Home Artikelen Overig Vergeet toiletbrillen – Het meest geïnfecteerde object in uw huis is uw...

Handdoeken zijn de meest voor lief genomen dingen in onze huizen. We gebruiken ze vaak en verwaarlozen ze nog meer. In de meeste huizen worden handdoeken gedeeld. Handdoeken worden gebruikt om onze handen en lichamen te ‘reinigen’. Maar we vergeten vaak de sanitaire voorzieningen die verband houden met de handdoeken. We vergeten vaak dat handdoeken ook moeten worden gereinigd om ons te laten ontsmetten. Niets is helemaal vrij van kiemen ooit. Zelfs een handdoek uit een droger is niet volledig kiemvrij. Dus, het is belangrijk om meer te weten te komen over onze handdoeken.

Handdoeken En Kiemen
Handdoeken kunnen snel een broedplaats worden voor kiemen, omdat het vocht kan vasthouden en dit kan kiemen helpen om zich zonder problemen te verspreiden. Onderzoekers hebben geconstateerd dat handdoeken de meest kiembeladen voorwerpen in een huis zijn. Het hoge niveau van kiembesmetting is omdat de handdoeken doorgaans door meerdere individuen worden gebruikt en ze komen soms in contact met dingen zoals rauw vlees. Volgens een studie van de Universiteit van Arizona was 89% van de totale bacteriën in een handdoek coliforme bacteriën en de rest was E. coli. Coliforme bacteriën zijn de kiem die verantwoordelijk is voor voedselvergiftiging en diarree en wordt meestal aangetroffen in ontlasting. Volgens de studieauteur Charles Gerba kunnen we ons voedsel verontreinigen door handdoeken aan te raken en dan kunnen we onszelf infecteren door die hand dichter bij onze mond te brengen. De auteur waarschuwt verder dat we onze familieleden kunnen besmetten door besmette handdoeken met hen te delen.

Naast bacteriën kunnen schimmels ook comfortabele omgevingen maken in handdoeken. Dit geldt meer voor mensen die in een vochtig klimaat of in de buurt van een oceaan of zee leven. U moet hiervoor voorzorgsmaatregelen treffen, aangezien schimmelvorming van schimmels door sporen reproduceert. Deze sporen kunnen als allergenen optreden na het binnengaan van onze ademhalingswegen.

Drie elementen van handdoeken die een goede omgeving bieden voor kiemen om te fokken zijn organisch materiaal, warmte en vocht.

Risico’s geassocieerd met vuile handdoeken
Vuile, ongewassen handdoeken zijn de meest voorkomende manier van microbiële besmetting. Dermatofytische schimmels zijn de veroorzakende agent achter de Atleten voet. Dit organisme kan gemakkelijk overleven op een handdoek en verspreiden via sneetjes en kneuzingen. Vuile handdoeken kunnen huidinfecties verergeren. Vandaar dat het belangrijk is om goede hygiënische methoden te volgen om onze handdoeken te saniteren.

Handdoekbeheer Voor Goede Hygiëne
Katoenen handdoeken moeten vermeden worden in een gemeenschappelijke omgeving. Veelvoudige personen met verschillende hygiëne met dezelfde handdoek kunnen een goed platform bieden voor verspreiding en vervuiling van kiemen. In een sociale omgeving waar meerdere gebruikers betrokken zijn, kunnen papieren handdoeken en handdrogers de ideale oplossingen zijn. Handdoeken die door een individu worden gebruikt, dienen regelmatig te worden gewassen. Handdoeken in sportscholen kunnen een andere geweldige plek zijn voor fokkiemen. Om deze handdoeken volledig te saniteren, moeten deze handdoeken worden gewassen en gedroogt voor gebruik. Het drogen van een handdoek is een geweldige manier om microbiële groei te stoppen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het handhaven van vochtige of droge handdoeken in vochtige badkamers slechts microbiële groei zal verergeren.

In een onderzoek hebben onderzoekers gevonden dat coliformen, salmonella en E. coli in handdoeken kunnen overleven, zelfs na het drogen en weer kunnen groeien in aanwezigheid van vocht. Er werd ontdekt dat het doordringen van kleren in bleekmiddel gedurende twee minuten bijgedragen heeft om de bacteriën beter te verwijderen.

Professor Anthony Hilton van de Aston University waarschuwt tegen het wassen van kleding bij een lage temperatuur, omdat het de bacteriën helemaal niet kan doden. Hij noemt dat soms mensen liever kleren wassen bij een lagere temperatuur. Dit is misschien niet een goede praktijk. Aangezien veel organismen in ons lichaam leven, zullen ze waarschijnlijk niet op 30 graden sterven. En kleding die bij zieke personen behoort, moet op hogere temperatuur gewassen worden.
Dus, was je handdoeken regelmatig, minstens een keer in elke drie tot vier dagen om besmetting en ziekten te vermijden.

Deel dit artikel op

Leave a Reply