bezoek aan Pioppi om het dieet daar nog beter te kunnen bestuderen. Dat deed hij samen met documentairemaker Donal O’Neill. Ze merkten dat een gezond dieet inderdaad één van de factoren was, die een rol spelen bij de hoge levensverwachting van de inwoners van Pioppi, waar de gemiddelde levensduur ongeveer 90 jaar is.
Het viel hen echter ook op dat de mensen in Pioppi zichtbaar genoten van hun eten en iedere maaltijd aangrepen om er een sociale aangelegenheid van te maken, samen met familie en vrienden. Daarnaast besteedden de mensen veel tijd buiten in de frisse lucht. En in plaats van te joggen of te sporten, kozen ze veel vaker voor een meer ontspannen vorm van lichaamsactiviteit, zoals wandelen en fietsen. Bovendien leken ze weinig last te hebben van chronische stress.
Daarnaast leerden Malhotra en O’Neill ook nog nieuwe dingen over de mediterrane voeding. Olijfolie en groenten waren overal aanwezig, maar sommige ingrediënten varieerden naargelang de regio. In sommige gebieden wordt veel varkens- en lamsvlees gegeten, maar suiker wordt traditioneel weinig geconsumeerd. En ze ontdekten dat de granen die in Pioppi gegeten worden erg verschillen van wat de meeste Amerikanen eten.
‘We moeten het mediterraan dieet herdefiniëren,’ aldus dr. Malhotra. ‘In werkelijkheid is het een levensstijl. Het is een totaalpakket. Het is het voedsel. Het is de sociale interactie. Het is de juiste lichaamsbeweging. Het is het buiten zijn. Het is het licht en de warmte van de zon.’
Het doel van de documentaire is om mensen te laten zien hoe zij hun gezondheid in slechts een paar weken kunnen verbeteren door het overnemen van verschillende aspecten van de mediterrane levensstijl.
Bron


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous “We zijn geschokt”: 85% tampons en hygiëneproducten besmet met giftige onkruidverdelger van Monsanto
Next Kurkuma Smoothie – zo lekker, Je zult het niet geloven maar het een van de meest krachtige anti-oxidanten uit de Wereld

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

Probeer deze natuurlijke pijnstillers om de pijn te verslaan zonder medicijnen

Luister naar dit artikel Chronische pijn kan vaak uw algehele welzijn en kwaliteit van leven hinderen. Deze pijn wordt vaak geassocieerd met artritis, die wordt gekenmerkt door zwelling van de

Natuurlijk

“Waar ik de meeste moeite mee heb, is E621. Dat is een smaakversterker die voor veel fysieke klachten zorgt”

Luister naar dit artikel Op haar foodblog Eet Het Beter deelt natuurvoedingsdeskundige Annemieke Statz gezonde recepten. Tussen gezondheid en voeding is namelijk een verband, zegt ze. Sinds enkele jaren houdt

Onderzoek

Dieetwijzigingen kunnen snel ontstekingsdarmziekten in remissie brengen

Luister naar dit artikel Veel blijft mysterieus over de factoren die de menselijke inflammatoire darmziekte (IBD) beïnvloeden, maar een aspect dat naar voren is gekomen als een belangrijke oorzaak is