Ayurveda: hoe je in balans blijft met de juiste voeding

Ayurveda: hoe je in balans blijft met de juiste voeding

Luister naar dit artikel

Binnen de Ayurveda, ook wel de oudste gezondheidsleer ter wereld genoemd, is juiste voeding heel belangrijk. Alleen met de juiste voeding, afgestemd op onze stofwisseling, wordt een optimale gezondheid bereikt en worden ziektes voorkomen.
Ieder mens heeft een verschillend natuurlijk stofwisselingstype en daar dient het voedingspatroon op afgestemd te worden, schrijft arts en stichter van het Ayurvedisch Gezondheidscentrum in Den Haag Anil Kumar Mehta in zijn boek Ayurvedische voedingsleer in de praktijk. Hij benadrukt hoe belangrijk voeding is voor een goed functionerende spijsvertering en een sterk immuunsysteem.
Herstellend vermogen
De Ayurveda probeert onevenwichtigheid te herstellen of te voorkomen door het lichaam en de geest in balans te brengen en te houden. Dit gebeurt met gebruikmaking van de inzichten rond de werking van de tri doshas; kapha (structuurkracht), pitta (vuurkracht) en vata (impulsenergie). Bij elk type passen verschillende kruiden en voedingsmiddelen die de gezondheid ten goede komen.
Ieder mens is anders met tri doshas, die bij de geboorte optimaal in balans zijn. Zodra we groeien wordt onze optimale energiebalans volgens de Ayurveda al snel vervormd door verstorende factoren, zoals angst en stress.
Een mens heeft naar schatting 60.000 gedachten per dag, waarvan ongeveer 90 procent steeds dezelfde zijn. Veel van deze gedachten hebben het karakter van angst. Met meditatie kan de gedachtestroom tijdelijk worden uitgeschakeld. Bijkomend effect is dat het lichaam de ruimte krijgt om naar het natuurlijke evenwicht toe te bewegen.
De centrale ayurvedische gedachte is dat een ziekte eerst in de geest ontstaat en zich pas na herhaald genegeerd te worden in het lichaam manifesteert. De Ayurveda stelt dat het lichaam onverbiddelijk gehoorzaamt aan de geest en vertrouwt op het eigen herstellend vermogen van de mens.
Voedingstips
De ayurvedische wetenschap gaat ervan uit dat alles wat we nodig hebben in principe in de juiste voeding aanwezig is. Een optimale zuur-baseverhouding is daarbij essentieel, schrijft Etienne Premdani in zijn boek Ayurveda en voeding. “Onze moderne eet- en leefgewoonten blijken deze verhouding echter in hoge mate te verstoren. Het gevolg hiervan is een slechte spijsvertering die volgens de ayurvedische gezondheidsleer de oorzaak is van velerlei ziektes.”
De Ayurveda kent honderden kruiden en specifieke eet-richtlijnen. Enkele van de belangrijkste voedingstips zijn: drie verse maaltijden per dag, met regelmaat kleine slokjes warm water drinken en geen alcohol en/of koffie.
De industriële productieketen heeft gezorgd voor een verarming van onze voeding. Met voedingssupplementen kun je een deel van dat gemis aanvullen, zodat je toch de juiste bouwstenen krijgt die je lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren.
 


Steun Health Bytes: alleen via uw maandelijks of eenmalige gift kunnen we de website draaiende houden en de leugens aanpakken. Deze steun is keihard nodig in deze zware economische tijden. Klik hier om te Doneren


Tot Slot:

Big Pharma jaagt op websites zoals de onze en is daar zeer succesvol in. Meer dan 80% en de kennis daarin is reeds verwijderd van het web. Ook wij zijn hierop geen uitzondering en zijn om te overleven volledig afhankelijk van donaties van onze lezers. Laat de kennis over echte gezondheid niet verloren gaan! Indien u het belangrijk vindt wat wij doen overweeg dan ons te steunen met een donatie Zodat wij de praktijken van Big Pharma aan het licht kunnen blijven brengen!

Klik hier om te doneren, zodat wij ons staande kunnen houden tegen Big Pharma!

Previous Hoe zink het immuunsysteem helpt infecties te bestrijden
Next Alles wat we weten over de behandeling van depressie, klopt niet

About author

redactie
redactie 4589 posts

De Health Bytes redactie houdt al sinds 2014 de vinger aan de pols van zowel Big Pharma als de alternatieve geneeskunde en publiceert al die zaken die men onder het tapijt probeert te vegen. Dat heeft ons 8 jaar lang aanvallen, hacks, censuur en bedreigingen opgeleverd. Dat deert ons niet en wij gaan stug door maar kunnen dat alleen met uw support! Overweeg daarom een kleine donatie zodat wij door kunnen gaan met de strijd!

You might also like

Natuurlijk

5 redenen om meer havermout te eten.

Luister naar dit artikel ‘S ochtends een kopje havermout met warme melk? Dat is een heel goed idee, want haver is één van de beste bronnen van proteïnen, vezels en

Natuurlijk

Knoflook eten gekoppeld aan een lager sterftekansrisico

Luister naar dit artikel Allium sativum, of knoflook, is een populair kruid met een geschiedenis die eeuwen teruggaat. Verwant met zowel sjalotten als uien, wordt knoflook over de hele wereld

Natuurlijk

Zelf tandpasta maken; natuurlijk en goedkoop

Luister naar dit artikel Meer en meer hoor je van mensen dat ze zelf tandpasta maken of willen maken. Eigenlijk heel logisch, want ook reguliere tandpasta bevat toevoegingen die je