Ziekelijke hebzucht: De farmawhizzkid die medicijnen 5000% duurder maakt

Ziekelijke hebzucht: De farmawhizzkid die medicijnen 5000% duurder maakt

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

De 32-jarige Martin Shkreli wordt in de Amerikaanse media de meest verafschuwde man van het land genoemd. Deze voormalige hedgefondsmanager begon een farmaceutisch bedrijf en kocht het aidsmedicijn Daraprim.
Hij verhoogde de prijs van het middel gelijk van 13 dollar naar 750 dollar per tablet. Een prijsstijging van meer dan 5000 procent. De prijsstijging maakte een storm van protest los. Zelfs Hillary Clinton sprak er in haar presidentscampagne schande van. Ze kondigde aan de sector aan banden te willen leggen. Farmaceuten hebben nu vrij spel als het gaat om de prijs van medicijnen.
Daraprim is bedoeld om toxoplasmose (‘kattenziekte’), een parasitaire infectie, te bestrijden. Deze infectie kan ernstige gevolgen hebben voor zwangere vrouwen. Ook mensen met een zwak immuunsysteem zoals hiv-patiënten kunnen Daraprim voorgeschreven krijgen.
Winst
Shkreli zei in eerste instantie dat de prijsverhoging gerechtvaardigd is omdat het nog altijd te laag geprijsd is in vergelijking met soortgelijke producten. Na alle ophef liet hij weten de prijs te laten zakken, maar hij zei nog niet met hoeveel precies.
Als Shkreli op Twitter geen criticasters zit te roosteren, komen op zijn inmiddels geblokkeerde account vreemde berichten voorbij over zijn voorliefde voor de muziek van Katy Perry. Daarnaast is hij een keiharde zakenman. Hij heeft een lange geschiedenis van manipulatie in de biotechsector.
Vorig jaar kocht Shkreli nog een medicijn voor de behandeling van een zeldzame nierziekte, om de prijs meteen op te trekken van 1 naar 30 dollar. Een flinke dobber voor patiënten die het middel soms levenslang moeten nemen.
Het draait bij Big Pharma duidelijk alleen maar om winst, niet om het helpen van de mensheid zoals in hun reclamespotjes wordt geclaimd. Bovendien biedt moeder natuur al een buitengewoon effectief middel tegen parasitaire infecties. Het oorspronkelijke geneesmiddel voor malaria, kinine, komt van de plant Cinchona. Terwijl Big Pharma veel te hoge prijzen rekent, biedt moeder natuur het medicijn gratis aan in de vorm van geneeskrachtige planten.
Nederland
Wie denkt dat Nederland gevrijwaard is van dit soort praktijken heeft het mis. Op het moment dat het Sociaal en Cultureel Planbureau twee jaar geleden bekendmaakte dat kanker de nieuwe nummer 1 is op de lijst van doodsoorzaken van Nederlanders, kregen twee Nederlandse farmaceutische concerns een gigantische boete omdat ze de slachtoffers van deze ziekte grotelijks hadden bedonderd.
Novartis en Sandoz BV moesten 16 miljoen euro afdragen omdat ze onderling hadden geregeld dat een nieuwe, betere en aanzienlijk goedkopere pijnstiller niet op de markt kwam. Sandoz wilde het nieuwe middel in 2005 op de markt brengen, maar de collega die veel geld verdiende aan de verkoop van traditionele pijnstilling, haalde Sandoz met een riante vergoeding over de introductie van het product meer dan een jaar uit te stellen.
Daarmee werden in de eerste plaats kankerpatiënten in de kou gezet. Daarnaast werd de Nederlandse belastingbetaler opgezadeld met onnodig hoge kosten. Zal het genoeg zijn om de farmaceuten van hun ziekelijke hebzucht te genezen?
Bekijk ook dit zeer educatieve filmpje over de kwestie:

[Standaard]


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Het beste anti-depressivum komt uit de natuur
Next 10 dingen die we van dieren kunnen leren

About author

redactie
redactie 4487 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Overig

Kijken: Dit gebeurt er in je maag met een cheeseburger van McDonald’s

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Nieuws

Visolie slikken grote onzin?

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Overig

HET VERHAAL VAN MONIQUE OVER MEDIWIETOLIE

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat