Bekend anti-depressivum blijkt niet effectief en schadelijker dan gedacht

Bekend anti-depressivum blijkt niet effectief en schadelijker dan gedacht

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Paroxetine dat in Nederland te koop is onder de merknaam Seroxat zou niet veilig en niet effectief zijn voor jong volwassenen met een depressie. Dat concluderen onderzoekers na een nieuwe analyse van een toonaangevende studie uit 2001.
Professor Jon Jureidini van de universiteit van Adelaide heeft samen met een groep internationale wetenschappers de befaamde Studie 329 opnieuw geanalyseerd. In de studie, die werd gefinancierd door pillenmaker GlaxoSmithKline, werd de effectiviteit en veiligheid van paroxetine onderzocht door een aantal jongeren met ernstige depressies op te delen in twee groepen. De ene groep kreeg het medicijn, de andere een placebo.
De onderzoekers kwamen destijds tot de conclusie dat het middel effectief en veilig is voor adolescenten met een depressie. Professor Jureidini komt nu echter tot hele andere resultaten. Hij zegt dat er helemaal geen voordelen zijn aan het medicijn en dat het gebruik ervan zelfs negatieve gevolgen heeft.
”Hoewel er eerder al vraagtekens werden geplaatst bij Studie 329, waren de data tot nu toe niet beschikbaar dus konden onderzoekers niet alle fouten in het rapport opsporen,” zegt Jureidini. ”Pas nu de data openbaar zijn, wordt duidelijk dat paroxetine ernstige bijwerkingen heeft.”
”11 patiënten die het middel namen kregen zelfmoordneigingen of beschadigden zichzelf op andere wijzen tegenover één persoon in de controlegroep, die de placebo kreeg,” vertelt hij. ”Onze studie wijst bovendien uit dat paroxetine niet effectiever is in het verhelpen van depressies dan een placebo.”
”Dit is zorgwekkend, omdat jonge patiënten onnodig risico lopen door een medicijn te nemen dat juist bedoeld is om hen te helpen,” besluit professor Jureidini. Zijn studie is woensdag gepubliceerd in het medisch vakblad BMJ.
Bron


Bedankt voor het doneren aan Healthbytes.me

Healthbytes.me wil alle gulle lezers bedanken die de afgelopen weken een donatie hebben gedaan. Uw financiële steun heeft ons geholpen om onze berichtgeving voort te zetten over alles wat er wordt verzwegen door Big Pharma wereldwijd en ervoor te zorgen dat u op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Healthbytes.me is al 8 jaar gratis, maar zonder de financiële steun van onze lezers zouden we u niet kunnen voorzien van eerlijk en accuraat nieuws en features over alles. Uw bijdragen maken dit mogelijk.

Heeft u nog geen donatie gedaan, maar wilt u dit wel doen, dan kan dat via

Ideal, creditcard, Crypto Valuta of Paypal.

Previous Johns Hopkins-wetenschapper komt met schokkend bericht over griepvaccinatie
Next Video : Overmatig zweten

About author

redactie
redactie 4499 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Psychisch

Studie: Magnesium beter om depressies te behandelen dan antidepressiva

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Psychisch

Bescherm jezelf tegen kwaadwillige familieleden

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Psychisch

Studie: Schizofrenie te behandelen met vitamine B

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat