Home Artikelen Overig Ik stopte10 jaar geleden dit te drinken, en het heeft mijn gezondheid...

Als natie drinken we heel veel frisdrank. Volgens de CDC drinkt 63 procent van de jongeren en 49 procent van de volwassenen elke dag een frisdrank (met inbegrip van suikergezoete drank). Dat is meer dan de helft van de gehele Amerikaanse bevolking, die 150 lege calorieën binnen krijgt 365 dagen per jaar. Dat zijn bijna 55.000 jaarlijkse calorieën die ons schade toebrengen.

Ik was een van die ‘frisdrank statistieken’. Ik zou doorgaans op een warme dag thuis komen van school, gaan zitten en onmiddellijk een heerlijk koud blikje Coke opdrinken, met glanzende waterdruppels aan de buitenkant net zoals in de advertenties. Als ik in de commercials was geweest, waarbij ik een skimpy bikini aanhad en in de golven met andere Coke drinkende partygoers stond te spatten, was het een inspirerend gezicht geweest, dat weet ik zeker.

Maar als ik aan mezelf denk dat ik op de bank zit en een blik vloeibaar vergif naar binnen werk, voel ik me gewoon verdrietig. Verdrietig dat ik elke dag mijn lichaam zo zwaar opdroogde, en verdrietig dat het langzaam maar zeker in een suikerverslaving transformeerde.

En op een dag brak ik vrij. Ik had altijd al geweten dat Coke en andere frisdranken niet goed waren voor je gezondheid, maar dat feit had het me nooit echt lastig gemaakt. Toen wist ik, met mijn 20ste verjaardag, net om de hoek, dat het tijd was om een slechte gewoonte te schoppen en ik stopte. Het was niet makkelijk, maar ik herinner me gewoon aan hoe schadelijk frisdrank is. Dat heeft mij echt geholpen om door te zetten.

Tien jaar later, en ik ben nog steeds soda-vrij. En ik ga nooit meer terug.

1. Suiker … en veel!

Goed, je weet dat frisdrank zoet is Maar weet je gewoon hoe zoet? Probeer 10 theelepels suiker in elk blikje. Als je dat niet veel vindt, probeer je morgen morgen tien lepeljes suiker in je koffie. De kans is groot, dat het helemaal ondrinkbaar zal zijn. Als je het lekker vindt, denk ik dat je een probleem hebt!

Deze enorme toevoer van suiker geeft erg slecht nieuws voor je gezondheid. Geloof mij niet, maar neem maar een korte kijk op de wetenschappelijke literatuur en je zal anders denken. In deze studie van 2006 wordt bijvoorbeeld gezegd dat suikergezoete dranken een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de epidemie van overgewicht en obesitas.

Een andere studie merkte op dat frisdrank consumptie is geassocieerd met een verhoogd risico op type 2 diabetes. Een studie gepubliceerd in 2010 koppelde frisdrank consumptie aan metabolisch syndroom, terwijl een ander artikel gepubliceerd in hetzelfde jaar sterke verbanden vond tussen frisdrank en hart-en vaatziekten. Je snapt mijn punt. Al die suiker ingepakt in een klein blikje kan in je lichaam echt verwoesting veroorzaken.

2. Hoge fructose maïs siroop

Ooit afgevraagd waarom Coke en andere frisdrankjes zo goed smaken? Dat is de high fructose corn syrup. Bijna elke frisdrank op de markt bevat bucketloads van deze spullen, en het kan ernstige schade in je lichaam doen.

Hoge fructose maïs siroop is veelzijdiger en zoeter dan tafel suiker, waardoor het de ideale kandidaat is om in een blikje frisdrank op te nemen. Het probleem is, onze lichamen verwerken geen hoge fructose maïs siroop (HFCS) op dezelfde manier als eenvoudige suiker (glucose). HFCS stimuleert de insulineafscheiding en stimuleert de leptineproductie, waardoor het aantal geabsorbeerde calorieën en het gewicht van een enkel blikje wordt verhoogd. Je zou het beter af kunnen zijn om een blikje echte suiker te drinken dan dit spul!

3. Kunstmatige zoetstoffen

Je zou misschien kunnen denken: ‘Dit is allemaal goed en wel, maar ik drink alleen light frisdrank, daar zit geen suiker in.’ Dat is waar, maar er zit wellicht nog iets veel slechters in die blikjes light frisdrank.

De meeste van deze soorten dranken, met namen als Diet Coke, bevatten een goedje genaamd aspartaam. Aspartaam blijft veel controverse in de wetenschappelijke wereld veroorzaken, met sommige wetenschappers die claimen dat er geen bewezen schadelijke effecten zijn, terwijl anderen een heel groot aantal nadelige gevolgen hebben geconstateert door het consumeren van dit ingrediënt.

Persoonlijk ben ik geneigd om op de anti-aspartaam bandwagon te springen. Gedocumenteerde gevallen laten zien dat het misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, braken, gehoorverlies, tinnitus, leverschade en zelfs neurologische problemen kan veroorzaken. De jury kan nog steeds in beraad zijn op aspartaam, maar ben je echt bereid om het risico te nemen?

4. fosforzuur

Alle frisdrank bevat fosforzuur, die in de woorden van Coca-Cola wordt gebruikt in mousserende dranken om de smaak aan de drank te geven. “Gezien fosforzuur het risico op osteoporose kan verhogen, is het betwistbaar of het toevoegen van dit ingrediënt het echt waard is tegen de gezondheidskosten

Er zijn een aantal studies die het eens zijn en concluderen dat kinderen en postmenopauzale vrouwen het grootste risico lopen op het ontwikkelen van osteoporose en andere botstoornissen bij het consumeren van fosforzuur bevattende frisdranken.

5. Koffie

Op zichzelf is cafeïne niet noodzakelijkerwijs een slecht iets. Maar cafeïne is een stimulant, en werkt vaak in tandem met andere stimulanten om hun effecten op het lichaam te verhogen. Suiker, is ook zo’n stimulant, wat betekent dat de cafeïne in die frisdrank die je net achterover slaat, dramatisch de diabetes-inducerende effecten van de hoge fructose maisstroop versterkt. Oh Oh, Oeps.

En dan is het feit dat het je hyper maakt. Ik zie vaak mensen die frisdrank drinken tijdens hun ‘koffiepauze’ op het werk, of zelfs een blikje Coke drinken op weg naar huis. Diezelfde mensen klagen regelmatig over hoe ze worstelen om ’s nachts te slapen … kan het zijn dat er cafeïne in de frisdrank zit?(Duh!)

Het leven zonder frisdrank is veel zoeter

Er zijn genoeg andere redenen waarom ik er absoluut geen spijt van heb: de heftige prijs die ze bijvoorbeeld mettertijd kunnen opdrijven, en het feit dat ik trots ben op boycotten van bedrijven zoals Coca-Cola en Pepsi. Dit zijn bedrijven die de massa’s al decennia hebben uitgebuit, de gezondheid van miljoenen vernietigen en miljarden in het proces verdienen. En vooral, er zijn veel plezierigere dingen om te drinken … dranken die niet vol geladen worden met negatieve bijwerkingen! Het leven is zeker zoeter zonder frisdrank.

Deel dit artikel op

Leave a Reply