Home Artikelen Onderzoek Wetenschappers waarschuwen: ‘Eet geen Tonijn!’

Wat doen we onze oceanen aan?

Ik ben opgegroeid op broodjes tonijn.

Dit nieuws doet mij zoveel pijn als iedereen, want wie houdt nou niet van een broodje tonijn?

Tonijn gevangen uit Californië draagt straling mee uit de Japanse ramp, Stanford-wetenschapper constateert dat radioactief cesium van de Japanse kernramp in 2011 over de Stille Oceaan naar de Californische wateren in het vlees van de Pacific Bluefin tonijn is overgedragen, dit zeggen onderzoekers van de Stanford en Stony Brook University.

Vissers reeded hengelden licht radioactieve vis binnen in San Diego. De lage niveaus van radioactiviteit worden niet beschouwd als een gezondheidsrisico voor de mens.

De onderzoekers zeggen dat het ongeluk een nieuwe manier heeft gegeven om meer te leren over de migrerende gewoontes van zeedieren die tijd in de wateren bij de beschadigde reactoren hebben doorgebracht.

De radioactieve tonijn

Sinds de kernmelting die zich voordeed bij de Fukushima Daiichi-fabriek, blijft de dumpingstroom van radioactieve verontreinigingen in de oceaan nog steeds ononderbroken.

De vis die in dit stadium komen, zwemmen met de verontreinigende stoffen sinds hun geboorte. Alle blauwvintonijns die in de buurt van de wateren van Californië zijn getest, hebben aangetoond dat ze besmet zijn met de straling die afkomstig is van Fukushima.

De bijwerkingen van contact met de radioactieve cesium-137:

Bij contact met radioactieve cesium-137 kan een persoon celschade ervaren door de straling van cesiumdeeltjes.

Hierdoor kunnen verschillende effecten zoals braken, diarree, misselijkheid en bloedingen optreden. Als de blootstelling (te)lang duurt, dan kunnen mensen hun bewustzijn zelfs verliezen, gevolgd door een coma of zelfs de dood.

De onderzoekers zeggen:

Het bewijs is “ondubbelzinnig”, dat zegt dat de tonijn die bijna een jaar geleden dichtbij San Diego werd gevangen, bleek te zijn vervuild door de schadelijke straling die voortvloeit uit Japan’s nucleaire ramp.

De Wall Street Journal meldde over een studie gedaan door de Stanford University (geleid door een mariene ecoloog genaamd Daniel Madigan.)

Madigan zei dat “de tonijn de straling opnam en het over de grootste oceaan ter wereld bracht. We waren allemaal verbaasd om het te zien en nog meer, toen we het zagen in elke die we gemeten hadden. ‘

Een ander studiegroeplid van de Stony Brook University – een marine bioloog genaamd Nicholas Fisher vertelt:
“We zagen dat elk van hen dezelfde hoeveelheden cesium 137 als cesium 134 bevatten.”

Deel dit artikel op

Leave a Reply