Hoe zink het immuunsysteem helpt infecties te bestrijden

Hoe zink het immuunsysteem helpt infecties te bestrijden

Luister naar dit artikel

*Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat we doen!

Het mineraal zink komt overvloedig voor in de natuur. De meeste mensen kennen zink van de dakgoot of aanverwante toepassingen. In voedingsproducten komt zink in kleine hoeveelheden voor. De rijkste bron van zink is de oester. Zink zit ook in graanproducten, noten, kaas, vlees, garnalen, andere schaal- en schelpdieren en in mosselen.
De stof is onderdeel van wel 300 enzymen in het lichaam, waaraan het zijn werking in belangrijke mate ontleent. Maar zink is ook een antioxidant. Het levert een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade en helpt de cellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling en de stress van uv-straling door zonlicht. Antioxidanten leveren een bijdrage aan het wegvangen van schadelijke vrije radicalen.
Zink helpt het natuurlijke afweersysteem en draagt bij aan de weerstand tegen stress. Dit mineraal draagt in belangrijke mate bij aan het behoud van cognitieve functies, geheugen en concentratie. Het helpt zelfs bij de instandhouding van intelligentie en het leervermogen. Zink draagt ook bij aan het behoud van sterke botten.
Ook voor het behoud en de groei van het haar is zink van waarde. Het houdt het haar sterk, glanzend en in goede conditie. Hetzelfde kan gezegd worden voor de nagels. Het ondersteunt ook het herstellend vermogen van de huid en het gezichtsvermogen.
Een recente studie van de Ohio State University heeft aangetoond dat zink het immuunsysteem ‘kalmeert’ wanneer het ontspoort, zoals bij patiënten met bloedvergiftiging gebeurt. Sepsis (bloedvergiftiging) is de belangrijkste doodsoorzaak op de intensive care (IC). De bevindingen verklaren ook waarom het slikken van zinksupplementen aan het begin van een verkoudheid de ernst van de symptomen kan beperken.
Een zinktekort kan volgens de wetenschappers leiden tot buitensporige ontstekingen. Volgens hoofdonderzoeker Daren Knoell is het nog te vroeg om te overwegen zink te geven aan alle patiënten op de intensive care, maar hij verwacht dat het voor een deel van hen wel gunstig zal zijn.
Denk eraan dat thee, koffie, wijn, antibiotica en de anticonceptiepil de opname van zink verzwakken. Door de hedendaagse voeding en uitputting van landbouwgrond bevat onze voeding steeds minder zink. Je kunt gemakkelijk controleren of je een zinktekort hebt door te kijken of je witte puntjes in je nagels hebt.

Previous Ginseng beschermt tegen leverschade door straling mobiele telefoon
Next Ayurveda: hoe je in balans blijft met de juiste voeding

About author

redactie
redactie 4445 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Onderzoek

Zonnebrandcrème vermoord mensen; Wetenschappers zeggen nu dat zonlichtgebrek dodelijk is, waardoor tientallen jaren van propaganda door de giftige zonnebrandindustrie van tafel wordt geveegd!

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Deze algemene huishoudelijke gifstoffen vergiftigen kinderen

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat

Onderzoek

Calorierestrictie is slecht nieuws voor kankercellen: het zorgt ervoor dat ze zichzelf “opeten”

Luister naar dit artikel *Vind je het belangrijk wat wij doen? gooi dan een euro (of ander bedrag) in de fooienpot! Alleen met jouw steun kunnen we blijven doen wat